Suša uzela danak u poljoprivredi

Tropske temperature i suša već uzimaju danak u poljoprivredi u Semberiji, a procenjuje se da je, od planiranih 1,6 miliona tona svih dobara, najmanje 40 odsto proizvodnje dovedeno u pitanje.

Republika Srpska 05.08.2017 | 08:42
Suša uzela danak u poljoprivredi
Poljoprivrednici sa zebnjom gledaju u nebo, očekuju kišu, ali i pomoć nadležnih kako bi prevazišli krizu i nadoknadili štete od suše. U nekim semberskim atarima neće biti kukuruza ni za silažu, a tamo gde je kvalitetnije zemljište i gde su primenjene agrotehničke mere, usevi su još u solidnom stanju.
 
Međutim, ne bude li uskoro padavina, štete su neminovne i na ovim poljima.



Dragiša Sakić iz Popova obrađuje 60 hektara. Uglavnom seje kukuruz i soju, a njegova jedanaestočlana porodica živi isključivo od poljoprivrede.

– U zavisnosti od parcele do parcele šteta je od 30 do 60 odsto. Svaka pomoć nam je dobrodošla. Neka to bude u podsticajima, u gorivu, semenima, otpisu dugova - kaže Sakić.

Zabrinuti su i stočari jer neće moći da obezbede dovoljno hrane, te da će morati da smanjuju stočni fond. Predrag Ivanović iz Amajlija ima farmu sa 15 muznih krava.

- Kvalitet silaže koja se sada pravi je loš. Već je proizvodnja mleka smanjena za 20 odsto, a biće i više. Budući da se cena mleka ne povećava, nikakvu računicu nećemo imati - kaže Ivanović.

Jedini spas za poljoprivrednike je navodnjavanje oranica, što poskupljuje proizvodnju. Povrtar iz Trnjaka Rade Jovičević povrće sadi na 200 dunuma.

– Potrošio sam oko 3,5 tone goriva. Nije bilo dovoljno regresirane nafte, pa sam većinu plaćao po tržišnoj ceni. Proizvešću oko 50 vagona povrća i nadam se da će se na kraju, ipak, sav uloženi novac i trud isplatiti - kaže Jovičević.

I na PD Semberija suša je uzela danak. Tehnički direktor Slaviša Gligorević kaže da su usevi u savskom pojasu u lošem stanju, a iako je teško proceniti štetu, izvesno je da je ogromna.

- Obrađujemo oko 2.500 hektara, a navodnjavamo oko 400, što je tek šestina oranica. Izgradnja sistema za navodnjavanje bi nam obezbedila sigurnost u proizvodnji - smatra Gligorević.



Semberski poljoprivrednici od Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede očekuju pomoć.

– Tražimo da se proglasi elementarna nepogoda za područje Semberije. Da se formira stručna komisija za procenu štete. Da Ministarstvo RS obezbedi podsticaj za proizvodnju kukuruza, kao što je praksa za pšenicu, što se može uraditi promenom Pravilnika o podsticajima. Savet ministara BiH bi trebao da ubrza otkup tovne junadi - kaže predsednik Komisije za poljoprivredu grada Bijeljina Drago Stajić.

Pomoć je obećao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

- Imamo Agrarni fond koji od 1,2 miliona KM. Spremni smo da 50 odsto novca, koji je preostao, preusmerimo na pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu od suše - rekao je Mićić.

Suša će prouzrokovati poskupljenje stočne hrane, ali i ostalih namirnica, a posledice će trpeti svi od proizvođača do krajnjeg kupca.



Mirjanić: Vlada priprema pomoć

Budući da su u protekla dva meseca u pojedinim područjima padavine bile četiri puta manje od prosečnih, može se reći da je suša poprimila obim elementarne nepogode, ali će njen negativni uticaj na društveni proizvod RS tek biti sagledan, izjavio je ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić tokom posete Semberiji.

- Vlada RS priprema set mera kojima će pomoći agrarnom sektoru - najavio je ministar Mirjanić.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pravoslavac

05.08.2017 07:20

Covjek je potpuno u pravu, ko je nama kriv sto se mi nemamo cime ponositi, osim naravno nasom izdajom koja ovoga puta nije bila bas mala.

ODGOVORITE
Name

frolo

05.08.2017 07:59

Pa ovaj Mirjanić mora hitno u penziju!

ODGOVORITE
Name

Brzi

05.08.2017 14:56

Treba vladu pitat, sta je sa kisom.Opet dodo nesto muti.