Muzika kao lijek

Ponovo su nam stigle velike vrućine, ali i sunce, i kiša, i oblaci, i problemi - sve se lakše podnosi uz dobru muziku. Svako novo leto donese i novi letnji hit, ali ono što je važnije, lekari poručuju da muzika prija i srcu i duši, a da je blagotvorna za zdravlje pokazuju i brojne studije i istraživanja.

Zdravlje 31.07.2017 | 12:35
Muzika kao lijek
Skoro tri milijarde pregleda, pa ne čudi što se ovaj letnji hit sluša na plaži, u klubovima, u kolima, mnogi su ga zavoleli i mnogima prija. Despasito je razlog što će Portoriko možda izaći iz bankrota, jer je mnogima ta zemlja, zbog prelepih kadrova u spotu, sada postala zanimljiva turistička destinacija. I u Srbiji ova pesma mnoge pokreće.

Uglavnom prija svima i u svakom trenutku, a da muzika pomaže našem organizmu u pravom smislu te reči tvrde i stručnjaci, i oni koji leče srce, i oni koji leče mozak. Kažu da mnogima i raspoloženje i zdravlje popravljaju pre svega pesme na španskom ili italijanskom.

„Ono što je zanimljivo za te letnje hitove jeste sto su u ritmu našeg srca, takve brzine da se poklapaju sa otkucajima našeg srca, ili su dva puta brži ili sporiji. Svake godine se pojavi poneka takve pesma i uglavnom su latino“, objašnjava kardiolog Predrag Mitrović sa Urgentnog centra.

„Može da smanji krvni pritisak, na mozak, smanji broj otkucaja kojih ima 60 udara u minuti, smiruje organizam, poboljšava pamćenje. U operacionim salama ima efekta, da smiri hirurga i da ga vodi. Neuroni izbacuju neke stvari koje su pozitivne za organizam i čine da se telo oseća lepše i srećnije uz tu muziku, reaguje i fizički i hemijski i parametrima koji se mogu izmeriti“, kaže neurohirurg Dragan Savić sa Klinike za neurohirurgiju KCS.

„Muzika u radnom prostoru smanjuje broj bolesti, efikasnije se radi, a postoje ljudi koji se bune. Muzika može biti sredstvo prevencije, a korisna je i u lečenju“, ističe Mitrović.

Studija koju od 2002. godine sprovode i naši lekari, a za koju su dobili i značajne nagrade, pokazala je i da kardiovaskularni bolesnici koji slušaju muziku u sklopu terapije imaju bolju prognozu, brže im se isključuju lekovi, a brže se i oporavljaju.

Pošto muzika kao terapeutsko sredstvo, dobija sve više više prostora i kod nas i u svetu, izaberite svoj letnji hit, i prepustite se notama i ritmu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar