Дијабетес у трудноћи

За труднице са дијабетесом изузетно је важно да имају честе а мале оброке, на свака три-четири сата, јер они омогућавају инсулину да делује постепено. Чешћи оброци смањују и појаву "напада глади"

Здравље 31.07.2017 | 12:45
Дијабетес у трудноћи
За труднице с дијабетесом исхрана је од изузетне важности. На слаткише дословце морају да забораве и да се усредсреде на намирнице богате сложеним угљеним хидратима, биљним влакнима и минералима, засићеним масним киселинама. Изузетно је важно да имају честе а мале оброке, на свака три-четири сата, јер они омогућавају инсулину да делује постепено. Чешћи оброци смањују и појаву "напада глади".

Трудницама које пате од јутарње мучнине саветује се да пре него што устану из кревета поједу један-два сува кексића или малу кифлу. Уколико узимају инсулин, требало би да бирају намирнице с високим садржајем биљних влакана, као што су интегрални хлеб, житне пахуљице и интегрално поврће.

У њиховом јеловнику треба да су заступљене и намирнице с ниским садржајем масти и шећера, односно поврће, посне врсте меса, јаја, рибе... Пожељно је да се храна што краће термички обрађује ради очувања витамина. Најбоље би било да конзумирају свеже припремљена, кувана, а никако пржена јела. Што се тиче течности, осам чаша дневно представља минимум неопходан њиховом организму.
 
Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар