Dijabetes u trudnoći

Za trudnice sa dijabetesom izuzetno je važno da imaju česte a male obroke, na svaka tri-četiri sata, jer oni omogućavaju insulinu da deluje postepeno. Češći obroci smanjuju i pojavu "napada gladi"

Zdravlje 31.07.2017 | 12:45
Dijabetes u trudnoći
Za trudnice s dijabetesom ishrana je od izuzetne važnosti. Na slatkiše doslovce moraju da zaborave i da se usredsrede na namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, biljnim vlaknima i mineralima, zasićenim masnim kiselinama. Izuzetno je važno da imaju česte a male obroke, na svaka tri-četiri sata, jer oni omogućavaju insulinu da deluje postepeno. Češći obroci smanjuju i pojavu "napada gladi".

Trudnicama koje pate od jutarnje mučnine savetuje se da pre nego što ustanu iz kreveta pojedu jedan-dva suva keksića ili malu kiflu. Ukoliko uzimaju insulin, trebalo bi da biraju namirnice s visokim sadržajem biljnih vlakana, kao što su integralni hleb, žitne pahuljice i integralno povrće.

U njihovom jelovniku treba da su zastupljene i namirnice s niskim sadržajem masti i šećera, odnosno povrće, posne vrste mesa, jaja, ribe... Poželjno je da se hrana što kraće termički obrađuje radi očuvanja vitamina. Najbolje bi bilo da konzumiraju sveže pripremljena, kuvana, a nikako pržena jela. Što se tiče tečnosti, osam čaša dnevno predstavlja minimum neophodan njihovom organizmu.
 
Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar