Žetva počela znatno ranije

Zbog visokih temperatura i nedovoljnih padavina, posebno tokom mjeseca juna, žetva strnih žita je u Semberiji počela znatno ranije nego što je to uobičajeno za ovo područje.

Republika Srpska 31.07.2017 | 11:54
Žetva počela znatno ranije
Zahvaljujući suvom vremenu žetva je bez većih problema, na najvećem dijelu površina, završena u prvim danima jula.

– S ostvarenim prosječnim prinosom pšenice od oko pet tona po hektaru poljoprivredni proizvođači su uglavnom zadovoljni. Imajući u vidu relativno nepovoljne vremenske uslove, koji su pratili usjeve pšenice od sjetve pa sve do žetve, kvalitet zrna je viši od očekivanog – ocjenjuje gradsko Odjeljenje za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni jer se cijena pšenice od strane mlinara i otkupljivača i ove godine utvrđuje tek nakon žetve, a ove godine je ponovo niska - oko 300,00 konvrtibilnih maraka po toni.

- Proizvodnja pšenice je isplativa tek sa najavljenim podsticajima sa republičkog nivoa u visini od 200 KM po hektaru i premiji od 0,05 KM po kilogramu. Ipak, uslovima postavljenim za dobijanje podsticaja, velika većina poljoprivrednika je onemogućena da dobije ova sredstva.

Najteži za ispunjavanje su bili zahtjevi da je za sjetvu korišćeno sortno sjeme u količini od 170 kilograma po hektaru i to na najmanje 1,5 hektara površine, kao i da je sjetva tokom aprila prijavljena Agenciji za agrarna plaćanja i APIF-u kao način korišćenja zemljišta za 2017. godinu - ističu u Odjeljenju za poljoprivredu.

Prema nezvaničnim podacima iz ovih ustanova, tek oko 990, ili svega 17 odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u gradu Bijeljina će imati pravo na dobijanje podsticaja i to na ukupnoj površini od 5.500 hektara.

Ove godine na području Bijeljine strnim žitima je bilo zasijano ukupno 16.322 hektara, od čega je pšenica, kao glavna kultura, zauzimala površinu od 13.200 hektara.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar