Музика као лијек

Поново су нам стигле велике врућине, али и сунце, и киша, и облаци, и проблеми - све се лакше подноси уз добру музику. Свако ново лето донесе и нови летњи хит, али оно што је важније, лекари поручују да музика прија и срцу и души, а да је благотворна за здравље показују и бројне студије и истраживања.

Здравље 31.07.2017 | 12:35
Музика као лијек
Скоро три милијарде прегледа, па не чуди што се овај летњи хит слуша на плажи, у клубовима, у колима, многи су га заволели и многима прија. Деспасито је разлог што ће Порторико можда изаћи из банкрота, јер је многима та земља, због прелепих кадрова у споту, сада постала занимљива туристичка дестинација. И у Србији ова песма многе покреће.

Углавном прија свима и у сваком тренутку, а да музика помаже нашем организму у правом смислу те речи тврде и стручњаци, и они који лече срце, и они који лече мозак. Кажу да многима и расположење и здравље поправљају пре свега песме на шпанском или италијанском.

„Оно што је занимљиво за те летње хитове јесте сто су у ритму нашег срца, такве брзине да се поклапају са откуцајима нашег срца, или су два пута бржи или спорији. Сваке године се појави понека такве песма и углавном су латино“, објашњава кардиолог Предраг Митровић са Ургентног центра.

„Може да смањи крвни притисак, на мозак, смањи број откуцаја којих има 60 удара у минути, смирује организам, побољшава памћење. У операционим салама има ефекта, да смири хирурга и да га води. Неурони избацују неке ствари које су позитивне за организам и чине да се тело осећа лепше и срећније уз ту музику, реагује и физички и хемијски и параметрима који се могу измерити“, каже неурохирург Драган Савић са Клинике за неурохирургију КЦС.

„Музика у радном простору смањује број болести, ефикасније се ради, а постоје људи који се буне. Музика може бити средство превенције, а корисна је и у лечењу“, истиче Митровић.

Студија коју од 2002. године спроводе и наши лекари, а за коју су добили и значајне награде, показала је и да кардиоваскуларни болесници који слушају музику у склопу терапије имају бољу прогнозу, брже им се искључују лекови, а брже се и опорављају.

Пошто музика као терапеутско средство, добија све више више простора и код нас и у свету, изаберите свој летњи хит, и препустите се нотама и ритму.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар