Како се штитити од стршљенова?

Стручњаци кажу да ако у близини примијетите повећан број ових инсеката, најбоље је покушати лоцирати њихово гнијездо и у широком га луку обилазити. У њиховој близини не треба обављати никакве активности - играње, косидбу, завиривање и сл.

Босна и Херцеговина 07.08.2017 | 08:45
Како се штитити од стршљенова?
Док у Србији влада најезда инсеката паедерус, који када испусте отров остављају опекотине на кожи, у Републици Српској нема забиљежених случајева, али зато има најезде стршљенова, чији убод може бити и смртоносан.

У Републици Српској је ове године због врућина повећан број стршљенова, потврдили су у предузећу "Еко-бел".

Нажалост, од стршљенова је страдао дрвосјеча Ненад Станковић из Остружње Доње, код Станара, кога је у оближњој шуми избо рој ових опасних инсеката.

Владимир Шушњар, директор предузећа "Еко-бел", рекао је да сваке године отклоне око 300 легла стршљенова, али су ове године због врућина имали много више интервенција. Истиче да је веома ризично улазити у битку са стршљеновима који у касним поподневним сатима прилазе гнијездима.

Бањалучанка Сњежана Т. каже да стршљенова има у близини улаза у кућу, али да је тешко установити гдје им је легло. Због роја стршљенова мора да држи затворене прозоре иако је напољу врело.

"Ставили смо и мрежице на све прозоре, али ипак страхујем. Сигурна сам да имају више кућица, а не знам ни гдје да пошприцам спреј јер их не смијем потражити", рекла је она.

У пољопривредним апотекама кажу како је у овим данима потражња за средствима против стршљенова знатно већа.

"Велика је потражња за средствима против стршљенова, као и против других инсеката, јер је ово сезона најезде и њиховог повећаног присуства.

Средства која грађани купују су углавном разне врсте спрејова, а постоје и мамци који се завежу у близини гнијезда па се стршљенови на њих хватају", истичу у апотеци "Агролуx" у Бањалуци.

Убоди стршљенова могу свакако бити опасни за људе који су алергични на токсин који ови инсекти производе. Стручњаци кажу да ако у близини примијетите повећан број ових инсеката, најбоље је покушати лоцирати њихово гнијездо и у широком га луку обилазити. У њиховој близини не треба обављати никакве активности - играње, косидбу, завиривање и сл.

Такође, у њиховој близини иритантни су шарена одјећа, интензивни мириси и повећана бука. Ако су се смјестили тако да представљају озбиљну пријетњу, онда их је потребно уништити, а најбоље је да то ураде стручни тимови.

 Када је у питању други опасни инсект, који хара Србијом, према ријечима начелнице Клинике за кожне и полне болести Јагоде Балабан, у УКЦ РС у Бањалуци нису се јављали пацијенти с опекотинама које узрокује инсект паедерус.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар