Najava: Kreće POR liga! Kako srušiti Benfiku?

Glavno je pitanje pred početak 84. izdanja portugalske Primeire. I ove sezone glavni rivali četvorostrukog uzastopnog šampiona su ambiciozni Porto sa Seržom Konseisaom i veliki gradski rival Sporting.

Fudbal 06.08.2017 | 15:45
Najava: Kreće POR liga! Kako srušiti Benfiku?
Ovo je glavno pitanje koje muči ljubitelje fudbala u Portugaliji u susret novoj sezoni Primeire, 84. po redu, koja startuje večeras utakmicom između Aveša i Sportinga iz Lisabona (19 časova, Sport klub 4). Ako gledamo formu u pripremnom periodu to neće biti teško jer šampion igra očajno. Orlovima, kao čestvorstrukim uzastopnim prvacima zemlje, automatski sleduje epitet glavnog favorita i u narednoj sezoni, mada su Porto i Sporting naoštreni da im skinu glavu.

Svake godine borba za titulu počne između ova tri velikana, i svake godine Sporting, po nekom nepisanom pravilu, otpadne negde usput.

Takmiči se 18 klubova, dvokružno, dva najgora tima ispadaju iz Primeire, dva najbolja idu u Ligu šampiona, dok treći i četvrti u Ligu Evrope, možda čak i petoplasirani, ako do finala Kupa dođu dva vodeća tima. Aktuelni šampion, zanimljivo, po vrednosti igračkog kadra ima tek treći tim, a ako gledamo učinak samo tokom ovih priprema, mogli bismo da izdvojimo Porto ispred svih, iako to ništa ne mora da znači. 

BORBA ZA TITULU

Benfika je prošle godine učvrstila dominaciju na portugalskim terenima. Četvrta uzastopna titula, 36. u klupskoj istoriji, osvojena je na sladak način, sa šest bodova više u odnosu na Porto. Trener Rui Vitorija takođe je uticao na uspehe otkako je stigao na funkciju 2015. jer je uspeo da pobedama i titulama pridobije i najprobirljivije navijače Orlova. Ali, ekipa sa Luža je znatno oslabila ovog leta što se videlo i u pripremnom periodu. Benfika je ređala poraze, ponekad i sramotne (Jang Bojs 5:1, Arsenal 5:2), pa je jasno da su ovom timu potrebna pojačanja.

Otišli su golman Ederson u Mančester Siti (40.000.000), Viktor Lindelef u Junajted (35.000.000) i Nelson Semedo u Barselonu (30.000.000), a jedino zvučno ime koje je došlo u Lisabon je Haris Seferović i to za džabe. Odlazak važnih fudbalera mogao bi da se odrazi i na šampionske ambicije, ali imaju vremena (i novca) da se isprave. Ako to ne učine, eto šanse za motivisani i zahuktali Porto, ali i gradskog rivala Sporting.

Glavni adut Porta biće novi trener Seržo Konseisao. Posle sjajne sezone u Nantu gde se trenerski dokazao, legendarni reprezentativac Portugalije vratio se ovog leta u klub koji ga je igrački proslavio i to tek iz drugog pokušaja, pošto je prošle godine sa klupe Gimaraeša odbio poziv Porta i otišao u Francusku. Kao i svake godine, Porto je i ove radio ono u čemu je najbolji - prodavao je. Andre Silva je otišao u Milan za fantastičnih 38.000.000, vezista Ruben Neves u Vulverhempton za 17.000.000, a jedina kupovina bio je Oliver Tores iz Atletiko Madrida (20.000.000).

Ipak, od starih snaga koje je nasledio, Konseisao je stvorio dobar tim, upakovan u ofanzivnu formaciju 4-3-3. Od starta su Zmajevi pokazali da su na pravom putu pa su u pripremnom periodu ređali uspehe (četiri pobede i dva remija). Dovoljan razlog da svi na Dragau budu optimistični jer iz borbe sa lisabonskim velikanima, Porto može lako da izađe kao šampion.

„Večito treći“ Sporting nada se da će uspeti bar malo da promeni tužnu sudbinu ove sezone i proba da razdvoji tandem s vrha tabele. Lavovima je pretprošle sezone to uspelo, ali kako svake godine troše pare na pojačana i plaćaju skupog trenera Žezusaposlednji je trenutak da uspeju naprave konkretan rezultat i osvoje titulu. Upravo je trener pod najvećim pritiskom. Ni u drugoj uzastopnoj sezoni na klupi Sprtinga nije ih odveo do trona pa je po mnogima ova sezona ujeedno i poslednja šansa za Žezusa na klupi lisabonskih Lavova.

Na "Žoze Alvalade" su tokom leta stigla stvarno ozbiljna imena, poput Žeremija Matjea(Barselona), Fabija  Koentraa (Real), te Bruna Fernandeša iz Sampdorije (8.500.000 ) i krila argentinskog Estudijantesa Markosa Akunje (10.000.000). Dovoljno da kažemo da je Sporting ozbiljan kandidat za titulu što je pokazao i u pripemnom periodu kada je redom pobeđivao jake timove - Marselj (2:1), Bazel (3:2), Monako (2:1) i Fjorentinu (1:0). Ipak, na šampionske ambicije Lavova uticaće i rezultati u Ligi šampiona...

BORBA ZA EVROPU

Ovde će se glavna bitka voditi između Brage i Vitorije Gimaraeš. Mnogi dobri poznavaoci prilika u portugalskom fudbalu daju određene šanse za Ligu Evrope i Maritimu, zatim Rio Aveu i Šavesu, mada je pitanje koliko ovi timovi zaista imaju snage i kvaliteta da se umešaju u borbu za visok plasman na tabeli koji su pikirali Braga i Gimaraeš.

Vitorija je prošle sezone bila sjajna, a četvrto mesto samo je bila nagrada za kvalitetan posao koji je trener Pedro Martins napravio sa ovim timom. Podatak da su samo tri tamošnja velikana bili ispred njih na kraju trke uliva im samopouzdanje da naprave tim koji će biti sve više konkurentniji. Solidno su se pojačali ovog leta, stigli su Kolumbijci Sebastijan Rinkon (Tigres), Oskar Estupinijan (Onse Kaldasa) i Dejego Čelis (Benfika). Svaki je plaćen po 1.000.000 evra, što je znak da ulažu i pokušavaju da idu korak napred. Neće im biti lako na tom putu, ali kvalitet sigurno imaju.   

Braga je prošle sezone izgubila svoje omiljeno četvrto mesto baš u duelima sa Gimaraešom, a sreća njena što je Vitorija bila fer, pobedila u finišu sezone Maritimo, pa je Braga izbegla tužnu sudbinu i pad na šesto mesto. Ceh je platio trener Horhe Šimanoumesto koga je stigao Abel Fereira, koji je do skoro vodio omladince i uživa veliko poverenje uprave. Finansijska situacija u Bragi nije sjajna, pa su ovog leta na stadionu u čuvenom kamenolomu viđene minimalne promene. Kostur tima je ostao isti od prošle sezone, pa im je peto mesto zagrantovano, ako se ne vrate na omiljeno četvrto.

BORBA ZA OPSTANAK

Tondela je dve godine unazad preživela mač u borbi za prvoligaški život i čini se da je red da ispadne iz trećeg pokušaja. Zanimljivo, dve sezone uzastopno ovaj tim je opstajao pobedama u poslednjem kolu i stvarno je utisak, onih koji prate Primeiru, da je istrošio apsolutno sve zalihe sreće. Dakle, kandidat broj jedan za selidbu u niži rang.

Ozbiljni kandidati za ispadanje su još i novajlija Portimonense (na čijoj klupi sedi sada već čuveni portugalski stručnjak Vitor Oliveira), zatim Pasoš Fereira i Moreirense, dok bi jedno od najvećih razočaranja u kompletnoj sezoni mogla da bude Boavista, velikan iz Porta koji ponovo ima finansijskih problema i poprilično nedefinisan igrački kadar. 

Glavna boljka svih ovih pomenutih klubova je nedostatak novca. “Pojačanja” koja su stigla u njihove redove isključivo slobodni igrači i pozajmice, a kvalitet je poprilično diskutabilan jer se radi o fudbalerima klubova koji su već ispali iz Primeire...

PROMENE U PRIMEIRI

PORTO

Došli: Oliver Tores (Atletiko), Vana Alves (Feirense).

Otišli: Andre Silva (Milan), Ruben Neves (Vulverhempton), Loran Depotr (Hadersfild), Andreas Fernandez (Viljareal).

SPORTING

Došli: Markos Akunja (Rasing), Bruno Fernandez (Sampdorija), Kristijan Pacini (Betis), Mateus (Estoril), Leonardo Ruiz (Atletiko Nasional), Andre Pinto (Braga), Žeremi Matje (Barselona), Fabio Koentrao (Real Madrid), Rodrigo Batalja (Braga), Sejdu Dumbija (Roma). 

Otišli: Ruben Semedo (Viljareal), Paulo Oliveira (Eibar), Teofilo Gutijerez (Žunior), Everton (Nirnberg).

BENFIKA

Došli: Filip Krovinović (Rio Ave), Martin Krijen (Plzenj), Pedro Rebočo (Moreirense), Bruno Varela (Setubal), Haris Seferović (Ajntraht), Kris Vilkoks (Arsenal), Patrik (Maritimo).

Otišli: Ederson (Mančester Siti), Viktor Lindelof (Mančester Junajted), Nelson Semedo (Barselona), Maršal (Lion), Hani Muhtar (Brondbi), Giljermo Selis (Gimaraeš).

BRAGA

Došli: Nuno Sekeira (Nasional), Paulinjo (Žil Visente), Rikardo Orta (Malaga), Dijego Sousa (Maritimo). 

Otišli: Migel Roča (Lil), Tomas Martinez (Hjuston),Huankar (Malaga), 

GIMARAEŠ

Došli: Oskar Estupinjan (Onse Kaldas), Giljermo Selis (Benfika), Sebastijan Rinkon (Tigre), Paolo Urtando (Reding).

Otišli: Bruno Gašpar (Fjorentina), Žoao AQfonso (Kordoba).

ŠAVEZ

Došli: Džeferson (Hajduk Split), Filipe Melo (Šefild Venzdej), Platini (Feirense).

Otišli: Rafa Lopez (Omonija), Alijun Fal (Žil Visente).

RIO AVE

Došli: Gabrijelzinjo (Linense), Nuno Santos (Benfika B), Anastasios Karamanos (Olimpijakos).

Otišli: Filip Krovinović (Benfika), Roderik Miranda (Vulverhempton), Vilijam Žebor (Nasr).

BELENENSES

Došli: Femi Balogun (Aveš), Fredi (Ekscelzior), Tijago Gomeš (Braga), Murijel (Internasional B), Klejton (Sao Paulo).

Otišli: Edgar Je (Lil), Ruben Pinto (CSKA Sofija).

PASOŠ FEREIRA

Došli: Bruno Moreira (Buriram), Dilan Mekgovan (Adelaide), Đan Martins (Madeira), Andre Leao (Valjadolid).

Otišli: Gege (Al Feiha).

SETUBAL

Došli: Tomaš Podstavski (Porto B), Žoao Tešeira (Benfika B).

Otišli: Fabio Kardoso (Rendžers), Bruno Varela (Benfika). 

MARITIMO

Došli: Viktor Lundberg (Randers), Fabrisio Pašeko (Setubal), Žoao Gamboa (Braga). 

Otišli: Brito (Ksanti), Aleks Soareš (Omonija), Dijego Souza, Raul Silva (Braga), Patrik (Benfika).

MOREIRENSE

Došli: Kofi Kuao (Vizela), Hičam Belkarui (Esperansa), Bruno Silva (Žil Visente).

Otišli: Kaju (Omija), Rikardo Almeida (Sportng B). 

AVEŠ

Došli: Dijego Galo (Moreirense), Braga (Šavez), Federiko Falkone (Valeta), Gonsalo (Dinamo Zagreb), Rodrigo (Porto B), Salvador Agra (Benfika).  

Otišli: Romarik (Madeira).

BOAVISTA

Došli: Aleks Gorin (Velington), Rafael (Svindon), Rafael Spigel (Vest Hem), Ajmen Tahar (GAZ Metan), Stefan Sparanja (Marselj).

Otišli: Lukas Taljapjetra (LDU Kito), Andre Šembri (Apolon), Anderson Karvaljo (Tosno).

ESTORIL

Došli: Ailton, Eduardo (Fluminense), Mateus Žezus (Ponte Preta), Mateus Indio (Vasko da Gama), Alano Lima (Kruzeiro).

Otišli: Mateus (Sporting Lisabon), Ailton (Štutgart), Diogo Amatao (Al Garafa).

TONDELA

Došli: Tomane (Aruka), Rikardo Kosta (Lucern), Nik Ansel (Melburn), Mateuš Zahara (Visla).

Otišli: -

PORTIMONENSE

Došli: Felipe Masedo (Gojas), Lukas (Sao Paulo B), Injasio (Porto B).

Otišli: Ivo Nikolu (Oljanense).

FEIRENSE

Došli: Alfons (Žil Visente), Luis Enrike (Atletiko Paranense), Ze Pedro (Porto B).

Otišli: Vana Aves (Porto), Vilijam Čuameni (Sonderijske).

Klub - Trener - Vrednost tima

Porto - Seržo Konseisao - 204.700.000
Sporting - Žorž Žezus - 196.150.000
Benfika - Rui Vitorija - 174.400.000
Braga - Abel Fereira - 61.700.000
Vitorija Gimaraeš - Pedro Martins - 28.880.000
Šavez - Luis Kastro - 20.730.000
Rio Ave - Migel Kardoso - 19.030.000
Belenenseš - Domingoš Pasijensa - 18.330.000
Pasoš Fereira - Vasko Seabra - 18.050.000
Vitorija Setubal - Žoze Kušeiro - 16.400.000
Maritimo - Danijel Ramos - 16.230.000
Moreirense - Manuel Maćado - 15.050.000
Aveš - Rikardo Soareš - 13.730.000
Boavista - Migel Leal - 13.550.000
Eštoril - Pedro Emanuel - 12.750.000
Tondela - Pepa - 12.000.000
Portimonense - Vitor Oliveira - 10.230.000
Feirense - Nuno Manta Santos - 10.150.000

*sume su u milionima evra

PORTUGALIJA 1 - 1. KOLO

Nedelja:

19.00: Aveš - Sporting
21.00: Setubal - Moreirense

Ponedeljak:

18.00: Portimonense - Boavista
20.00: Feirense - Tondela
22.00: Rio Ave - Belensenseš

Utorak:

17.00: Maritimo - Pasoš Fereiraa

Sreda:

20.00: Porto - Estoril
22.00: Benfika - Braga

Četvrtak:

22.00: Vitorija Gimaraeš - Šavez

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar