Најава: Креће ПОР лига! Како срушити Бенфику?

Главно је питање пред почетак 84. издања португалске Примеире. И ове сезоне главни ривали четвороструког узастопног шампиона су амбициозни Порто са Сержом Консеисаом и велики градски ривал Спортинг.

Фудбал 06.08.2017 | 15:45
Најава: Креће ПОР лига! Како срушити Бенфику?
Ово је главно питање које мучи љубитеље фудбала у Португалији у сусрет новој сезони Примеире, 84. по реду, која стартује вечерас утакмицом између Авеша и Спортинга из Лисабона (19 часова, Спорт клуб 4). Ако гледамо форму у припремном периоду то неће бити тешко јер шампион игра очајно. Орловима, као честворструким узастопним првацима земље, аутоматски следује епитет главног фаворита и у наредној сезони, мада су Порто и Спортинг наоштрени да им скину главу.

Сваке године борба за титулу почне између ова три великана, и сваке године Спортинг, по неком неписаном правилу, отпадне негде успут.

Такмичи се 18 клубова, двокружно, два најгора тима испадају из Примеире, два најбоља иду у Лигу шампиона, док трећи и четврти у Лигу Европе, можда чак и петопласирани, ако до финала Купа дођу два водећа тима. Актуелни шампион, занимљиво, по вредности играчког кадра има тек трећи тим, а ако гледамо учинак само током ових припрема, могли бисмо да издвојимо Порто испред свих, иако то ништа не мора да значи. 

БОРБА ЗА ТИТУЛУ

Бенфика је прошле године учврстила доминацију на португалским теренима. Четврта узастопна титула, 36. у клупској историји, освојена је на сладак начин, са шест бодова више у односу на Порто. Тренер Руи Виторија такође је утицао на успехе откако је стигао на функцију 2015. јер је успео да победама и титулама придобије и најпробирљивије навијаче Орлова. Али, екипа са Лужа је знатно ослабила овог лета што се видело и у припремном периоду. Бенфика је ређала поразе, понекад и срамотне (Јанг Бојс 5:1, Арсенал 5:2), па је јасно да су овом тиму потребна појачања.

Отишли су голман Едерсон у Манчестер Сити (40.000.000), Виктор Линделеф у Јунајтед (35.000.000) и Нелсон Семедо у Барселону (30.000.000), а једино звучно име које је дошло у Лисабон је Харис Сеферовић и то за џабе. Одлазак важних фудбалера могао би да се одрази и на шампионске амбиције, али имају времена (и новца) да се исправе. Ако то не учине, ето шансе за мотивисани и захуктали Порто, али и градског ривала Спортинг.

Главни адут Порта биће нови тренер Сержо Консеисао. После сјајне сезоне у Нанту где се тренерски доказао, легендарни репрезентативац Португалије вратио се овог лета у клуб који га је играчки прославио и то тек из другог покушаја, пошто је прошле године са клупе Гимараеша одбио позив Порта и отишао у Француску. Као и сваке године, Порто је и ове радио оно у чему је најбољи - продавао је. Андре Силва је отишао у Милан за фантастичних 38.000.000, везиста Рубен Невес у Вулверхемптон за 17.000.000, а једина куповина био је Оливер Торес из Атлетико Мадрида (20.000.000).

Ипак, од старих снага које је наследио, Консеисао је створио добар тим, упакован у офанзивну формацију 4-3-3. Од старта су Змајеви показали да су на правом путу па су у припремном периоду ређали успехе (четири победе и два ремија). Довољан разлог да сви на Драгау буду оптимистични јер из борбе са лисабонским великанима, Порто може лако да изађе као шампион.

„Вечито трећи“ Спортинг нада се да ће успети бар мало да промени тужну судбину ове сезоне и проба да раздвоји тандем с врха табеле. Лавовима је претпрошле сезоне то успело, али како сваке године троше паре на појачана и плаћају скупог тренера Жезусапоследњи је тренутак да успеју направе конкретан резултат и освоје титулу. Управо је тренер под највећим притиском. Ни у другој узастопној сезони на клупи Спртинга није их одвео до трона па је по многима ова сезона ујеедно и последња шанса за Жезуса на клупи лисабонских Лавова.

На "Жозе Алваладе" су током лета стигла стварно озбиљна имена, попут Жеремија Матјеа(Барселона), Фабија  Коентраа (Реал), те Бруна Фернандеша из Сампдорије (8.500.000 ) и крила аргентинског Естудијантеса Маркоса Акуње (10.000.000). Довољно да кажемо да је Спортинг озбиљан кандидат за титулу што је показао и у припемном периоду када је редом побеђивао јаке тимове - Марсељ (2:1), Базел (3:2), Монако (2:1) и Фјорентину (1:0). Ипак, на шампионске амбиције Лавова утицаће и резултати у Лиги шампиона...

БОРБА ЗА ЕВРОПУ

Овде ће се главна битка водити између Браге и Виторије Гимараеш. Многи добри познаваоци прилика у португалском фудбалу дају одређене шансе за Лигу Европе и Маритиму, затим Рио Авеу и Шавесу, мада је питање колико ови тимови заиста имају снаге и квалитета да се умешају у борбу за висок пласман на табели који су пикирали Брага и Гимараеш.

Виторија је прошле сезоне била сјајна, а четврто место само је била награда за квалитетан посао који је тренер Педро Мартинс направио са овим тимом. Податак да су само три тамошња великана били испред њих на крају трке улива им самопоуздање да направе тим који ће бити све више конкурентнији. Солидно су се појачали овог лета, стигли су Колумбијци Себастијан Ринкон (Тигрес), Оскар Еступинијан (Онсе Калдаса) и Дејего Челис (Бенфика). Сваки је плаћен по 1.000.000 евра, што је знак да улажу и покушавају да иду корак напред. Неће им бити лако на том путу, али квалитет сигурно имају.   

Брага је прошле сезоне изгубила своје омиљено четврто место баш у дуелима са Гимараешом, а срећа њена што је Виторија била фер, победила у финишу сезоне Маритимо, па је Брага избегла тужну судбину и пад на шесто место. Цех је платио тренер Хорхе Шиманоуместо кога је стигао Абел Фереира, који је до скоро водио омладинце и ужива велико поверење управе. Финансијска ситуација у Браги није сјајна, па су овог лета на стадиону у чувеном каменолому виђене минималне промене. Костур тима је остао исти од прошле сезоне, па им је пето место загрантовано, ако се не врате на омиљено четврто.

БОРБА ЗА ОПСТАНАК

Тондела је две године уназад преживела мач у борби за прволигашки живот и чини се да је ред да испадне из трећег покушаја. Занимљиво, две сезоне узастопно овај тим је опстајао победама у последњем колу и стварно је утисак, оних који прате Примеиру, да је истрошио апсолутно све залихе среће. Дакле, кандидат број један за селидбу у нижи ранг.

Озбиљни кандидати за испадање су још и новајлија Портимоненсе (на чијој клупи седи сада већ чувени португалски стручњак Витор Оливеира), затим Пасош Фереира и Мореиренсе, док би једно од највећих разочарања у комплетној сезони могла да буде Боависта, великан из Порта који поново има финансијских проблема и поприлично недефинисан играчки кадар. 

Главна бољка свих ових поменутих клубова је недостатак новца. “Појачања” која су стигла у њихове редове искључиво слободни играчи и позајмице, а квалитет је поприлично дискутабилан јер се ради о фудбалерима клубова који су већ испали из Примеире...

ПРОМЕНЕ У ПРИМЕИРИ

ПОРТО

Дошли: Оливер Торес (Атлетико), Вана Алвес (Феиренсе).

Отишли: Андре Силва (Милан), Рубен Невес (Вулверхемптон), Лоран Депотр (Хадерсфилд), Андреас Фернандез (Виљареал).

СПОРТИНГ

Дошли: Маркос Акуња (Расинг), Бруно Фернандез (Сампдорија), Кристијан Пацини (Бетис), Матеус (Есторил), Леонардо Руиз (Атлетико Насионал), Андре Пинто (Брага), Жереми Матје (Барселона), Фабио Коентрао (Реал Мадрид), Родриго Батаља (Брага), Сејду Думбија (Рома). 

Отишли: Рубен Семедо (Виљареал), Пауло Оливеира (Еибар), Теофило Гутијерез (Жуниор), Евертон (Нирнберг).

БЕНФИКА

Дошли: Филип Кровиновић (Рио Аве), Мартин Кријен (Плзењ), Педро Ребочо (Мореиренсе), Бруно Варела (Сетубал), Харис Сеферовић (Ајнтрахт), Крис Вилкокс (Арсенал), Патрик (Маритимо).

Отишли: Едерсон (Манчестер Сити), Виктор Линделоф (Манчестер Јунајтед), Нелсон Семедо (Барселона), Маршал (Лион), Хани Мухтар (Брондби), Гиљермо Селис (Гимараеш).

БРАГА

Дошли: Нуно Секеира (Насионал), Паулињо (Жил Висенте), Рикардо Орта (Малага), Дијего Соуса (Маритимо). 

Отишли: Мигел Роча (Лил), Томас Мартинез (Хјустон),Хуанкар (Малага), 

ГИМАРАЕШ

Дошли: Оскар Еступињан (Онсе Калдас), Гиљермо Селис (Бенфика), Себастијан Ринкон (Тигре), Паоло Уртандо (Рединг).

Отишли: Бруно Гашпар (Фјорентина), Жоао АQфонсо (Кордоба).

ШАВЕЗ

Дошли: Џеферсон (Хајдук Сплит), Филипе Мело (Шефилд Венздеј), Платини (Феиренсе).

Отишли: Рафа Лопез (Омонија), Алијун Фал (Жил Висенте).

РИО АВЕ

Дошли: Габријелзињо (Линенсе), Нуно Сантос (Бенфика Б), Анастасиос Караманос (Олимпијакос).

Отишли: Филип Кровиновић (Бенфика), Родерик Миранда (Вулверхемптон), Вилијам Жебор (Наср).

БЕЛЕНЕНСЕС

Дошли: Феми Балогун (Авеш), Фреди (Ексцелзиор), Тијаго Гомеш (Брага), Муријел (Интернасионал Б), Клејтон (Сао Пауло).

Отишли: Едгар Је (Лил), Рубен Пинто (ЦСКА Софија).

ПАСОШ ФЕРЕИРА

Дошли: Бруно Мореира (Бурирам), Дилан Мекгован (Аделаиде), Ђан Мартинс (Мадеира), Андре Леао (Ваљадолид).

Отишли: Геге (Ал Феиха).

СЕТУБАЛ

Дошли: Томаш Подставски (Порто Б), Жоао Тешеира (Бенфика Б).

Отишли: Фабио Кардосо (Ренџерс), Бруно Варела (Бенфика). 

МАРИТИМО

Дошли: Виктор Лундберг (Рандерс), Фабрисио Пашеко (Сетубал), Жоао Гамбоа (Брага). 

Отишли: Брито (Ксанти), Алекс Соареш (Омонија), Дијего Соуза, Раул Силва (Брага), Патрик (Бенфика).

МОРЕИРЕНСЕ

Дошли: Кофи Куао (Визела), Хичам Белкаруи (Есперанса), Бруно Силва (Жил Висенте).

Отишли: Кају (Омија), Рикардо Алмеида (Спортнг Б). 

АВЕШ

Дошли: Дијего Гало (Мореиренсе), Брага (Шавез), Федерико Фалконе (Валета), Гонсало (Динамо Загреб), Родриго (Порто Б), Салвадор Агра (Бенфика).  

Отишли: Ромарик (Мадеира).

БОАВИСТА

Дошли: Алекс Горин (Велингтон), Рафаел (Свиндон), Рафаел Спигел (Вест Хем), Ајмен Тахар (ГАЗ Метан), Стефан Спарања (Марсељ).

Отишли: Лукас Таљапјетра (ЛДУ Кито), Андре Шембри (Аполон), Андерсон Карваљо (Тосно).

ЕСТОРИЛ

Дошли: Аилтон, Едуардо (Флуминенсе), Матеус Жезус (Понте Прета), Матеус Индио (Васко да Гама), Алано Лима (Крузеиро).

Отишли: Матеус (Спортинг Лисабон), Аилтон (Штутгарт), Диого Аматао (Ал Гарафа).

ТОНДЕЛА

Дошли: Томане (Арука), Рикардо Коста (Луцерн), Ник Ансел (Мелбурн), Матеуш Захара (Висла).

Отишли: -

ПОРТИМОНЕНСЕ

Дошли: Фелипе Маседо (Гојас), Лукас (Сао Пауло Б), Ињасио (Порто Б).

Отишли: Иво Николу (Ољаненсе).

ФЕИРЕНСЕ

Дошли: Алфонс (Жил Висенте), Луис Енрике (Атлетико Параненсе), Зе Педро (Порто Б).

Отишли: Вана Авес (Порто), Вилијам Чуамени (Сондеријске).

Клуб - Тренер - Вредност тима

Порто - Сержо Консеисао - 204.700.000
Спортинг - Жорж Жезус - 196.150.000
Бенфика - Руи Виторија - 174.400.000
Брага - Абел Фереира - 61.700.000
Виторија Гимараеш - Педро Мартинс - 28.880.000
Шавез - Луис Кастро - 20.730.000
Рио Аве - Мигел Кардосо - 19.030.000
Белененсеш - Домингош Пасијенса - 18.330.000
Пасош Фереира - Васко Сеабра - 18.050.000
Виторија Сетубал - Жозе Кушеиро - 16.400.000
Маритимо - Данијел Рамос - 16.230.000
Мореиренсе - Мануел Маћадо - 15.050.000
Авеш - Рикардо Соареш - 13.730.000
Боависта - Мигел Леал - 13.550.000
Ешторил - Педро Емануел - 12.750.000
Тондела - Пепа - 12.000.000
Портимоненсе - Витор Оливеира - 10.230.000
Феиренсе - Нуно Манта Сантос - 10.150.000

*суме су у милионима евра

ПОРТУГАЛИЈА 1 - 1. КОЛО

Недеља:

19.00: Авеш - Спортинг
21.00: Сетубал - Мореиренсе

Понедељак:

18.00: Портимоненсе - Боависта
20.00: Феиренсе - Тондела
22.00: Рио Аве - Беленсенсеш

Уторак:

17.00: Маритимо - Пасош Фереираа

Среда:

20.00: Порто - Есторил
22.00: Бенфика - Брага

Четвртак:

22.00: Виторија Гимараеш - Шавез

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар