Regata na Vrbasu i 300 učesnika

Na ovogodišnjoj, 13. Srbačkoj regati na Vrbasu učestvovalo je oko 40 posada sa više od 300 članova, koji su se danas u 10 časova nizvodno od Kukulja raznim plovilima zaputili prema odredištu - ušću Vrbasa u Savu kod Srpca.

Republika Srpska 30.07.2017 | 18:59
Regata na Vrbasu i 300 učesnika
Dionica je iznosila 32 kilometra, a prvi odmor učesnici su imali na pola puta, na Stegića adi kod Razboja, gdje ih je čakao vojnički pasulj i osvježavajuća pića, koje je obezbijedila Turistička organizacija – Srbac, uz podršku opštinske uprave.

Dvočasovna pauza za ručak i odmor iskorišćena je za i za rekreativno-zabavne aktivnosti. Najveću pažnju privuklo je takmičenje u navlačenju konopca. Učestvovalo je pet ekipa koje su dale sve od sebe da na šljunku i temperaturi od „plus 40“ ostvare što bolji rezultat.

Proglašeni su i nagrađeni najljepši učesnici ovogodišnje Srbačke regate. Lentu „misice“ dobila je Tanja Despotović iz Nove Topole, dok je „mister“ regate bio Luka Rauš iz Srpca. Organizator je i njima uručio prigodne nagrade.

Nakon odmora i rekreativno-zabavnih aktivnosti učesnici Srbačke regate nastavili su plovidbu čamcima i drugim plovilima niz Vrbas, družeći se tako sa ovom rijekom, koja je bila veoma čista, ali, nažalost, i veoma plitka.



„Na mnogim mjestima Vrbas se mogao pregaziti, a negdje nivo vode nije prelazio ni pedeset centimetara“, tvrde ljubitelji ove plahovite i ponekad negostoljubive rijeke. Raduje činjenica da je ova rijeka, u odnosu na prethodno vrijeme, manje zagadjena.

„Organizacija ove manifestacije ima višestruk značaj. Osim druženja ljudi na rijeci i pored nje, cilj je zaštita prirode, podizanje nivoa svijesti o potrebi veće brige za životnu sredinu, da bude manje zagađenja, ali i da ukaže na to da je voda izvor života i zdravlja“, kaže Milorad Lepir, predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije.

„Nažalost, zbog enormno visoke temperature i vrućine, ovoga puta regatu je posmatrao manji broj građana u odnosu na prethodne godine, ali je ona ipak opravdala svoju svrhu i postojanje. Odziv je tradicionalno bio dobar, pokazana je ljubav prema rijeci, međusobno drugarstvo i poštovanje i pažnja prema ekologiji“ , rekao je predstavnik Turističke organizacije Dado Milutinović.



On dodaje da ugođaj regate nije poremetilo ni pogoršanje vremenske situacije oko 17 časova, kada je došlo do pojave grmljavine, vjetra i mjestimičnih slabih padavina.

Učesnici regate su hrabro nastavili plovidbu svojim čamcima do odredišta bez većih problema i posljedica. Na ovom putu pratile su ih i ekipe Doma zdravlja, Vatrogasne jedinice i pripadnici Policijske stanice Srbac, koje su bile spremne da pomognu u slučaju potrebe.

(BN/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Žalosni Srbac

31.07.2017 06:31

U Srpcu jedino možeš dobiti neku nagradu pa tako i titulu mistera, ako si "podoban i u krugu veoma važnih ljudi"?! Moraš bit sin nekog "važnog i velikog čovjeka" koji je zadužio sredinu u kojoj živiš,dok velika većina preživljava. Uvijek od nekem manifestacije naprave lakrdiju i sprdnju. Evo ,sada će i Gastro fest na Bardači ,pa živi bili pa vidjeli ko će "opet biti glavni i najbolji"? U stabju su sve uništiti i "privatizovati". Srbac je privatna opština nekoliko "moćnika"...

ODGOVORITE