EU podmlađuju vozni park u BiH

Protjerivanje dizelaša iz nekih evropskih zemalja neće imati loše posljedice po manje razvijene zemlje, među kojima je i BiH, već upravo suprotno.

Bosna i Hercegovina 19.08.2017 | 07:41
EU podmlađuju vozni park u BiH
Stručnjaci tvrde da će to podmladiti vozni park, koji sada prosječno iznosi skoro 17 godina.

"Prije svega, neće to ići toliko brzim tempom. U Srbiji se mogu uvesti auta 2001. godišta, odnosno vozila sa motorom EURO 3, a kod nas je minimalna norma EURO 4, odnosno od 2004. godišta.

Tako će u Srbiji moći da se uvezu vozila stara 17, a kod nas do 12 godina. To će uticati i na poboljšanje našeg voznog parka i bezbjednost, jer su to vozila oko 2009. godišta, a kod nas je trenutna prosječna starost vozila nekih 16,7 godina", rekao je Milan Tešić, viši stručni saradnik na poslovima vozila Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Čitava priča je pokrenuta kada je Švajcarska zabranila registraciju dizelaša, dok Njemačka želi da zabrani vožnju tih vozila po velikim gradovima. Cilj obje zemlje je zaštita životne sredine. Nakon toga brojni stručnjaci su izašli sa podacima da bi na Balkan u narednom periodu moglo da dođe i do 300.000 auta iz ove dvije zemlje.

Tešić dodaje da će veliki broj tih vozila sigurno završiti na bh. tržištu, ali daleko je to od priče koja je potencirana prethodnih dana kako će sav evropski otpad završiti kod nas. "Činjenica je da će jedan dio auta doći i kod nas, ali prelivaće se to dosta i u region, Rumuniju i druge zemlje. Gledajte, nemamo mi toliko para da pokupujemo sva ta vozila", kaže on.

Džejna S. Mekić, urednik portala mobile.ba, sličnog je mišljenja kao i Tešić. "Naravno da će ta vozila završiti na Balkanu, pa i u BiH. Ali ista ta vozila smo uvozili i ranije i nije nam to bio problem. Dobar dio tih vozila ima zadovoljavajuće EURO norme, EURO 5 i 2010. su godište. Moguće je da će biti povoljnija vozila i da će ovo biti mogućnost da se starija zamjene i onaj mali napredak desi", govori Mekićeva.

Ona dodaje da će se možda voziti malo bolja vozila, ali da ovakve odluke treba u stvari da forsiraju nabavku novih vozila. "Problem je što naša kupovna moć nije na nivou Zapada. Dok se na Zapadu nabavljaju električna vozila, kod nas je dizel još u prednosti.

S obzirom na našu kupovnu moć, većina će se morati zadovoljiti rabljenim vozilima sa Zapada, naravno, to ne znači da ne treba da mislimo na štetne emisije i zdravlje svojih stanovnika", zaključuje ona.

Pema zadnjim procjenama svjetskih organizacija koje se bave zaštitom okoline i analizama na globalnom nivou, svaki stanovnik BiH emituje 6,1 tonu tonu ugljen-dioksida godišnje, što je pri vrhu svjetske liste.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

vozač

19.08.2017 07:00

Ne treba kupovati Euro 4, EuRO5, itd dizela. Ti motori pate od mase problema. Još kad se na te probleme doda gorivo sa ovog tržišta koje je loše, onda su ti problemi još veći. A razlika u potrošnji je 1.5l/100km. Uz skupo održavanje tih vozila, jeftijije je voziti na benzin, ta litra i po ništa ne znači.

ODGOVORITE
Name

Nemas pojma

19.08.2017 08:14

Ne lupetaj molim te. Ti ne znas sta je dizel auto dok tako lupas.

Name

vozac

19.08.2017 09:39

Halo "nemas pojma", uskoro ce benzinski motori biti bez svjecica. Daj da te cujem i u vezi toga.

Name

vozač

20.08.2017 13:46

Eh, baš mi je krivo što se nisi javio, mislio sam da ću čuti još koju tvoju pametnu. Da budem ovaj put malo precizniji, motori će ustvari imati ugradjene svjećice ali one neće uvijek bacati varnicu nego samo kad je potrebna to jest kad je u cilindrima manja kompresija a kad je kompresija veća onda iskra ne treba. Jesi li čuo za benzinske motore sa promjenjljivom kompresijom? Garant jesi ali nećeš ništa da mi kažeš o tome. Šteta. Kad se koristi svjećica? Kad startaš motor ili ga gaziš. a kad fino u šestoj ideš 80 ili 100 na sat, pod povećanom kompresijom i uz vrlo tanku smjesu, benzin se pali sam (sve isto kao dizel gorivo, jedino što ne treba 20 i više bara, dovoljno je 14 do 15), ima se bolji obrtni momenat u odnosu na klasične benzinske sa svjećicom, manje se zagadjuje okolina, efikasnost je veća, pa će ti motori prosječno trošiti kao i dizelaši, jedino neće biti tako prljavi...Ono što je problematično je to da su motori postali prekomplikovani, nije dovoljno što su im ugradjeni turbokompresori, direktno, pojedinačno brizganje u cilindre, i onaj varijabilni tajming otvaranja i zatvaranja ventila nego sad uz to sve ide i promjenjljiva kompresija koja se mijenja od nekih 8 do 15 bara. Ne znam kako će to naši majstori popravljati, mislim oni koji se razumiju a ovi kao ja što se ne razumiju mogu odmah na Vlašić čuvati ovce. Izvoz organskog mesa u EU će biti pravi posao, hebo auta i sve to. Isto tako ne znam kako će ti motori funkcionisati s našim gorivom jer je jako bitno da se ima tačna oktanska vrijednost jer ugao paljenja kod samo-zapaljenja smjese zavisi od odnosa oktanske vrijednosti i predvidjene kompresije. Doduše imaće se u cilindrima ugradjeni senzori pritiska i od njihovog izlaza će ovisiti automatsko podešavanje putanje klipa od donje do gornje mrtve tačke. Kako god, ipak mislim da ta auta neće skoro kod nas moći da se voze. Tesla je prije sto i više godina znao da će SUS motori postati prekomplikovani, pa je izmislio jednostavne motore na struju.

Name

Miri

19.08.2017 07:05

HALO NA TEHNICKI NAM JOS UVJEK IDE GOLF1 I GOLF2 PA AKO ONI PROLAZE TEHNICKI MOZE I ZAPADNI OTPAD MI I JESMO NAUCILI NA ZAPADNI OTPAD JER ISKRENO NISMO BOLJE NI ZASLUZILI

ODGOVORITE
Name

£

19.08.2017 07:19

Hoces reci, jer smo i mi otpad.

Name

Miri

19.08.2017 08:53

NE NECU TO RECI ALI SMO POLITICARIMA DOZVOLILI DA NAS ZAPAD TAKO SMATRA I NASI POLITICARI NAS SMATRAJU KAO OTPAD INACE ZASTO BI MI JOS UVJEK VOZILI STARE AUTOMOBILE A NASI MINISTRI BELE LADJE

Name

Miljevic M.

19.08.2017 08:17

U BiH prosjecna starost vozila u sljedećih 10 godina neće pasti ispod 15 godina. Siromastvo je iz godine u godinu sve veće. Onaj ko kupuje polovno vozilo iz EU svoje još polovnije prodaje nekom trećem u BiH. Umjesto da takva vozila završe na otpad i budu reciklirana ona se i dalje voze. Na tehničkom pregledu prolaze vozila a da ih vlasnici vozila i ne dovezu. Dok god država ne prepozna ovaj problem, a vjerovatno to neće nikada i onima koji žele kupiti novo vozilo ili bar 2 godine staro, ponudi da otkupi staro vozilo uz uslov da bude uništeno od podmlađivanja voznog parka u BiH nema ništa. BiH će i dalje biti odlagalište evropskog otpada.

ODGOVORITE