Zašto studirati kad nema posla?

Od 2009. broj maturanata u Srpskoj je smanjen za trećinu, fakulteti se bore za svakog studenta, a najbolji odlaze u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu.

Republika Srpska 30.07.2017 | 19:47
Zašto studirati kad nema posla?
Demografska slika Republike Srpske postaje sve tamnija, o čemu svjedoči i manji broj upisanih studenata na javnim univerzitetima.

Međutim, katastrofalna demografska situacija je veliki, ali ne i jedini problem. Sve češće pitanje je – zašto studirati kada se posao ovdje može dobiti samo uz pomoć trikova, koji nemaju mnogo veze sa stručnošću. Zbog toga mnogi razmišljaju o odlasku u inostranstvo.

“Bili smo ovdje u jednoj školi, gdje u dva odjeljenja niko nije izrazio želju da ostane u Bijeljini, sve do jednog bi u inostranstvo, to je škola medicinkse struke. Jedan student košta u Americi oko 300.000 dolara. Vi imate ovdje situaciju da vam ljekar završi specijalizaciju, ode u inostranstvo. Njemačka ga dobije džabe, plati ga vjerovatno manje nego svoje ljekare, dobije odličnog stručnjaka. RS ostane bez tih ljudi”, kaže Miladin Jovičić sa Fakulteta poslovne ekonomije.

Put do posla pod ovim nebom težak je i zbog neusklađenosti politike i tržišta rada. Problem o kojem se priča godinama, ali se uporno ne rješava.

“Iammo veliki broj visokoobrazovanih kadrova koji nisu potrebni privredi, ali nisu potrebni ni nekim drugim državama iz okruženja, izuzev onih sa tehničkih fakulteta - elektrotehnike, mašinstva, građevine itd”, ističe iz Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

“Vrlo je jednostavno, to za sezonu jednu školsku može se riješiti na adekvatan način. Međutim, pitanje je volje, pitanje je izbora koji idu svake dvije godine, neće niko da dira biračko tijelo tako da guramo problem pod tepih. To će nam se obiti o glavu", kaže Jovičić.

Želju za odlaskom u inostranstvo podgrijava i činjenica da, i kad dođete do zaposlenja, ne možete pristojno da živite od svog rada.

I dok se visoko školstvo u RS bori sa velikim problemima, sva priča o kvalitetu obrazovanja, kao strateškom problemu nacije, svela se na rivalitet između javnih i privatnih univerziteta.

(BN televizija)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Slobomir

30.07.2017 17:56

Kad vec počinjete privatne, da li neko zna je li Pavlović još upisuje studente i da li neko tamo još uopste i studira ? Hvala.

ODGOVORITE
Name

lola

30.07.2017 19:42

Onom ko završi privatni samo politika daje posao.

Name

Semberac

31.07.2017 09:29

Kome je naputu jedan odrazovan momak ,rođen na selu" vi pametnjakovici sta praznu slamu mlatite pametnije vam je da cutite. da niste mozda smislili opet kakav plackaski plan ,sredstavava kojega su moji roditeli idedovi izdvajali za skolstvo :bando odmaknite ruke od nasih novaca ,itako ste sve unistili .

Name

Marko

30.07.2017 18:03

Miroljub Petrovic stalno govori da su fakulteti debilane i blejanje...Vrijeme je pokazalo i jos ce pokazati da je covjek upravu.Samo nekoliko zvanja nakon diplomiranja donose zaposlenje a sve ostalo je stepenica do biroa....

ODGOVORITE
Name

SinisaBL

31.07.2017 08:28

Zasto generalizujes,drzavni fakulteti su bukvalno cistiliste a nikako blejane...

Name

reSinisaBL

31.07.2017 10:29

Debilane su zato sto samo uce teoriju i bleje na predavanjima a prakse gotovo nikad nigde,izadju iz fakulteta radno nesposobni u vecini slucajeva i naravno biro ih ceka....

Name

zemo

30.07.2017 18:05

Kako zašto studirati,pa da bi se vratili na selo i kvalitetnije i intelektualnije obradjivali zemlju i da svi u selu budu ponosni što imaju doktora,ekonomistu,pravnika,inžinjera koji se bavi dubokim oranjem......

ODGOVORITE
Name

Žanjete ono što ste sijali

30.07.2017 18:18

Ali i dalje glasajte za traktoristu i njegovu družinu.

ODGOVORITE
Name

ISTINA-BL

30.07.2017 18:19

Došla i djeca do pameti...Ko se muči i uči na državnom fakultetu, posla u bajinoj imperiji NEĆE UBOSTI DOK JE OVAJ ŽIV. A ovim njegovima više ne trebaju ni kupljene diplome, jer oni svakako nušta i ne znaju isim pukog klimanha glavom. Jes SER

ODGOVORITE
Name

Zmaj sa Drine

30.07.2017 20:22

Nije nikada bilo primarno ni u jednoj generaciji bilo da maturanti studiraju u Republici Srpskoj.U mojoj generaciji od 80 maturanata 37 je upisalo i završilo fakultete Univerziteta u Beogradu.Taj trend je bio i još 5 generacija iza nas,da bi u godinama sve više opadao srazmjerno kvalitetu đaka koji su birali da do diploma dođu na lakši način jer su na to uticale babske priče da je sve to isto pa se nakupilo pravnika,ekomista i difovaca što sa državnih i privatnih fakulteta u Republici Srpskoj koji nisu nikom potrebni.Za to vrijeme u državne firme i instutucije su došli stanački(SNSD i DNS)aktivisti sa kupljenim diplomama iz Širokog brijega.U zadnje dvije godine ovi bolji đaci gledaju da pobjegnu još iz srednje škole putem konkursa za razmjenu đaka,a počeli su se ponovo u Beogradu upisivati fakulteti koji donose posao na Zapadu(ETF,PMF,Mašinstvo,).Prošlo je vrijeme društvenih fakulteta,a što se tiče cjelokupne srpske populacije na prostoru bivše Jugoslavije dovoljan je u Univerzitet u Beogradu da ima društvene fakultete(pravo,ekonomija,filozofija),a u RS obavezno ukinuti te fakultete makar na 15godina, a te fakultete ostaviti da rade kao instituti bez nastave.Napraviti reviziju diploma pa da vidimo ko je zaista studirao.Mi smo 5 godina studirali u Beogradu i živjeli u Studentskom gradu,a neka ovi sa diplomama iz Širokog brijega donesu papir gdje su to imali prijavljeno mjesto boravka u mjestu. studiranja,neka nabroje makar po 2 profesora sa svake godine i slikaju index sa ovjerenim semestrima.Budući maturanti upisujte samo tehničke u biotehničke fakultete čija se diploma priznaje van Balkana.Pogledajte koji su Univerziteti na Šangajskoj listi među 500 u svijetu.To je trenutno samo Beograd,a uskoro će biti i Novi Sad.

Name

Julio

30.07.2017 23:25

Bojim se da nije samo do Baje.

Name

Ja

30.07.2017 20:18

Tih 300,000 su dali roditelji i djeca ako sama rade a ne vi i drzava...

ODGOVORITE
Name

MM

30.07.2017 20:33

Saobracajni fakultet u Doboju pitanje prijavljivanja na biro poslije zavrseka skolovanja nasao je rjesenje tako sto se zgrada biroa i fakulteta nalaze jedna pored druge. Sa diplomom ides na biro...pa u SNSD...

ODGOVORITE
Name

Kad smo kod zaposljavanja -

30.07.2017 21:00

- hajde da zajedno ispratimo jedan javni Konkurs koji je u toku, bice zanimljivo (bira se direktor Turisticke organizacije Laktasi)! Prica se da su u kombinaciji - magistar turizmologije, diplomirani turizmolog i zamislite jedan DIF-ovac, i upravo bi taj DIF-ovac trebao na silu da prodje!? Nema sumnje, bice jako INTERESANTNO!

ODGOVORITE
Name

Miodrag

31.07.2017 06:49

To je nama iz Bijeljine daleko. Bolje da neko objasni kako je izabran direktor Turističke organizacije u Bijeljini. KAKO? Koje strane jezike govori, koliko razreda škole ima, koliko godina iskustva u struci, itd. ILI, bolje da pdp u Bijeljini prizna kako niko od njih nema nikakvu školu završenu. Osim osnovne. Svi nepismeni a vladaju Bijeljinom. Kuda plovi ovaj brod????

Name

borac

31.07.2017 04:44

Cemu fakulteti danas zive mesari zidari dileri svi vrsta ko ima pravu skolu mora ici u pravu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Zoki

31.07.2017 04:46

Kakva tazlika izmedju drzavni i privatni fakulteta,NEMA JE SVE ISTO,SAMO NJEGA NEMA,i kad dobije posao dodje na isti i pojma nema zasto je dosao i zasto se rodio.Na posso treba doci da se radi,a ne da ucis ono sto na fakultetu nisi naucio,a to neko treba da plati,a to je poslodavac.

ODGOVORITE
Name

Student

31.07.2017 06:26

Pa zbog studentica!!!

ODGOVORITE