Са неважећим исправама на пут

Гранична полиција БиХ је у првих шест мјесеци ове године пронашла 109 босанскохерцеговачких докумената које потражују по разним основама или су их надлежни органи прогласили неважећим, украденим или изгубљеним.

Босна и Херцеговина 14.08.2017 | 07:15
Са неважећим исправама на пут
"Пронађени су 56 личних карата, 52 пасоша и једна возачка дозвола", истичу у Граничној полицији.

"Након што се на граничном прелазу утврди да је одређени документ неважећи, он се одузима и накнадно се утврђује да ли је та особа поднијела захтјев за нови документ, те у случају да није поднијела захтјев прекршајно је процесуирају други надлежни органи", нагласили су у Граничној полицији и додали да уколико се утврди да је одређени документ већ проглашен неважећим, особа се прекршајно процесуира на самој граници.

У Граничној полицији БиХ, али и у Министарству унутрашњих послова Републике Српске апелују на грађане да не користе документе које су пријавили као нестале или украдене, те их у међувремену пронашли, као ни документе који су проглашени неважећим по било ком основу, те да грађани прије планираног путовања провјере и замијене документе који су по било ком основу неважећи, а све у циљу избјегавања задржавања на граничним прелазима и других неугодности приликом преласка државне границе.

"Уколико сте у полицији пријавили крађу или нестанак путне исправе и у међувремену је пронашли, о томе одмах обавијестите надлежну полицијску станицу", савјетују грађане у МУП-у РС и додају да путна исправа која се пријави као украдена или нестала проглашава се неважећом и за њом се расписује потрага.

Наглашавају да им је од Интерпола Загреб скренута пажња да се приликом вршења граничне контроле свакодневно затичу особе са путним исправама које се потражују у евиденцијама украдених или изгубљених путних исправа.

"Најчешће се ради о документима које су особе изгубиле, па након одређеног времена пронашле, након чега нису обавијестили надлежну полицију о проналаску истих", казали су у МУП-у РС.

Према њиховим ријечима, у Интерполу Загреб су упозорили да је у случају непосједовања важеће документације грађанима онемогућен улазак у Републику Хрватску, што увијек изискује финансијске трошкове, прекидање путовања и одузимање времена.

Горан Делић из Бањалуке каже да након што је изгубио своју личну карту то је пријавио најближем МУП-у.

"У међувремену сам нашао своју личну карту те сам отишао и то саопштио надлежнима. Мислим да би сви грађани требало да поступају исто у таквим ситуацијама", рекао је Делић.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар