Mladi Francuzi na Tjentištu

Na proputovanju kroz Evropu, 500 mladih Fracuza sa 150 automobila "pežo 205" stigli su na Tjentište.

Republika Srpska 05.08.2017 | 11:03
Mladi Francuzi na Tjentištu
Neobična družina, kojoj je cilj da svojim zemljacima približi ljepote evropskih zemalja, u BiH je stigla sinoć sa hrvatskog primorja, posjetivši Mostar, a za prenoćište je izabrala Nacionalni park "Sutjesku".

U okviru putovanja "Jurop reid", koje organizuju četvrtu godinu zaredom, Francuzi će za 23 dana obići 20 evropskih zemalja i prevaliti 10.000 kilometara.

Žoana iz Nanta kaže da joj je ovo treće učešće u ovom neobičnom putovanju.

"U organizaciji je 38 ljudi, a u svakom automobilu su po tri učesnika. Drugi put smo u Foči, obožavam BiH i žao mi je što duže ne ostajemo", rekla je Žoana.

LJepotom BiH, a posebno Nacionalnog parka "Sutjeska", oduševljen je i Žerom iz Pariza.

"Kada dođemo kući, pričaćemo prijateljima o ovim prelijepim predjelima. Mnogi od nas žele da putuju u Australiju, na Novi Zeland, a u blizini Francuske se nalaze nevjerovatno lijepe zemlje. Mislim da ću se ovdje vratiti sa svojom porodicom i prijateljima, jer je BiH jedna od najljepših evropskih zemalja", rekao je Žerom."Pežo 205" je simbol Francuske i model automobila sa kojim je počeo uspon ove poznate auto-kompanije. Mada se ne proizvodi skoro 20 godina, on je Francuzima i dalje omiljeni automobil.

Pokazao se kao idealan za ovakvu vrstu putovanja, jer je istovremeno štedljiv i veoma izdržljiv.

"Moj automobil je star 23 godine. Jedini nedostatak je što nema klimu, pa je po ovoj vrućini malo nezgodno, a uz velike uspone preko planina ga odmaramo svakih petnaestak minuta, da ne bi motor prokuvao", kaže Artur iz Granvila u Normandiji.

Nacionalni park i Turistička organizacija Foča dočekali su Francuze domaćom hranom i rok koncertom.

"Francuzi će se upoznati sa našom turističkom ponudom i mogućnostima obilaska prašume Perućica, jezera na Zelengori i najveće planine u BiH Maglića. Iduće godine su najavili dolazak 1.000 učesnika", rekao je direktor parka Dejan Pavlović.

Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča ističe da je ove godine duplo više učesnika u odnosu na prethodnu godinu, kada su noćili u Foči na pomoćnom stadionu Fudbalskog kluba "Sutjeska".

"Za Foču ovaj dolazak mnogo znači, posebno što su i ove godine odabrali da budu ovdje ugošćeni. Ovo je nevjerovatna organizacija, svi znaju šta rade, prate ih mehaničari sa rezervnim dijelovima, a nisu imali nijedan udes ili neprijatnu situaciju", rekao je Mandić.Francuzi su prenoćili u Omladinskom kapmu kraj rijeke Sutjeske, a danas će obići Tjentište.

LJepotu NP Sutjeska svojim zemljacima pokušaće da dočaruju fotografijama i video snimcima.

Vožnju kroz Evropu nastaviće posjetom Crnoj Gori.

Članovi organizacije "Jurop reid" prve godine su obilazili Evropu sa četiri automobila, druge sa 15, a prošle godine sa 69 automobila. Naredne godine im je cilj da obiđu Evropu sa 300 automobila.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar