Жетва почела знатно раније

Због високих температура и недовољних падавина, посебно током мјесеца јуна, жетва стрних жита је у Семберији почела знатно раније него што је то уобичајено за ово подручје.

Република Српска 31.07.2017 | 11:54
Жетва почела знатно раније
Захваљујући сувом времену жетва је без већих проблема, на највећем дијелу површина, завршена у првим данима јула.

– С оствареним просјечним приносом пшенице од око пет тона по хектару пољопривредни произвођачи су углавном задовољни. Имајући у виду релативно неповољне временске услове, који су пратили усјеве пшенице од сјетве па све до жетве, квалитет зрна је виши од очекиваног – оцјењује градско Одјељење за пољопривреду.

Пољопривредни произвођачи су незадовољни јер се цијена пшенице од стране млинара и откупљивача и ове године утврђује тек након жетве, а ове године је поново ниска - око 300,00 конвртибилних марака по тони.

- Производња пшенице је исплатива тек са најављеним подстицајима са републичког нивоа у висини од 200 КМ по хектару и премији од 0,05 КМ по килограму. Ипак, условима постављеним за добијање подстицаја, велика већина пољопривредника је онемогућена да добије ова средства.

Најтежи за испуњавање су били захтјеви да је за сјетву коришћено сортно сјеме у количини од 170 килограма по хектару и то на најмање 1,5 хектара површине, као и да је сјетва током априла пријављена Агенцији за аграрна плаћања и АПИФ-у као начин коришћења земљишта за 2017. годину - истичу у Одјељењу за пољопривреду.

Према незваничним подацима из ових установа, тек око 990, или свега 17 одсто регистрованих пољопривредних газдинстава у граду Бијељина ће имати право на добијање подстицаја и то на укупној површини од 5.500 хектара.

Ове године на подручју Бијељине стрним житима је било засијано укупно 16.322 хектара, од чега је пшеница, као главна култура, заузимала површину од 13.200 хектара.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар