Vađenje uputnice duže od operacije

Da bi obavili najjednostavniju hiruršku intervenciju pacijenti su primorani da po tri i više puta idu kod doktora porodične medicine, jer za svaki odlazak kod specijaliste moraju da imaju novu uputnicu.

Republika Srpska 31.07.2017 | 08:48
Vađenje uputnice duže od operacije
Iako uputnica vredi mesec dana, a pacijenti ponekad u roku dve sedmice obave sve – od prvog pregleda, preko operacije, pa do kontrole, ipak su obavezni da u više navrata obijaju pragove ambulanti porodične medicine.
 
Poručuju da im nije jasno zbog čega je u banjalučkoj bolnici na snazi ovakva praksa, osim da troši kako njihovo, tako i vreme i živce porodičnih lekara.

Mirjana V. iz Banjaluke kaže da je nedavno prošla pravu zdravstvenu golgotu, a sve zbog banalne intervencije na očnom kapku.

– Doktor porodične medicine dao mi je uputnicu za oftalmologa, a specijalista mi je rekao da je potrebna mala hirurška intervencija, te da opet moram da donesem uputnicu. Kad sam to sredila, usledila je operacija od nekih 20 minuta, nakon čega sam otišla kući – kaže ona.

Za sedam dana joj je zakazana kontrola, ali opet uz obaveznu uputnicu.

- Za dve sedmice sam tri puta morala u ambulantu porodične medicine, iako jedna uputnica važi mesec dana. Nije mi jasno zašto je procedura ovako komplikovana. Pored toga što građani gube vreme i živce trčkarajući od porodičnog lekara do specijaliste, prave se i velike gužve u ambulantama porodične medicine – kaže naša sagovornica.

U UKC RS pokušali smo da saznamo da li je i zašto neophodna ovakva praksa. Iz ove zdravstvene ustanove kratko su poručili da zdravstvenu politiku propisuju Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja RS, a da je UKC izvršilac zdravstvenih usluga.

U FZO naglašavaju da, u saradnji sa resornim ministarstvom nastoje da maksimalno pojednostave procedure i omogućimo jednostavnije i brže korišćenje prava iz zdravstvenog osiguranja.

- Svakako da ima prostora i za dodatna unapređenja, na čemu će se raditi i u narednom periodu – kažu u ovom fondu.

Ističu da pacijent mora da ima novu uputnicu porodičnog lekara u slučaju da ga specijalista upućuje na pregled u drugu zdravstvenu ustanovu ili na bolničko lečenje.

Smanjiti gužve

U FZO podsećaju da su, upravo s ciljem da se smanje gužve i da pacijenti što manje hodaju zbog papirologije, još 2011. godine uveli takozvane interne uputnice.

- Time je omogućeno da pacijent koji je ušao u bolnicu sa jednom uputnicom može da obavi sve neohodne preglede i pretrage, a ne samo one koje su navedene u uputnici lekara porodične medicine – objašnjavaju u ovom fondu.

(Blic)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Draž

31.07.2017 07:06

Pa na svaku uputnicu naplaćuju novac od fonda.Nasi doktori su postali knjigovođe.

ODGOVORITE
Name

Prointer

31.07.2017 09:31

Prointer i sin Igor ce sve da rdijesi za Zdravstvo a 23 miliona KM. % puta skuplje nego u SRbiji. Zaboravlja se samo da je Lanaco za poslednjih 10 godina za isti posao uzeo 20 miliona KM. Jovo na novo, otimaj koliko mozes u interesu RS i naroda RS.

Name

.....

31.07.2017 07:45

Daj kes I sve rjeseno I uputnica I operacija I njega sve samo sirotinje umire prirodnom smrcu.

ODGOVORITE
Name

Ama

31.07.2017 09:01

Porodicni doktori du postali administr. radnici, nazalost, samo se nesto izmislja, ko god dodje novi samo neka nesto izmisli, cudno je ali sada se u knjigu dnevnica ( sihtarica) vise ne pisu osmice vec samo plus ili minus, Boze sacuvaj...

Name

Papiri

31.07.2017 08:21

Boze dragi da li cemo ikada biti normalna drzava?

ODGOVORITE
Name

Knjigovođa

31.07.2017 09:10

Najbolje rješenje da se po rođenju napiše jedna uputnica koja će vrijediti čitav život!

ODGOVORITE
Name

punto

31.07.2017 09:40

Ako imas novac,imas i mozes sve, Znam covjeka otiso(kupio) u penziju ima tri godine staza,ja imam 33 i RVI 100% i nemogu u penziju,zato sto nemam novaca Doktori su cudo.

Name

Punto u rikverc

31.07.2017 09:54

Stvarno?!

Name

Strategija

31.07.2017 11:49

Kad glavni guraju zdravstvo u privatizaciju i žele da ti se život smuči ako ideš redovnim putem.

ODGOVORITE
Name

Xy

31.07.2017 12:14

kad uputnica vazi mesec0i dana..znaci da je moras iskoristiti za mesec dana..a ne da za taj mesec obavis pet pregleda na istu uputnicu...nakon sto se iskoristi uputnica kao dokaz za ambulantni pregled se salje u fond..pa kako onda pet pregleda na istu uputnicu...svi su osetljivi na zdravstvo a izdvajanje minimalno..zdravstvo je dragi moji skupa prica.

ODGOVORITE