Унапријед је било све режирано

„Нисам желела да ме лове и да се кријем, отишла сам добровољно у Хаг, мирно спавам и никада се нисам због тога покајала”, каже Биљана Плавшић. Некадашња председница Републике Српске, једина жена у Председништву БиХ у СФРЈ, биолог и хашка осуђеница, у ексклузивном интервјуу за „Ало!” говори о животу у затвору, о томе шта ју је натерало да призна кривицу, да ли се и због чега каје, као и ко је могао да спречи крвави грађански рат у БиХ. Тврди да је све било изрежирано. . .

Република Српска 30.07.2017 | 10:16
Унапријед је било све режирано
Биљана се не предаје, и даље је онај борац. Напунила је 87 година, али је и даље активна. 

Каже да сваког дана одлази у храм св. Саве, који јој живот значи...

Упитана како проводи дане, она одговара шта да вам кажем...

"Завршава се дан, а ја тек тада схватим да нисам много тога завршила од онога што сам планирала, кратко ми је време. Тада схватим да је природа све савршено урадила. Једноставно, све што радим, дуго траје. Успорена сам, мишићи нису јаки као што су били, једино се још на мозак не могу пожалити",каже она.

Наводи да сваког дана иде у шетњу.

"Верујем да ме то одржава здравом и у животу. То је моја терапија. Кад устанем, код куће одрадим вежбе, онда један сат ходам, затим се вратим кући и кажем: „Драги боже, толико од мене”. Знате, у тим шетњама доста размишљам, ситница је довољна да ме одведе у размишљања и неке догађаје. За час се вратим својим студентима, предавањима и тако...",каже Плавшићева.

Говорећи о прузнању кривице у Хагу, она понавља кривица је моја, а не мог српског народа.

На опаску новинара да се ипак оградила у признању кривице, она признаје .

"Јесам. Рекла сам - одговорност је индивидуална и даље сам ишла само ја, нисам дала да се уплићу држава, мој српски народ... Не! Само сам ја крива. Признајем кривицу, она је само моја и ничија друга, а најмање мог српског народа, тим речима сам се обратила суду у Хагу".присјећа се Плавшићева хашких дана.

На питање како после толико година гледа на рат у БиХ и да ли се могао избећи, Плавшићева је мишљења да се могло извјећи крвопролиће.

- Рат у БиХ се могао избећи... Једном реченицом - могао се избећи. Да није учињено нешто нелегално и да се поштовала воља народа на изборима, рат би био избегнут", тврди Плавишићева.

Наглашава да је највећи број гласова на првим вишестраначким изборима у БиХ освојио Фикрет Абдић звани Бабо.

"Тада су у Председништву Босне седела два представника Срба, два Бошњака, два Хрвата и један Југословен, то је био Ејуп Ганић. Да је Абдић био изабран, као што је требало да буде, све би било другачије. Онда је одједном дошла наредба, чак су и нама у СДС-у рекли да председник треба да буде Алија Изетбеговић. Кољевићу и мени је то лично рекао Караџић. Тако смо нас седморо добили кога морамо да изгласамо, што смо и урадили. И све је даље отишло како је отишло", присјеша се она.

Одговарајући на питање како је Абдић поднео да не буде изабран, она каже да је био на седницама Председништва тих и миран, али када би на дневни ред дошле економске теме и стандард грађана, ту је био без премца.

"Алија је увек излагао националне проблеме. Никада нећу заборавити дан када је Алија изабран, та наша седница била је веома кратка, све је брзо завршено, јер смо добили наредбу за кога да гласамо. Када су новинари изашли из сале, Абдић је рекао: „Останите још мало”. Сви смо остали, а он се тада обратио Алији и рекао му: „Ја сам освојио највише гласова, али нека ти буде, Алија, ја имам времена, а ти немаш”. Тако је и било, знате, он је био много млађи од њега. Хоћу да кажем и то да све што је Бабо радио није угрозило његово национално опредељење и то смо сви знали. Национално опредељење је једно, а шовинизам друго", каже Плавшићева.

Она тврди да су јој још 1992. године рекли да иде у Хаг.

- Кољевић и ја смо поднели оставке на функције у Председништву БиХ када су без нашег сазнања у два сата ноћу одржали седницу и прогласили општу мобилизацију. Лично сам однела Алији један примерак оставке, а други у писарницу. Стјепан Кљуић, представник Хрвата, 1992. године ми је рекао: „Довиђења до суђења, на којем ћете бити оптужена, а ја сведок”. Само сам исколачила очи, рекох - шта овај прича. Подсетићу вас да тада још није био ни основан Хашки трибунал. Касније сам у списима заиста видела да је Кљуић био предложен за сведока против мене у Хагу. Све је било режирано још тада...", прича Плавшићева.

(БН)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Ревис

30.07.2017 08:32

Сто је баби мило то јој се и снило. она је вец и саму себе убједила у своју истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СинисаБЛ

30.07.2017 09:35

хм...цитао сам њену књигу и збиља има глупости у њој али дубоко вјерујем да је ово истина.

Name

ре

30.07.2017 12:00

Осудзена, признала, доказано, одлезасла е сада се пере као невинасце. Ајте молим вас не труј народ пензија

Name

Ре

30.07.2017 18:46

Тацно. Нема потребе сад да се пере. Све рекла гдје је требала ста се планирало и радило и сад оно вадиона бабо алија итд.

Name

ре

30.07.2017 20:58

Баба ти своје демагогије проспај у свом друству, нетруј народ висе остави нас да зивимо вец једном.

Name

ннн

31.07.2017 06:03

Федералци коментарису! Гдја Плавсиц је имала снаге да се суоци са оптузбама и да прихвати кривицу! алија је умро а није одговарао за злоцине и патње које је направио народима у БиХ!

Name

Ре ннн

31.07.2017 08:16

Алија није био ни осумљицени за било ста нити су га сматрали кривим. Према томе мирно је умро.

Name

Ре ннн

31.07.2017 11:17

Већ неколико читам твоје коментаре и искрено се налазим у великој недоумици, јеси ли ти природно глуп или тренираш?

Name

Роки

30.07.2017 08:44

Тацно и будала је знала да је све резирано, једино испрани мозгови нису, али истина се нигдје не цијени, на залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Роки

30.07.2017 11:53

Слазем се да је изрезирано било, само ова баба била један од резисера

Name

Регуларан

31.07.2017 10:56

По тој логици госп. Професорице ви сте дио режије. Доста глупости, од куда наоружање, Аркановци, тенкови, авиони. Стално говоре да су Американци запоћели, па ко је извршавао тај је њихов. Него живите у заблуди и тако окончајте, нове генерације се баве бољим животом у ЕУ и Америкама.

Name

кал

30.07.2017 08:47

Све је било резирано ал у кабинету Слободана Милошевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

30.07.2017 10:28

Да је било тако волио бих али на залост није вец је било све у рукама ватикана и тадасњег папе Пољака великог злотвора и мрзитеља православних народа посебно руса и срба. затим Њемацка успоставља поредак који одговара њеним ратним савезницима из другог свј.рата.

Name

Ре Кал

30.07.2017 14:27

Какав Слободан висе.Ајде не се.... висе.

Name

17 крајиска витеска бригада

31.07.2017 18:53

Заборавио си поменути јос САНУ,СПЦ и друге креаторе плана стварања велике србије.

Name

Драган

30.07.2017 08:51

Ми Срби немамо стратегију још од почетка распада Yуг. Свако ко додје на власт тјера по свом, и сви гурају своје тајкуне. Распродали смо све што смо могли. Најпаметнији су они који су отишли и спасили своје породице од овог "живота" код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кудуз

30.07.2017 09:02

Ста цекас?купи сидра и хајде..

Name

Бањалуцанин

30.07.2017 09:24

Тацно Драгане,то ја понављам нон стоп.Ми једини (Срби) незнамо ста хоцемо сви остали су остварили своје намјере само ми лутамо.

Name

Ре кудуз

30.07.2017 10:24

Идем, процес је у току. Уживајте и ти и сви твоји истомишљеници...ето вам све ово.

Name

табоо

30.07.2017 10:43

Бас тако Драгане, мој брат је прије годину дана отисао са породицом одавде. И ја цекам папире и одлазим са својом породицом. Из мог мјеста у ком зивим, за годину дана отисло је преко 20 људи, а становника има око 500-600.

Name

Ре Кудуз

30.07.2017 14:29

Полако Кудуз.Нисмо у Отоманији.Просло је то.Бице Српска добра.Не бој се.Исувисе је волимо.

Name

ннн

31.07.2017 06:05

Имамо стратегију а то је независна Република Српска! Морамо бити стрпљиви и издрзати све нападе али вољом народа це се остварити вјековни сан!

Name

За Три Ен

31.07.2017 20:38

Стратегија је да сад цвјета индустрија курсева Њемачког, омразенијег у школама од математике. Јер Њемачки језик је логичан као математика. Лично знан из искуства да су уџбеници Пинг Понг бескорисни. А тек студенти , треће године ФФ немају појма. Иду на курсеве да се доуце. Нијемци имају довољно својих студената паметних. Њима требају баустелци, берачи спаргли, његоватељи старих! Понеки екстра ИТ стручњак или др. Да би се постало др мора се много учити, а и савладати језик. Порука моје професорице из Гимназије, крајем 80-тих , енглески за 3 мјесеца, Француски 30 година, њемачки цијели живот. Данас знам, и видим по онима са завршеним факултетима у Аустрији! Који у Њемачкој вазе као другоразредни!

Name

Нато те тузи нато ти суди.

30.07.2017 08:52

Све добро испланирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даље

30.07.2017 09:36

НАТО троши чије паре? Ко држи у свом власништву све те банке?

Name

реДаље

30.07.2017 19:01

Рокфелер и Ротцхилд фамилија дрзи све паре и банке под контролом осим 3 јос дрзаве , Јузна Америка, Африка, Сyриа, ал ускоро це и они постат нуклерна претња па це бит инвазија и њихова банка це припадати Јеврејским ботаим породицама (које немају везе са јеврејском сиротињом)

Name

Светозар Миловановиц

30.07.2017 08:56

Барем је била верне њене идеологије и политике. Други политицари мисле једно, казу друго а праве треце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

апан

31.07.2017 12:26

Опет је у предсједништво.

Name

Думине

30.07.2017 09:27

Да било је изрезирано али ти ниси знала али си слепо проводила Слобине наредбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

30.07.2017 09:53

Није проблем сто је све било резирано па ваљда и данас постоје сценарији за русење резима иоле озбиљне земље , не само резима него и дрзава и појмови попут Московског књазества или Београдског пасалука су историјска константа а не дневнополитицки спинови.Проблем је господо Плавсиц сто су резисери наисли на плодно тло и наисли на нељуде који су се утркивали да преузму резиране услуге,неки из похлепе а неки због сопствене глупости.Нисам сигуран којој ви категорији ових несретника припадате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.07.2017 10:29

Управо тако

Name

Митар М.

30.07.2017 10:33

Г. Плавсиц. Ипак за Вас није политика. Ви сте се требали дрзати биологије. Колико се сјецам прије последњег рата сте били најпризнатији науциник из БиХ у свијету. Стета, остацете упамцени као лос политицар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светислав

30.07.2017 10:38

Нисам био љубитељ комунистицког резима али YУ се не би распала да СЛО и ХР нису били у тој заједници. Словенци воле демократију а Хрвати су јако побозни. За њих је Социјализам отров.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасила РС

30.07.2017 10:56

Постовање господји Плавсиц! Мало ко зна да господја Плавсиц није прихватила дузност предсједника РС,РС би бола укинута,односно утопљена у унитарну Би Х.У то вријеме Радован је одстрањен уз Холбрукова лазна обецања.Коло преузима криминогена група на целу са Краисником и калиницем, десава се највеци криминал и наруцена убиства поцев од Срдјана Лнезевица па редом,Инаце дејтон је америцки пројекат и нису хтјели да се прогласи неспјрлим,Знајуци за то крецу у ткз. демократске процесе. Први коме је понудјен манфст био је Иваниц,али није имао храбродт па је затом мандат дат Додолу,који јос и фанас јасе! Господја Плавсиц је имала племените намјере али су је лопови злоупотребили и сатанизовали лао стп су Калиниц,Краисник и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.07.2017 12:20

Наравно да су и тада валдали отудјени центри моћи и да је Алија морао бити предсједник, да би се ушло у рат, јер рат је некоме рат, а некоме брат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једт

30.07.2017 15:48

Све истина, а ко не зели да вјерује дио је тима. Пуно јос Кљујица цуци у овим народима. Сви су они склонили у САД дјецу, а затим кренули у одраду посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја мањи књињђа

30.07.2017 18:44

УМРИ БАБА, ОСЛОБОДИ СОБУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

4- С

30.07.2017 20:01

Срби су несто слицно имали 1941 године,невјероватно да су поново насјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

30.07.2017 21:05

Срби су јако неповерљиви у политици и према православцима а камоли према муслиманима.То је одговор зашто су прихватили и изгласали Алију Изетбеговића као политичког непријатеља а не Фикрета Абдића, јер у правилу сваки муслиман им је сумњив који показује српску националну идеју у себи, па радије бирају непријатеља јер с њим су начисто а са овим другим су збуњени, баш као што је у своје време православни поп рекао Мустафи Мулалићу да би волио да је отишао са Хрватима, него што га сада његово присуство збуњује у штабу Драже Михаиловића. Свестан сам колико сутра ни мене као национално свесног Србина не би подржали као што нису ни Абдића, јер не верују да муслиман може бити искрен у српству, а може, ја сам искрен у српству а време ће показати. Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

31.07.2017 22:47

Од када се Амире ниси огласио. Ја вјерујем у твоје српство и муслиманску вјероисповјест, али не вјерујем Кустурици који се ко бајаги покрштавао, јер је његово српство и православље производ економске користи и енормног богаћења.

Name

галеб

30.07.2017 22:29

Боих се сада бога и зла које си поцинила кроз плацку ,криминал и национализам ако си била таква како прицас сто ниси побјегла од тих криминалаца,плацкаса и националиста као сто су многи цестити и постени срби а идес у храм да искајес грехове многи су и србској цркви и дан данс ако је србска црква постена требала расцинити и протјерати у затворе али то црква није урадила нити има намјеру него велица њих и њихова дјела па нека свако размисли докле је црква досла којему богу она вјерује вјероватно богу криминала,плацке и национализма то је једини бог данасњице у кога србска црква вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

30.07.2017 23:11

Тако је то кад се биолог хоце бавити политиком и водити дрзаву. Иза биолога смо добили трактористу. Тај не зна угасити трактор, а ратно профитерство не спааа у ратне злоцине. Али продаја робе непријатељу је велеиздаја. Након избора 2018-те и формирања нове власти, то це се узети у обзир и такви це морати одговарати за велеиздају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

31.07.2017 06:21

Све је режирано, тачно. Али филм још траје.... Госпођа не спомиње садашње епизоде, него нам препричава прошле. То ми сами знамо госпођо Плавшић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

31.07.2017 07:12

Није било резирано, логика је код Кљујица у глави влада док си се ти занијела гусларским прицама. Оно сто је јако битно је то да признајес да сте Алији изабрали ви на мјесто Предсједника јер је био непознат у народу и није имао харизму као Бабо. Да сте усли и рат са Бабом на целу дрзаве све би другације било јер Бабо је има Крајини иза ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Босњак

31.07.2017 21:52

Није то баш тако једноставно како мислиш. Деведестих је срушен свјетски поредак, а Руси се ријешили источне Европе, па у договору са Нијемцима признаше Словенију и Хрватску. ЈНА као чланица НАТО пакта хтјела интервенисати и добила дозволу од САД али Руси нису дозволили. И онда увале оружје у БиХ и поче крвополиће. И дођоше Американци у све бивше YУ републике, замијенише ЈНА и то је данас простор у коме живимо. Оста им Србија без Косова и то треба још да ријеше.

Name

Гавро

31.07.2017 11:51

Јадница јадна,,право невинашце.Фууууј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

31.07.2017 12:40

У праву си, Гавро. Кад се сјетим оне вечери када је изашла на Пале, одмах је почела пјенити о српству и србовању, и да нас треба пола да погине, она друга половина ће имати државу, и да ће мо у њој уживати. Ето како уживамо, ми без посла, а она у метрополу. Па се после покајала, и на крају добила станчину преко пута Храма Светога Саве. Ето, ко нас је све водио. Добро смо прошли. Јад и туга.

Name

Ре Пале

31.07.2017 19:05

Да збиља.. Кад толико воли РС, бори се и гине за њу и народ који ту живи, зашто не остаде са тим народом у тој толико вољеној РС..??!! Већ оде у БГ. Као и многи родољуби, борци без премца и мане, што одоше. Створише РС и одоше у БГ.

Name

Бакица

31.07.2017 16:24

Фина нека бакица. Одрадила посао, Додика поставила, отишла у Хаг, признала да је крива, вратила се и сад мало у цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2017 18:10

Ахааа, ОСЕЧАМ СЕ КРИВОМ

Name

Милан из Добоја

31.07.2017 16:30

Залосно је рећи али ови политицари су 25 година ту и све су унистили, ово сто се котрља некако то је само уз помоц дијаспоре. А и ту је скори крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онда је одједном дошла наредба,  

31.07.2017 19:01

Чија наредба? Ко је наредио? Па реците више....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

31.07.2017 20:49

Драги моји бошњаци. Ви упорно у некаквом свом свијету живите. Људи вам упорно покушавају доказати да је рат режиран од великих моћника, као и сваки рат до данас. Али ви упорно о некаквим кривцима из еx Југе и БИХ. Баците поглед мало даље па ћете схватити шта је суштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

01.08.2017 07:09

Ја некако не могу сазвакати теорију да су неке главоње из уса и еу могли натјерати мог комсију србина да ми запали кућу,да су могли натјерат србе на опсаду градова,етничко чишћење ,ратне злочине,прекрајање граница и тако то.у то могу вјеровати само они који немогу сазвакати да се рат десио зато што су домаћи националисти дошли на власт.

Name

Два црна гаврана

31.07.2017 21:57

Читајући све ово, као и њене друге изјаве, човјек не може а да се не запита како се политиком може бавити неко ко ствари око себе, људе, односе и свијет уопште, гледа кроз црно бијеле наочале. Без иједне нијансе сиве, а о колору да се и не говори. Зато и не чуди она страшна грозоморна, јавно на скупштини изговорена реченица: Ако од 12 милиона Срба у рату изгине пола, остаће их ипак шест милиона.

ОДГОВОРИТЕ