Зашто студирати кад нема посла?

Од 2009. број матураната у Српској је смањен за трећину, факултети се боре за сваког студента, а најбољи одлазе у иностранство, с циљем да тамо и остану.

Република Српска 30.07.2017 | 19:47
Зашто студирати кад нема посла?
Демографска слика Републике Српске постаје све тамнија, о чему свједочи и мањи број уписаних студената на јавним универзитетима.

Међутим, катастрофална демографска ситуација је велики, али не и једини проблем. Све чешће питање је – зашто студирати када се посао овдје може добити само уз помоћ трикова, који немају много везе са стручношћу. Због тога многи размишљају о одласку у иностранство.

“Били смо овдје у једној школи, гдје у два одјељења нико није изразио жељу да остане у Бијељини, све до једног би у иностранство, то је школа медицинксе струке. Један студент кошта у Америци око 300.000 долара. Ви имате овдје ситуацију да вам љекар заврши специјализацију, оде у иностранство. Њемачка га добије џабе, плати га вјероватно мање него своје љекаре, добије одличног стручњака. РС остане без тих људи”, каже Миладин Јовичић са Факултета пословне економије.

Пут до посла под овим небом тежак је и због неусклађености политике и тржишта рада. Проблем о којем се прича годинама, али се упорно не рјешава.

“Иаммо велики број високообразованих кадрова који нису потребни привреди, али нису потребни ни неким другим државама из окружења, изузев оних са техничких факултета - електротехнике, машинства, грађевине итд”, истиче из Привредне коморе РС Михајло Видић.

“Врло је једноставно, то за сезону једну школску може се ријешити на адекватан начин. Међутим, питање је воље, питање је избора који иду сваке двије године, неће нико да дира бирачко тијело тако да гурамо проблем под тепих. То ће нам се обити о главу", каже Јовичић.

Жељу за одласком у иностранство подгријава и чињеница да, и кад дођете до запослења, не можете пристојно да живите од свог рада.

И док се високо школство у РС бори са великим проблемима, сва прича о квалитету образовања, као стратешком проблему нације, свела се на ривалитет између јавних и приватних универзитета.

(БН телевизија)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Слобомир

30.07.2017 17:56

Кад вец почињете приватне, да ли неко зна је ли Павловић још уписује студенте и да ли неко тамо још уопсте и студира ? Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лола

30.07.2017 19:42

Оном ко заврши приватни само политика даје посао.

Name

Семберац

31.07.2017 09:29

Коме је напуту један одразован момак ,рођен на селу" ви паметњаковици ста празну сламу млатите паметније вам је да цутите. да нисте мозда смислили опет какав плацкаски план ,средставава којега су моји родители идедови издвајали за сколство :бандо одмакните руке од насих новаца ,итако сте све унистили .

Name

Марко

30.07.2017 18:03

Мирољуб Петровиц стално говори да су факултети дебилане и блејање...Вријеме је показало и јос це показати да је цовјек управу.Само неколико звања након дипломирања доносе запослење а све остало је степеница до бироа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СинисаБЛ

31.07.2017 08:28

Засто генерализујес,дрзавни факултети су буквално цистилисте а никако блејане...

Name

реСинисаБЛ

31.07.2017 10:29

Дебилане су зато сто само уце теорију и блеје на предавањима а праксе готово никад нигде,изадју из факултета радно неспособни у вецини слуцајева и наравно биро их цека....

Name

земо

30.07.2017 18:05

Како зашто студирати,па да би се вратили на село и квалитетније и интелектуалније обрадјивали земљу и да сви у селу буду поносни што имају доктора,економисту,правника,инжињера који се бави дубоким орањем......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жањете оно што сте сијали

30.07.2017 18:18

Али и даље гласајте за трактористу и његову дружину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА-БЛ

30.07.2017 18:19

Дошла и дјеца до памети...Ко се мучи и учи на државном факултету, посла у бајиној империји НЕЋЕ УБОСТИ ДОК ЈЕ ОВАЈ ЖИВ. А овим његовима више не требају ни купљене дипломе, јер они свакако нушта и не знају исим пуког климанха главом. Јес СЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај са Дрине

30.07.2017 20:22

Није никада било примарно ни у једној генерацији било да матуранти студирају у Републици Српској.У мојој генерацији од 80 матураната 37 је уписало и завршило факултете Универзитета у Београду.Тај тренд је био и још 5 генерација иза нас,да би у годинама све више опадао сразмјерно квалитету ђака који су бирали да до диплома дођу на лакши начин јер су на то утицале бабске приче да је све то исто па се накупило правника,екомиста и дифоваца што са државних и приватних факултета у Републици Српској који нису ником потребни.За то вријеме у државне фирме и инстутуције су дошли станачки(СНСД и ДНС)активисти са купљеним дипломама из Широког бријега.У задње двије године ови бољи ђаци гледају да побјегну још из средње школе путем конкурса за размјену ђака,а почели су се поново у Београду уписивати факултети који доносе посао на Западу(ЕТФ,ПМФ,Машинство,).Прошло је вријеме друштвених факултета,а што се тиче цјелокупне српске популације на простору бивше Југославије довољан је у Универзитет у Београду да има друштвене факултете(право,економија,филозофија),а у РС обавезно укинути те факултете макар на 15година, а те факултете оставити да раде као институти без наставе.Направити ревизију диплома па да видимо ко је заиста студирао.Ми смо 5 година студирали у Београду и живјели у Студентском граду,а нека ови са дипломама из Широког бријега донесу папир гдје су то имали пријављено мјесто боравка у мјесту. студирања,нека наброје макар по 2 професора са сваке године и сликају индеx са овјереним семестрима.Будући матуранти уписујте само техничке у биотехничке факултете чија се диплома признаје ван Балкана.Погледајте који су Универзитети на Шангајској листи међу 500 у свијету.То је тренутно само Београд,а ускоро ће бити и Нови Сад.

Name

Јулио

30.07.2017 23:25

Бојим се да није само до Баје.

Name

Ја

30.07.2017 20:18

Тих 300,000 су дали родитељи и дјеца ако сама раде а не ви и дрзава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

30.07.2017 20:33

Саобрацајни факултет у Добоју питање пријављивања на биро послије заврсека сколовања насао је рјесење тако сто се зграда бироа и факултета налазе једна поред друге. Са дипломом идес на биро...па у СНСД...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад смо код запосљавања -

30.07.2017 21:00

- хајде да заједно испратимо један јавни Конкурс који је у току, бице занимљиво (бира се директор Туристицке организације Лактаси)! Прица се да су у комбинацији - магистар туризмологије, дипломирани туризмолог и замислите један ДИФ-овац, и управо би тај ДИФ-овац требао на силу да продје!? Нема сумње, бице јако ИНТЕРЕСАНТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

31.07.2017 06:49

То је нама из Бијељине далеко. Боље да неко објасни како је изабран директор Туристичке организације у Бијељини. КАКО? Које стране језике говори, колико разреда школе има, колико година искуства у струци, итд. ИЛИ, боље да пдп у Бијељини призна како нико од њих нема никакву школу завршену. Осим основне. Сви неписмени а владају Бијељином. Куда плови овај брод????

Name

борац

31.07.2017 04:44

Цему факултети данас зиве месари зидари дилери сви врста ко има праву сколу мора ици у праву земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

31.07.2017 04:46

Каква тазлика измедју дрзавни и приватни факултета,НЕМА ЈЕ СВЕ ИСТО,САМО ЊЕГА НЕМА,и кад добије посао додје на исти и појма нема засто је досао и засто се родио.На поссо треба доци да се ради,а не да уцис оно сто на факултету ниси науцио,а то неко треба да плати,а то је послодавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

31.07.2017 06:26

Па због студентица!!!

ОДГОВОРИТЕ