СП: Влодарчик одбранила злато! Злато Маклеоду, Мерит подбацио

Кипјегон златна на 1. 500, Венецуеланка у троскоку! Кенијска атлетичарка Фејт Чепнгетич Кипјегон објединила је титуле олимпијске и светске шампионке у трци на 1. 500 метара. Жунић исписао историју Хрватске на СП! Хрватски бацач кугле Стипе Жунић рекао је да је поносан због освојене бронзане медаље на Светском првенству у Лондону. Атлетичар са Јамајке Омар Маклеод освојио је вечерас златну медаљу у трци 110 метара с препонама на Светском првенству у Лондону. Пољска атлетичарка Анита Влодарчик одбранила је титулу првакиње света у бацању кладива, пошто је тријумфовала на Светском првенству у Лондону.

Остали спортови 08.08.2017 | 10:15
СП: Влодарчик одбранила злато! Злато Маклеоду, Мерит подбацио
Влодарчик, једина жена у историји која је бацала кладиво преко 80 метара, није била у свом најбољем издању, али јој је и то било довољно да освоји златну медаљу.

Светска рекордерка и двострука олимпијска шампионка је до злата стигла хицем од 77 метара и 90 центиметра и тако обранила титулу светске првакиње из Пекинга. Њој је ово треће светско злато, пошто је осим у Лондону и Пекингу, најбоља била и у Берлину 2009. године. 

Сребрну медаљу освојила је Кинескиња Жен Ванг (75,94 метра), док је бронза отишла у руке још једној Пољакињи, Малвини Копрон (74,76).

Атлетичар са Јамајке Омар Маклеод освојио је вечерас златну медаљу у трци 110 метара с препонама на Светском првенству у Лондону.

Олимпијски шампион из Рио де Жанеира је до злата на шампионату света стигао за 13,04 секунде.

Сребрну медаљу освојио је Рус Сергеј Шубенков, који се у Лондону такмичи као неутралан такмичар, који је кроз циљ прошао за 13,14 секунди.

Мађар Болаж Боји освојио је бронзу с временом 13,28 секунди. Мадјарска је до сада на шампионатима света освојила 11 медаља, девет у бацачким дисциплинама и две у вишебојима, а ово је прва тркачка. 

Један од фаворита за одличје, Американац Ерис Мерит финале је завршио на петом месту.

Кипјегон златна на 1.500, Венецуеланка у троскоку! Кенијска атлетичарка Фејт Чепнгетич Кипјегон објединила је титуле олимпијске и светске шампионке у трци на 1.500 метара.

Кипјегон је тријумфовала на Светском првенству у Лондону, пошто је финале истрчала за четири минута, две секунде и 59 стотинки.

Американка Џенифер Симпсон освојила је сребро (4:02,76), док је бронзана медаља припала Јужноафриканки Кастер Семењи (4:02,90).

Дворанска европска првакиња из Београда, Британка Лора Мјур била је врло близу одличја пред домаћом публиком, али јој је бронза измакла за седам стотинки. 

Етиопљанка Гензебе Дибаба, светска рекордерка у овој дисциплини, разочарала је наступом у Лондону, пошто је финале завршила на последњем месту (4:06,72).

Венецуеланска атлетичарка Јулимар Рохас освојила је златну медаљу у троскоку у Лондону и тако прекинула доминацију Колумбијке Катерине Ибаргуен.

Рохас је до злата стигла скоком од 14 метара и 91 центиметар.

Ибаргуен је најсјајније одличје измакло за само два центиметра. Колумбијка је након Олимпијских игара у Лондону 2012. када је такође била сребрна, освајала златне медаље на шампионтима света у Москви и Пекингу и на Играма у Рио де Жанеиру.

Бронзана медаља отишла је у руке олимпијске шампионке из 2012, Олге Рибакове из Казахстана (14,77).

Жунић исписао историју Хрватске на СП! Хрватски бацач кугле Стипе Жунић рекао је да је поносан због освојене бронзане медаље на Светском првенству у Лондону.

"Фантастичан је осећај бити на трону. Баш сам задовољан и срећан. Осећања су се смирила, тако да сам јако поносан на себе у овом тренутку", рекао је Жунић, пренела је Хина.

Жунић је синоћ хицем од 21,46 метара освојио бронзану медаљу и тако постао први хрватски атлетичар који се попео на победничко постоље на светским првенствима, јер су до сада светске медаље у сениорској конкуренцији освајале само скакачица у вис Бланка Влашић и бацачица диска Сандра Перковић. 

"Ово је историјски тренутак. Мислим да ћемо тек након неког времена схватити што смо урадили. За сад имамо све емоције под контролом. Сви смо препоносни и презахвални", рекао је Жунић. 

Четири његова хица у јучерашњем финалу ишла су преко 21 метра, а у петој серији је имао можда и најбољу даљину, али је преступио. 

"У петој серији сам преступио хитац за златну медаљу. Међутим, не можемо жалити сад за тим, то је све део спорта", рекао је он. 

Жунић је до победничког постоља на СП прошао ретко тежак спортски пут који је започео као кикбоксер, светски првак у јуниорској конкуренцији, док је у атлетску каријеру прво кренуо као бацач копља и умало је успео да се квалификује за наступ на Олимпијским играма 2012. године, на којима су атлетска такмичења одржана на истом стадиону. 

На крају се пронашао у бацању кугле, којим се на професионалном нивоу бави тек три године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар