SP: Vlodarčik odbranila zlato! Zlato Makleodu, Merit podbacio

Kipjegon zlatna na 1. 500, Venecuelanka u troskoku! Kenijska atletičarka Fejt Čepngetič Kipjegon objedinila je titule olimpijske i svetske šampionke u trci na 1. 500 metara. Žunić ispisao istoriju Hrvatske na SP! Hrvatski bacač kugle Stipe Žunić rekao je da je ponosan zbog osvojene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu. Atletičar sa Jamajke Omar Makleod osvojio je večeras zlatnu medalju u trci 110 metara s preponama na Svetskom prvenstvu u Londonu. Poljska atletičarka Anita Vlodarčik odbranila je titulu prvakinje sveta u bacanju kladiva, pošto je trijumfovala na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Ostali sportovi 08.08.2017 | 10:15
SP: Vlodarčik odbranila zlato! Zlato Makleodu, Merit podbacio
Vlodarčik, jedina žena u istoriji koja je bacala kladivo preko 80 metara, nije bila u svom najboljem izdanju, ali joj je i to bilo dovoljno da osvoji zlatnu medalju.

Svetska rekorderka i dvostruka olimpijska šampionka je do zlata stigla hicem od 77 metara i 90 centimetra i tako obranila titulu svetske prvakinje iz Pekinga. Njoj je ovo treće svetsko zlato, pošto je osim u Londonu i Pekingu, najbolja bila i u Berlinu 2009. godine. 

Srebrnu medalju osvojila je Kineskinja Žen Vang (75,94 metra), dok je bronza otišla u ruke još jednoj Poljakinji, Malvini Kopron (74,76).

Atletičar sa Jamajke Omar Makleod osvojio je večeras zlatnu medalju u trci 110 metara s preponama na Svetskom prvenstvu u Londonu.

Olimpijski šampion iz Rio de Žaneira je do zlata na šampionatu sveta stigao za 13,04 sekunde.

Srebrnu medalju osvojio je Rus Sergej Šubenkov, koji se u Londonu takmiči kao neutralan takmičar, koji je kroz cilj prošao za 13,14 sekundi.

Mađar Bolaž Boji osvojio je bronzu s vremenom 13,28 sekundi. Madjarska je do sada na šampionatima sveta osvojila 11 medalja, devet u bacačkim disciplinama i dve u višebojima, a ovo je prva trkačka. 

Jedan od favorita za odličje, Amerikanac Eris Merit finale je završio na petom mestu.

Kipjegon zlatna na 1.500, Venecuelanka u troskoku! Kenijska atletičarka Fejt Čepngetič Kipjegon objedinila je titule olimpijske i svetske šampionke u trci na 1.500 metara.

Kipjegon je trijumfovala na Svetskom prvenstvu u Londonu, pošto je finale istrčala za četiri minuta, dve sekunde i 59 stotinki.

Amerikanka Dženifer Simpson osvojila je srebro (4:02,76), dok je bronzana medalja pripala Južnoafrikanki Kaster Semenji (4:02,90).

Dvoranska evropska prvakinja iz Beograda, Britanka Lora Mjur bila je vrlo blizu odličja pred domaćom publikom, ali joj je bronza izmakla za sedam stotinki. 

Etiopljanka Genzebe Dibaba, svetska rekorderka u ovoj disciplini, razočarala je nastupom u Londonu, pošto je finale završila na poslednjem mestu (4:06,72).

Venecuelanska atletičarka Julimar Rohas osvojila je zlatnu medalju u troskoku u Londonu i tako prekinula dominaciju Kolumbijke Katerine Ibarguen.

Rohas je do zlata stigla skokom od 14 metara i 91 centimetar.

Ibarguen je najsjajnije odličje izmaklo za samo dva centimetra. Kolumbijka je nakon Olimpijskih igara u Londonu 2012. kada je takođe bila srebrna, osvajala zlatne medalje na šampiontima sveta u Moskvi i Pekingu i na Igrama u Rio de Žaneiru.

Bronzana medalja otišla je u ruke olimpijske šampionke iz 2012, Olge Ribakove iz Kazahstana (14,77).

Žunić ispisao istoriju Hrvatske na SP! Hrvatski bacač kugle Stipe Žunić rekao je da je ponosan zbog osvojene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu.

"Fantastičan je osećaj biti na tronu. Baš sam zadovoljan i srećan. Osećanja su se smirila, tako da sam jako ponosan na sebe u ovom trenutku", rekao je Žunić, prenela je Hina.

Žunić je sinoć hicem od 21,46 metara osvojio bronzanu medalju i tako postao prvi hrvatski atletičar koji se popeo na pobedničko postolje na svetskim prvenstvima, jer su do sada svetske medalje u seniorskoj konkurenciji osvajale samo skakačica u vis Blanka Vlašić i bacačica diska Sandra Perković. 

"Ovo je istorijski trenutak. Mislim da ćemo tek nakon nekog vremena shvatiti što smo uradili. Za sad imamo sve emocije pod kontrolom. Svi smo preponosni i prezahvalni", rekao je Žunić. 

Četiri njegova hica u jučerašnjem finalu išla su preko 21 metra, a u petoj seriji je imao možda i najbolju daljinu, ali je prestupio. 

"U petoj seriji sam prestupio hitac za zlatnu medalju. Međutim, ne možemo žaliti sad za tim, to je sve deo sporta", rekao je on. 

Žunić je do pobedničkog postolja na SP prošao retko težak sportski put koji je započeo kao kikbokser, svetski prvak u juniorskoj konkurenciji, dok je u atletsku karijeru prvo krenuo kao bacač koplja i umalo je uspeo da se kvalifikuje za nastup na Olimpijskim igrama 2012. godine, na kojima su atletska takmičenja održana na istom stadionu. 

Na kraju se pronašao u bacanju kugle, kojim se na profesionalnom nivou bavi tek tri godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar