Суша узела данак у пољопривреди

Тропске температуре и суша већ узимају данак у пољопривреди у Семберији, а процењује се да је, од планираних 1,6 милиона тона свих добара, најмање 40 одсто производње доведено у питање.

Република Српска 05.08.2017 | 08:42
Суша узела данак у пољопривреди
Пољопривредници са зебњом гледају у небо, очекују кишу, али и помоћ надлежних како би превазишли кризу и надокнадили штете од суше. У неким семберским атарима неће бити кукуруза ни за силажу, а тамо где је квалитетније земљиште и где су примењене агротехничке мере, усеви су још у солидном стању.
 
Међутим, не буде ли ускоро падавина, штете су неминовне и на овим пољима.



Драгиша Сакић из Попова обрађује 60 хектара. Углавном сеје кукуруз и соју, а његова једанаесточлана породица живи искључиво од пољопривреде.

– У зависности од парцеле до парцеле штета је од 30 до 60 одсто. Свака помоћ нам је добродошла. Нека то буде у подстицајима, у гориву, семенима, отпису дугова - каже Сакић.

Забринути су и сточари јер неће моћи да обезбеде довољно хране, те да ће морати да смањују сточни фонд. Предраг Ивановић из Амајлија има фарму са 15 музних крава.

- Квалитет силаже која се сада прави је лош. Већ је производња млека смањена за 20 одсто, а биће и више. Будући да се цена млека не повећава, никакву рачуницу нећемо имати - каже Ивановић.

Једини спас за пољопривреднике је наводњавање ораница, што поскупљује производњу. Повртар из Трњака Раде Јовичевић поврће сади на 200 дунума.

– Потрошио сам око 3,5 тоне горива. Није било довољно регресиране нафте, па сам већину плаћао по тржишној цени. Произвешћу око 50 вагона поврћа и надам се да ће се на крају, ипак, сав уложени новац и труд исплатити - каже Јовичевић.

И на ПД Семберија суша је узела данак. Технички директор Славиша Глигоревић каже да су усеви у савском појасу у лошем стању, а иако је тешко проценити штету, извесно је да је огромна.

- Обрађујемо око 2.500 хектара, а наводњавамо око 400, што је тек шестина ораница. Изградња система за наводњавање би нам обезбедила сигурност у производњи - сматра Глигоревић.



Семберски пољопривредници од Владе РС и Министарства пољопривреде очекују помоћ.

– Тражимо да се прогласи елементарна непогода за подручје Семберије. Да се формира стручна комисија за процену штете. Да Министарство РС обезбеди подстицај за производњу кукуруза, као што је пракса за пшеницу, што се може урадити променом Правилника о подстицајима. Савет министара БиХ би требао да убрза откуп товне јунади - каже председник Комисије за пољопривреду града Бијељина Драго Стајић.

Помоћ је обећао градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

- Имамо Аграрни фонд који од 1,2 милиона КМ. Спремни смо да 50 одсто новца, који је преостао, преусмеримо на помоћ пољопривредницима који су претрпели штету од суше - рекао је Мићић.

Суша ће проузроковати поскупљење сточне хране, али и осталих намирница, а последице ће трпети сви од произвођача до крајњег купца.



Мирјанић: Влада припрема помоћ

Будући да су у протекла два месеца у појединим подручјима падавине биле четири пута мање од просечних, може се рећи да је суша попримила обим елементарне непогоде, али ће њен негативни утицај на друштвени производ РС тек бити сагледан, изјавио је министар пољопривреде РС Стево Мирјанић током посете Семберији.

- Влада РС припрема сет мера којима ће помоћи аграрном сектору - најавио је министар Мирјанић.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

православац

05.08.2017 07:20

Цовјек је потпуно у праву, ко је нама крив сто се ми немамо циме поносити, осим наравно насом издајом која овога пута није била бас мала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фроло

05.08.2017 07:59

Па овај Мирјанић мора хитно у пензију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

05.08.2017 14:56

Треба владу питат, ста је са кисом.Опет додо несто мути.