Вађење упутнице дуже од операције

Да би обавили најједноставнију хируршку интервенцију пацијенти су приморани да по три и више пута иду код доктора породичне медицине, јер за сваки одлазак код специјалисте морају да имају нову упутницу.

Република Српска 31.07.2017 | 08:48
Вађење упутнице дуже од операције
Иако упутница вреди месец дана, а пацијенти понекад у року две седмице обаве све – од првог прегледа, преко операције, па до контроле, ипак су обавезни да у више наврата обијају прагове амбуланти породичне медицине.
 
Поручују да им није јасно због чега је у бањалучкој болници на снази оваква пракса, осим да троши како њихово, тако и време и живце породичних лекара.

Мирјана В. из Бањалуке каже да је недавно прошла праву здравствену голготу, а све због баналне интервенције на очном капку.

– Доктор породичне медицине дао ми је упутницу за офталмолога, а специјалиста ми је рекао да је потребна мала хируршка интервенција, те да опет морам да донесем упутницу. Кад сам то средила, уследила је операција од неких 20 минута, након чега сам отишла кући – каже она.

За седам дана јој је заказана контрола, али опет уз обавезну упутницу.

- За две седмице сам три пута морала у амбуланту породичне медицине, иако једна упутница важи месец дана. Није ми јасно зашто је процедура овако компликована. Поред тога што грађани губе време и живце трчкарајући од породичног лекара до специјалисте, праве се и велике гужве у амбулантама породичне медицине – каже наша саговорница.

У УКЦ РС покушали смо да сазнамо да ли је и зашто неопходна оваква пракса. Из ове здравствене установе кратко су поручили да здравствену политику прописују Министарство здравља и Фонд здравственог осигурања РС, а да је УКЦ извршилац здравствених услуга.

У ФЗО наглашавају да, у сарадњи са ресорним министарством настоје да максимално поједноставе процедуре и омогућимо једноставније и брже коришћење права из здравственог осигурања.

- Свакако да има простора и за додатна унапређења, на чему ће се радити и у наредном периоду – кажу у овом фонду.

Истичу да пацијент мора да има нову упутницу породичног лекара у случају да га специјалиста упућује на преглед у другу здравствену установу или на болничко лечење.

Смањити гужве

У ФЗО подсећају да су, управо с циљем да се смање гужве и да пацијенти што мање ходају због папирологије, још 2011. године увели такозване интерне упутнице.

- Тиме је омогућено да пацијент који је ушао у болницу са једном упутницом може да обави све неоходне прегледе и претраге, а не само оне које су наведене у упутници лекара породичне медицине – објашњавају у овом фонду.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драж

31.07.2017 07:06

Па на сваку упутницу наплаћују новац од фонда.Наси доктори су постали књиговође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

31.07.2017 09:31

Проинтер и син Игор це све да рдијеси за Здравство а 23 милиона КМ. % пута скупље него у СРбији. Заборавља се само да је Ланацо за последњих 10 година за исти посао узео 20 милиона КМ. Јово на ново, отимај колико мозес у интересу РС и народа РС.

Name

.....

31.07.2017 07:45

Дај кес И све рјесено И упутница И операција И њега све само сиротиње умире природном смрцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

31.07.2017 09:01

Породицни доктори ду постали администр. радници, назалост, само се несто измисља, ко год додје нови само нека несто измисли, цудно је али сада се у књигу дневница ( сихтарица) висе не пису осмице вец само плус или минус, Бозе сацувај...

Name

Папири

31.07.2017 08:21

Бозе драги да ли цемо икада бити нормална дрзава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књиговођа

31.07.2017 09:10

Најбоље рјешење да се по рођењу напише једна упутница која ће вриједити читав живот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

31.07.2017 09:40

Ако имас новац,имас и мозес све, Знам цовјека отисо(купио) у пензију има три године стаза,ја имам 33 и РВИ 100% и немогу у пензију,зато сто немам новаца Доктори су цудо.

Name

Пунто у рикверц

31.07.2017 09:54

Стварно?!

Name

Стратегија

31.07.2017 11:49

Кад главни гурају здравство у приватизацију и желе да ти се живот смучи ако идеш редовним путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

31.07.2017 12:14

кад упутница вази месец0и дана..знаци да је морас искористити за месец дана..а не да за тај месец обавис пет прегледа на исту упутницу...након сто се искористи упутница као доказ за амбулантни преглед се саље у фонд..па како онда пет прегледа на исту упутницу...сви су осетљиви на здравство а издвајање минимално..здравство је драги моји скупа прица.

ОДГОВОРИТЕ