Прича: Заувек најбржи - Јусеин Болт!

“Краљица спортова” више неће бити иста. Један, једини и непоновљиви Јусеин Болт отишао је у историју.

Остали спортови 07.08.2017 | 23:45
Прича: Заувек најбржи - Јусеин Болт!
Другог дана СП стадион је био попуњен до последњег места. Све очи биле су упрте у најбржег човека на планети. Иако је споља деловао мирно, притисак је урадио своје.

Видело се то већ у полуфиналу када га је победио млади Крстијан Колеман, али су сви веровали у Муњу са Јамајке.

Титулу најбржег човека на планети однео је омражени Американац Џастин Гетлин, који је до злата стигао истрчавши своју најбољу трку у сезони за 9, 92 секунде, престигавши у последњим метрима свог земљака Колемана.

Болт је последњу трку на 100 метара завршио резултатом 9,95 секунди, што је његова најбоља трка ове сезоне.

Болт је тако остао без круне најбржег спринтера на свету пред пензију, а остао је на три титуле првака света на 100 метара (Берлин 2009, Москва 2013, Пекинг 2015).

Шансу да се пензионише као шампион имаће у штафети 4x100 метара, која је на програму следеће суботе.

Четврте титуле првака света опет га је коштао лош старт.

"Убио ме лош старт. Обично будем бољи од квалификација до финала, сада није било тако. Зато сам изгубио. Нисам имао снаге, мало сам их стигао, али сам био превише укочен. Једноставно, догоди се. Нисам био прави када је требало", рекао је Болт.

Своју златну каријеру завршио је бронзом, а колика је легенда показује и гест његовог највећег противника Гетлина, који му се на крају трке поклонио.

Болт је последњу трку на 100 метара истрчао у спринтерицима на којима је били написано: Форевер фастер. Десна – љубичаста је симбол његове школе у којој је тренер крикета препознао његов таленат и наговорио га да почне да се бави атчетиком. Лева – златна је његов симбол, сибол златног дечака.

Иако није успео да се опрости као краљ, Јамајчанин је свакако својим невероватним резултатима завредио титуле најбољег спринтера на планети. 

Освајач је девет златних олимпијских медаља (прошле године је смањен на осам јер је остао без медаље у штафети 4x100 када је утврђено да је Неста Картер допингован), а власник је чак 11 светских злата. 

У својој вредној колекцији медаља Болт је сакупио још две сребрне на 200м, 4x100м са СП у Осаки 2007, као и последњу и једину бронзану са овогодишњег СП у Лондону.

Звезда је рођена

Прва љубав Јусеина Болта био је крикет, али су га тренери због невероватне брзине мотивисали да почне да се бави атлетиком.

И, убрзо се успоставило да су били у праву.

На регионалном првенству на Карибима 2001. године, у свом првом такмичењу на ком је бранио боје Јамајке, освојио је сребро на 200 и 400м.

Годину дана касније, са само 15 година, постао је најмлађи освајач злата на Светском јуниорском првенству (200м) у Кингстону.

На великој сцени Јамајчанин се појавио 2004. када је постао први јуниор света, који је истрчао 200м, испод 20 секунди (19.93), срушивши рекорд Роја Мартина за две десетинке.

На Олимпијским играма у Атини није се пласирао у финале на 200м због повреде. Иако су му Американци нудили стипендије, он је остао веран и уз Боба Марлија постао синоним Јамајке.



Говорили су да није за трку на 100м, али су погрешили…

Тек 2007. године почео је да се такмичи на 100м, иако су му говорили да није за ту дисциплину. 

Због своје висине од 195цм и 94 кг сматрали су да је идеалан за 200 метраша и да никако не би имао успеха на 100 метара. 

Међутим, Болт се заинатио и својом упорношћу доказао им да су погрешили. 

Као аутсајдер у својој првој трци у Италији је славио с временом од 10,03 секунде, што је било довољно за злато и лични рекорд. 

На СП у Осаки 2007. у трци на 200 метара освојио је сребро, иза Тајсона Гаја, који је сушио светски рекорд. 

Тако је започета његова десетогодишња владавина на атлетским стазама. 

После тог сребра почео је више да тренира дисцпилину на 100 метара и успеси су се ређали један за другим. 

Свој први светски рекорд на 100 метара истрчао је Ријетију (9,72).

Олимпијске игре у Пекингу 2008. обележиле су златно доба Јусеина Болта – освојио је три злата и оборио рекорде. 

На 100 метара је срушио светски рекорд истрчавши ову дисциплину за 9,69 секунди, затим је кроз циљ на 200 метара пролетео са 19,30 срушивши рекорд који је држао Мајкл Џонсон у Атланти 1996. године. 

Злато је освојио у штафети на 4x100м са временом од 37,10, без којег је остао прошле године када је утврђено да је његов колега Неста Карте био допингован. 

За 23. рођендан оборио је нове светске рекорде. На првенству у Берлину 2009. године, 100 метара је истрчао за 9,58 секунди, што ће још дуго остати рекорд, док је на дупло бржој деоници, оборио рекорд временом од 19,19 секунди. 

На Олимпијским играма у Лондону, окитио се златом на 100м и 200м и постао први у историји који је два пута заредом на ОИ освајао медаље. Такође је у Лондону оборио рекорд у штафети 4x100 (36,84). 

Доминација на СП настављена је у Москви 2013. и у Пекингу две године касније, док је прошле године на ОИ у Рију колекцију олимпијских медаља заокружио на осам.

После атлетике фудбал

Најбржи човек на планети никада није скривао велику страст према фудбалу и познат је као велики навијач Манчестер Јунајтеда. 

Ипак, док недобије позив Жозеа Муриња тренираће са Борусијом из Дортмунда. 

"Све је договорено, тренираћу са Борусијом и видећемо како ће ситуација да се одвија. У Борусији ће ми отворено рећи да ли могу да играм. У лсучају да не могу, заћутаћу око те теме", рекао је Болт новинарима у Острави уочи атлетског митинга.

Иако није успео да се на најбољи начин опрости од “краљице спортова”, Јусеин Болт остаће упамћен као највећи спринтер свих времена, човек који је променио овај спорт и доказао да када сте упорни снови постају стварност. 

Једном, једином и непонољивом, који је сваку трку завршавао с осмехом, у суботу се, уз скандирање његовог имена Болт, Болт и аплаузе поклонио цео свет. 

Као што је Мајкл Џордан био синоним за кошарку, Марадона за фудбал, тако је и Јусеин Болт био симбол за атлетику. 

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар