Намјерно искључују воду Патријаршији

Сестринство Пећке патријаршије суочава се са искључивањем снабдевања водом, каже игуманија мати Харитина, за "Вечерње новости".

Србија 14.08.2017 | 15:40
Намјерно искључују воду Патријаршији
Како се наводи, поред проблема са животом у изолацији и без Срба у ближем окружењу, сестринство је током летњих месеци додатно угрожено због готово сталних рестрикција воде.

Игуманија Харитина наводи да је само Пећка патријаршија суочена са тиме у читавом окружењу.

Осим тога, она истиче да су рестрикције посебно учестале током последњих дана када у манастир долазе бројни туристи.

“Никада не знамо када ће нам вода бити искључена нити стижемо да обезбедимо резерву воде јер и када дође, углавном после наших жалби и реакција које упутимо представницима локалне самоуправе, притисак је толико слаб, да једва успемо да обезбедимо за најнеопходније потребе”, каже она за београдски лист.

Према њеним речима, последњих дана у манастиру су учестале групе гостију из иностранства, а Пећку патријхаршију су током викенда посетили и чланови фолклорних друштава из десет.

Међутим, како каже, нису се задржали због недостатка воде “јер нису могли чак ни да се умију”.

“Тешко је и замислити какву су слику из манастира понели, али то, нажалост, није наша, већ срамота за град Пећ односно локално самоуправу која нас очигледно намерно излаже овом беспотребном малтретирању и проблему на температурама од 40 степени Целзијусових”, каже игуманија Харитина за "Новости".

Како каже, рестрикције воде које се односе само на манастир су очигледно намерне.

Игуманија Харитина наводи и да када интервенишу код локалних власти онда они накратко укључе воду, али да “често и не реагују на захтеве”.

Такође, сестра Меланија напомиње да због слабог притиска воде данима не могу да укључе машину за веш, као и да имају проблема са храном у фрижидеру.

Манастир Пећка патријаршија постоји од 13. века, налази се крај Пећке Бистрице, а на улазу у Руговску клисуру и један је од најзначајнијих споменика српске прошлости.

У Пећкој патријаршији почивају мошти 14 српских патријарха. Манастир је до 2013. године чувао КФОР, а од тада косовска полиција.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

14.08.2017 14:08

Има Бога Има Правде... То је Срамота. Искорисцавати то и укинути воду Манастиру. Мислуци да це несто стиме успјети. Све се Враца... И нама се вратило. А мислим да це они добити сок једног дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

14.08.2017 16:39

Све то раде слуге запада... тог "праведног", "демократског", "људољубивог", "слободољубивог" запада.