Sa nevažećim ispravama na put

Granična policija BiH je u prvih šest mjeseci ove godine pronašla 109 bosanskohercegovačkih dokumenata koje potražuju po raznim osnovama ili su ih nadležni organi proglasili nevažećim, ukradenim ili izgubljenim.

Bosna i Hercegovina 14.08.2017 | 07:15
Sa nevažećim ispravama na put
"Pronađeni su 56 ličnih karata, 52 pasoša i jedna vozačka dozvola", ističu u Graničnoj policiji.

"Nakon što se na graničnom prelazu utvrdi da je određeni dokument nevažeći, on se oduzima i naknadno se utvrđuje da li je ta osoba podnijela zahtjev za novi dokument, te u slučaju da nije podnijela zahtjev prekršajno je procesuiraju drugi nadležni organi", naglasili su u Graničnoj policiji i dodali da ukoliko se utvrdi da je određeni dokument već proglašen nevažećim, osoba se prekršajno procesuira na samoj granici.

U Graničnoj policiji BiH, ali i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluju na građane da ne koriste dokumente koje su prijavili kao nestale ili ukradene, te ih u međuvremenu pronašli, kao ni dokumente koji su proglašeni nevažećim po bilo kom osnovu, te da građani prije planiranog putovanja provjere i zamijene dokumente koji su po bilo kom osnovu nevažeći, a sve u cilju izbjegavanja zadržavanja na graničnim prelazima i drugih neugodnosti prilikom prelaska državne granice.

"Ukoliko ste u policiji prijavili krađu ili nestanak putne isprave i u međuvremenu je pronašli, o tome odmah obavijestite nadležnu policijsku stanicu", savjetuju građane u MUP-u RS i dodaju da putna isprava koja se prijavi kao ukradena ili nestala proglašava se nevažećom i za njom se raspisuje potraga.

Naglašavaju da im je od Interpola Zagreb skrenuta pažnja da se prilikom vršenja granične kontrole svakodnevno zatiču osobe sa putnim ispravama koje se potražuju u evidencijama ukradenih ili izgubljenih putnih isprava.

"Najčešće se radi o dokumentima koje su osobe izgubile, pa nakon određenog vremena pronašle, nakon čega nisu obavijestili nadležnu policiju o pronalasku istih", kazali su u MUP-u RS.

Prema njihovim riječima, u Interpolu Zagreb su upozorili da je u slučaju neposjedovanja važeće dokumentacije građanima onemogućen ulazak u Republiku Hrvatsku, što uvijek iziskuje finansijske troškove, prekidanje putovanja i oduzimanje vremena.

Goran Delić iz Banjaluke kaže da nakon što je izgubio svoju ličnu kartu to je prijavio najbližem MUP-u.

"U međuvremenu sam našao svoju ličnu kartu te sam otišao i to saopštio nadležnima. Mislim da bi svi građani trebalo da postupaju isto u takvim situacijama", rekao je Delić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar