Регата на Врбасу и 300 учесника

На овогодишњој, 13. Србачкој регати на Врбасу учествовало је око 40 посада са више од 300 чланова, који су се данас у 10 часова низводно од Кукуља разним пловилима запутили према одредишту - ушћу Врбаса у Саву код Српца.

Република Српска 30.07.2017 | 18:59
Регата на Врбасу и 300 учесника
Дионица је износила 32 километра, а први одмор учесници су имали на пола пута, на Стегића ади код Разбоја, гдје их је чакао војнички пасуљ и освјежавајућа пића, које је обезбиједила Туристичка организација – Србац, уз подршку општинске управе.

Двочасовна пауза за ручак и одмор искоришћена је за и за рекреативно-забавне активности. Највећу пажњу привукло је такмичење у навлачењу конопца. Учествовало је пет екипа које су дале све од себе да на шљунку и температури од „плус 40“ остваре што бољи резултат.

Проглашени су и награђени најљепши учесници овогодишње Србачке регате. Ленту „мисице“ добила је Тања Деспотовић из Нове Тополе, док је „мистер“ регате био Лука Рауш из Српца. Организатор је и њима уручио пригодне награде.

Након одмора и рекреативно-забавних активности учесници Србачке регате наставили су пловидбу чамцима и другим пловилима низ Врбас, дружећи се тако са овом ријеком, која је била веома чиста, али, нажалост, и веома плитка.



„На многим мјестима Врбас се могао прегазити, а негдје ниво воде није прелазио ни педесет центиметара“, тврде љубитељи ове плаховите и понекад негостољубиве ријеке. Радује чињеница да је ова ријека, у односу на претходно вријеме, мање загадјена.

„Организација ове манифестације има вишеструк значај. Осим дружења људи на ријеци и поред ње, циљ је заштита природе, подизање нивоа свијести о потреби веће бриге за животну средину, да буде мање загађења, али и да укаже на то да је вода извор живота и здравља“, каже Милорад Лепир, предсједник Организационог одбора ове манифестације.

„Нажалост, због енормно високе температуре и врућине, овога пута регату је посматрао мањи број грађана у односу на претходне године, али је она ипак оправдала своју сврху и постојање. Одзив је традиционално био добар, показана је љубав према ријеци, међусобно другарство и поштовање и пажња према екологији“ , рекао је представник Туристичке организације Дадо Милутиновић.



Он додаје да угођај регате није пореметило ни погоршање временске ситуације око 17 часова, када је дошло до појаве грмљавине, вјетра и мјестимичних слабих падавина.

Учесници регате су храбро наставили пловидбу својим чамцима до одредишта без већих проблема и посљедица. На овом путу пратиле су их и екипе Дома здравља, Ватрогасне јединице и припадници Полицијске станице Србац, које су биле спремне да помогну у случају потребе.

(БН/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Жалосни Србац

31.07.2017 06:31

У Српцу једино можеш добити неку награду па тако и титулу мистера, ако си "подобан и у кругу веома важних људи"?! Мораш бит син неког "важног и великог човјека" који је задужио средину у којој живиш,док велика већина преживљава. Увијек од некем манифестације направе лакрдију и спрдњу. Ево ,сада ће и Гастро фест на Бардачи ,па живи били па видјели ко ће "опет бити главни и најбољи"? У стабју су све уништити и "приватизовати". Србац је приватна општина неколико "моћника"...

ОДГОВОРИТЕ