Namjerno isključuju vodu Patrijaršiji

Sestrinstvo Pećke patrijaršije suočava se sa isključivanjem snabdevanja vodom, kaže igumanija mati Haritina, za "Večernje novosti".

Srbija 14.08.2017 | 15:40
Namjerno isključuju vodu Patrijaršiji
Kako se navodi, pored problema sa životom u izolaciji i bez Srba u bližem okruženju, sestrinstvo je tokom letnjih meseci dodatno ugroženo zbog gotovo stalnih restrikcija vode.

Igumanija Haritina navodi da je samo Pećka patrijaršija suočena sa time u čitavom okruženju.

Osim toga, ona ističe da su restrikcije posebno učestale tokom poslednjih dana kada u manastir dolaze brojni turisti.

“Nikada ne znamo kada će nam voda biti isključena niti stižemo da obezbedimo rezervu vode jer i kada dođe, uglavnom posle naših žalbi i reakcija koje uputimo predstavnicima lokalne samouprave, pritisak je toliko slab, da jedva uspemo da obezbedimo za najneophodnije potrebe”, kaže ona za beogradski list.

Prema njenim rečima, poslednjih dana u manastiru su učestale grupe gostiju iz inostranstva, a Pećku patrijharšiju su tokom vikenda posetili i članovi folklornih društava iz deset.

Međutim, kako kaže, nisu se zadržali zbog nedostatka vode “jer nisu mogli čak ni da se umiju”.

“Teško je i zamisliti kakvu su sliku iz manastira poneli, ali to, nažalost, nije naša, već sramota za grad Peć odnosno lokalno samoupravu koja nas očigledno namerno izlaže ovom bespotrebnom maltretiranju i problemu na temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih”, kaže igumanija Haritina za "Novosti".

Kako kaže, restrikcije vode koje se odnose samo na manastir su očigledno namerne.

Igumanija Haritina navodi i da kada intervenišu kod lokalnih vlasti onda oni nakratko uključe vodu, ali da “često i ne reaguju na zahteve”.

Takođe, sestra Melanija napominje da zbog slabog pritiska vode danima ne mogu da uključe mašinu za veš, kao i da imaju problema sa hranom u frižideru.

Manastir Pećka patrijaršija postoji od 13. veka, nalazi se kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru i jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

U Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti 14 srpskih patrijarha. Manastir je do 2013. godine čuvao KFOR, a od tada kosovska policija.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

14.08.2017 14:08

Ima Boga Ima Pravde... To je Sramota. Iskoriscavati to i ukinuti vodu Manastiru. Misluci da ce nesto stime uspjeti. Sve se Vraca... I nama se vratilo. A mislim da ce oni dobiti sok jednog dana...

ODGOVORITE
Name

Запад

14.08.2017 16:39

Све то раде слуге запада... тог "праведног", "демократског", "људољубивог", "слободољубивог" запада.