Млади Французи на Тјентишту

На пропутовању кроз Европу, 500 младих Фрацуза са 150 аутомобила "пежо 205" стигли су на Тјентиште.

Република Српска 05.08.2017 | 11:03
Млади Французи на Тјентишту
Необична дружина, којој је циљ да својим земљацима приближи љепоте европских земаља, у БиХ је стигла синоћ са хрватског приморја, посјетивши Мостар, а за преноћиште је изабрала Национални парк "Сутјеску".

У оквиру путовања "Јуроп реид", које организују четврту годину заредом, Французи ће за 23 дана обићи 20 европских земаља и превалити 10.000 километара.

Жоана из Нанта каже да јој је ово треће учешће у овом необичном путовању.

"У организацији је 38 људи, а у сваком аутомобилу су по три учесника. Други пут смо у Фочи, обожавам БиХ и жао ми је што дуже не остајемо", рекла је Жоана.

Љепотом БиХ, а посебно Националног парка "Сутјеска", одушевљен је и Жером из Париза.

"Када дођемо кући, причаћемо пријатељима о овим прелијепим предјелима. Многи од нас желе да путују у Аустралију, на Нови Зеланд, а у близини Француске се налазе невјероватно лијепе земље. Мислим да ћу се овдје вратити са својом породицом и пријатељима, јер је БиХ једна од најљепших европских земаља", рекао је Жером.



"Пежо 205" је симбол Француске и модел аутомобила са којим је почео успон ове познате ауто-компаније. Мада се не производи скоро 20 година, он је Французима и даље омиљени аутомобил.

Показао се као идеалан за овакву врсту путовања, јер је истовремено штедљив и веома издржљив.

"Мој аутомобил је стар 23 године. Једини недостатак је што нема климу, па је по овој врућини мало незгодно, а уз велике успоне преко планина га одмарамо сваких петнаестак минута, да не би мотор прокувао", каже Артур из Гранвила у Нормандији.

Национални парк и Туристичка организација Фоча дочекали су Французе домаћом храном и рок концертом.

"Французи ће се упознати са нашом туристичком понудом и могућностима обиласка прашуме Перућица, језера на Зеленгори и највеће планине у БиХ Маглића. Идуће године су најавили долазак 1.000 учесника", рекао је директор парка Дејан Павловић.

Младен Мандић из Туристичке организације Фоча истиче да је ове године дупло више учесника у односу на претходну годину, када су ноћили у Фочи на помоћном стадиону Фудбалског клуба "Сутјеска".

"За Фочу овај долазак много значи, посебно што су и ове године одабрали да буду овдје угошћени. Ово је невјероватна организација, сви знају шта раде, прате их механичари са резервним дијеловима, а нису имали ниједан удес или непријатну ситуацију", рекао је Мандић.



Французи су преноћили у Омладинском капму крај ријеке Сутјеске, а данас ће обићи Тјентиште.

Љепоту НП Сутјеска својим земљацима покушаће да дочарују фотографијама и видео снимцима.

Вожњу кроз Европу наставиће посјетом Црној Гори.

Чланови организације "Јуроп реид" прве године су обилазили Европу са четири аутомобила, друге са 15, а прошле године са 69 аутомобила. Наредне године им је циљ да обиђу Европу са 300 аутомобила.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар