Unaprijed je bilo sve režirano

„Nisam želela da me love i da se krijem, otišla sam dobrovoljno u Hag, mirno spavam i nikada se nisam zbog toga pokajala”, kaže Biljana Plavšić. Nekadašnja predsednica Republike Srpske, jedina žena u Predsedništvu BiH u SFRJ, biolog i haška osuđenica, u ekskluzivnom intervjuu za „Alo!” govori o životu u zatvoru, o tome šta ju je nateralo da prizna krivicu, da li se i zbog čega kaje, kao i ko je mogao da spreči krvavi građanski rat u BiH. Tvrdi da je sve bilo izrežirano. . .

Republika Srpska 30.07.2017 | 10:16
Unaprijed je bilo sve režirano
Biljana se ne predaje, i dalje je onaj borac. Napunila je 87 godina, ali je i dalje aktivna. 

Kaže da svakog dana odlazi u hram sv. Save, koji joj život znači...

Upitana kako provodi dane, ona odgovara šta da vam kažem...

"Završava se dan, a ja tek tada shvatim da nisam mnogo toga završila od onoga što sam planirala, kratko mi je vreme. Tada shvatim da je priroda sve savršeno uradila. Jednostavno, sve što radim, dugo traje. Usporena sam, mišići nisu jaki kao što su bili, jedino se još na mozak ne mogu požaliti",kaže ona.

Navodi da svakog dana ide u šetnju.

"Verujem da me to održava zdravom i u životu. To je moja terapija. Kad ustanem, kod kuće odradim vežbe, onda jedan sat hodam, zatim se vratim kući i kažem: „Dragi bože, toliko od mene”. Znate, u tim šetnjama dosta razmišljam, sitnica je dovoljna da me odvede u razmišljanja i neke događaje. Za čas se vratim svojim studentima, predavanjima i tako...",kaže Plavšićeva.

Govoreći o pruznanju krivice u Hagu, ona ponavlja krivica je moja, a ne mog srpskog naroda.

Na opasku novinara da se ipak ogradila u priznanju krivice, ona priznaje .

"Jesam. Rekla sam - odgovornost je individualna i dalje sam išla samo ja, nisam dala da se upliću država, moj srpski narod... Ne! Samo sam ja kriva. Priznajem krivicu, ona je samo moja i ničija druga, a najmanje mog srpskog naroda, tim rečima sam se obratila sudu u Hagu".prisjeća se Plavšićeva haških dana.

Na pitanje kako posle toliko godina gleda na rat u BiH i da li se mogao izbeći, Plavšićeva je mišljenja da se moglo izvjeći krvoproliće.

- Rat u BiH se mogao izbeći... Jednom rečenicom - mogao se izbeći. Da nije učinjeno nešto nelegalno i da se poštovala volja naroda na izborima, rat bi bio izbegnut", tvrdi Plavišićeva.

Naglašava da je najveći broj glasova na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio Fikret Abdić zvani Babo.

"Tada su u Predsedništvu Bosne sedela dva predstavnika Srba, dva Bošnjaka, dva Hrvata i jedan Jugosloven, to je bio Ejup Ganić. Da je Abdić bio izabran, kao što je trebalo da bude, sve bi bilo drugačije. Onda je odjednom došla naredba, čak su i nama u SDS-u rekli da predsednik treba da bude Alija Izetbegović. Koljeviću i meni je to lično rekao Karadžić. Tako smo nas sedmoro dobili koga moramo da izglasamo, što smo i uradili. I sve je dalje otišlo kako je otišlo", prisješa se ona.

Odgovarajući na pitanje kako je Abdić podneo da ne bude izabran, ona kaže da je bio na sednicama Predsedništva tih i miran, ali kada bi na dnevni red došle ekonomske teme i standard građana, tu je bio bez premca.

"Alija je uvek izlagao nacionalne probleme. Nikada neću zaboraviti dan kada je Alija izabran, ta naša sednica bila je veoma kratka, sve je brzo završeno, jer smo dobili naredbu za koga da glasamo. Kada su novinari izašli iz sale, Abdić je rekao: „Ostanite još malo”. Svi smo ostali, a on se tada obratio Aliji i rekao mu: „Ja sam osvojio najviše glasova, ali neka ti bude, Alija, ja imam vremena, a ti nemaš”. Tako je i bilo, znate, on je bio mnogo mlađi od njega. Hoću da kažem i to da sve što je Babo radio nije ugrozilo njegovo nacionalno opredeljenje i to smo svi znali. Nacionalno opredeljenje je jedno, a šovinizam drugo", kaže Plavšićeva.

Ona tvrdi da su joj još 1992. godine rekli da ide u Hag.

- Koljević i ja smo podneli ostavke na funkcije u Predsedništvu BiH kada su bez našeg saznanja u dva sata noću održali sednicu i proglasili opštu mobilizaciju. Lično sam odnela Aliji jedan primerak ostavke, a drugi u pisarnicu. Stjepan Kljuić, predstavnik Hrvata, 1992. godine mi je rekao: „Doviđenja do suđenja, na kojem ćete biti optužena, a ja svedok”. Samo sam iskolačila oči, rekoh - šta ovaj priča. Podsetiću vas da tada još nije bio ni osnovan Haški tribunal. Kasnije sam u spisima zaista videla da je Kljuić bio predložen za svedoka protiv mene u Hagu. Sve je bilo režirano još tada...", priča Plavšićeva.

(BN)

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Revis

30.07.2017 08:32

Sto je babi milo to joj se i snilo. ona je vec i samu sebe ubjedila u svoju istinu.

ODGOVORITE
Name

SinisaBL

30.07.2017 09:35

hm...citao sam njenu knjigu i zbilja ima gluposti u njoj ali duboko vjerujem da je ovo istina.

Name

re

30.07.2017 12:00

Osudzena, priznala, dokazano, odlezasla e sada se pere kao nevinasce. Ajte molim vas ne truj narod penzija

Name

Re

30.07.2017 18:46

Tacno. Nema potrebe sad da se pere. Sve rekla gdje je trebala sta se planiralo i radilo i sad ono vadiona babo alija itd.

Name

re

30.07.2017 20:58

Baba ti svoje demagogije prospaj u svom drustvu, netruj narod vise ostavi nas da zivimo vec jednom.

Name

nnn

31.07.2017 06:03

Federalci komentarisu! Gdja Plavsic je imala snage da se suoci sa optuzbama i da prihvati krivicu! alija je umro a nije odgovarao za zlocine i patnje koje je napravio narodima u BiH!

Name

Re nnn

31.07.2017 08:16

Alija nije bio ni osumljiceni za bilo sta niti su ga smatrali krivim. Prema tome mirno je umro.

Name

Re nnn

31.07.2017 11:17

Već nekoliko čitam tvoje komentare i iskreno se nalazim u velikoj nedoumici, jesi li ti prirodno glup ili treniraš?

Name

Roki

30.07.2017 08:44

Tacno i budala je znala da je sve rezirano, jedino isprani mozgovi nisu, ali istina se nigdje ne cijeni, na zalost.

ODGOVORITE
Name

re Roki

30.07.2017 11:53

Slazem se da je izrezirano bilo, samo ova baba bila jedan od rezisera

Name

Regularan

31.07.2017 10:56

Po toj logici gosp. Profesorice vi ste dio režije. Dosta gluposti, od kuda naoružanje, Arkanovci, tenkovi, avioni. Stalno govore da su Amerikanci zapoćeli, pa ko je izvršavao taj je njihov. Nego živite u zabludi i tako okončajte, nove generacije se bave boljim životom u EU i Amerikama.

Name

kal

30.07.2017 08:47

Sve je bilo rezirano al u kabinetu Slobodana Miloševića.

ODGOVORITE
Name

Slobo

30.07.2017 10:28

Da je bilo tako volio bih ali na zalost nije vec je bilo sve u rukama vatikana i tadasnjeg pape Poljaka velikog zlotvora i mrzitelja pravoslavnih naroda posebno rusa i srba. zatim Njemacka uspostavlja poredak koji odgovara njenim ratnim saveznicima iz drugog svj.rata.

Name

Re Kal

30.07.2017 14:27

Kakav Slobodan vise.Ajde ne se.... vise.

Name

17 krajiska viteska brigada

31.07.2017 18:53

Zaboravio si pomenuti jos SANU,SPC i druge kreatore plana stvaranja velike srbije.

Name

Dragan

30.07.2017 08:51

Mi Srbi nemamo strategiju još od početka raspada Yug. Svako ko dodje na vlast tjera po svom, i svi guraju svoje tajkune. Rasprodali smo sve što smo mogli. Najpametniji su oni koji su otišli i spasili svoje porodice od ovog "života" kod nas.

ODGOVORITE
Name

kuduz

30.07.2017 09:02

Sta cekas?kupi sidra i hajde..

Name

Banjalucanin

30.07.2017 09:24

Tacno Dragane,to ja ponavljam non stop.Mi jedini (Srbi) neznamo sta hocemo svi ostali su ostvarili svoje namjere samo mi lutamo.

Name

Re kuduz

30.07.2017 10:24

Idem, proces je u toku. Uživajte i ti i svi tvoji istomišljenici...eto vam sve ovo.

Name

taboo

30.07.2017 10:43

Bas tako Dragane, moj brat je prije godinu dana otisao sa porodicom odavde. I ja cekam papire i odlazim sa svojom porodicom. Iz mog mjesta u kom zivim, za godinu dana otislo je preko 20 ljudi, a stanovnika ima oko 500-600.

Name

Re Kuduz

30.07.2017 14:29

Polako Kuduz.Nismo u Otomaniji.Proslo je to.Bice Srpska dobra.Ne boj se.Isuvise je volimo.

Name

nnn

31.07.2017 06:05

Imamo strategiju a to je nezavisna Republika Srpska! Moramo biti strpljivi i izdrzati sve napade ali voljom naroda ce se ostvariti vjekovni san!

Name

Za Tri En

31.07.2017 20:38

Strategija je da sad cvjeta industrija kurseva Njemačkog, omrazenijeg u školama od matematike. Jer Njemački jezik je logičan kao matematika. Lično znan iz iskustva da su udžbenici Ping Pong beskorisni. A tek studenti , treće godine FF nemaju pojma. Idu na kurseve da se douce. Nijemci imaju dovoljno svojih studenata pametnih. Njima trebaju baustelci, berači spargli, njegovatelji starih! Poneki ekstra IT stručnjak ili dr. Da bi se postalo dr mora se mnogo učiti, a i savladati jezik. Poruka moje profesorice iz Gimnazije, krajem 80-tih , engleski za 3 mjeseca, Francuski 30 godina, njemački cijeli život. Danas znam, i vidim po onima sa završenim fakultetima u Austriji! Koji u Njemačkoj vaze kao drugorazredni!

Name

Nato te tuzi nato ti sudi.

30.07.2017 08:52

Sve dobro isplanirano.

ODGOVORITE
Name

Dalje

30.07.2017 09:36

NATO troši čije pare? Ko drži u svom vlasništvu sve te banke?

Name

reDalje

30.07.2017 19:01

Rokfeler i Rotchild familija drzi sve pare i banke pod kontrolom osim 3 jos drzave , Juzna Amerika, Afrika, Syria, al uskoro ce i oni postat nuklerna pretnja pa ce bit invazija i njihova banka ce pripadati Jevrejskim botaim porodicama (koje nemaju veze sa jevrejskom sirotinjom)

Name

Svetozar Milovanovic

30.07.2017 08:56

Barem je bila verne njene ideologije i politike. Drugi politicari misle jedno, kazu drugo a prave trece.

ODGOVORITE
Name

apan

31.07.2017 12:26

Opet je u predsjedništvo.

Name

Dumine

30.07.2017 09:27

Da bilo je izrezirano ali ti nisi znala ali si slepo provodila Slobine naredbe.

ODGOVORITE
Name

Osvit

30.07.2017 09:53

Nije problem sto je sve bilo rezirano pa valjda i danas postoje scenariji za rusenje rezima iole ozbiljne zemlje , ne samo rezima nego i drzava i pojmovi poput Moskovskog knjazestva ili Beogradskog pasaluka su istorijska konstanta a ne dnevnopoliticki spinovi.Problem je gospodo Plavsic sto su reziseri naisli na plodno tlo i naisli na neljude koji su se utrkivali da preuzmu rezirane usluge,neki iz pohlepe a neki zbog sopstvene gluposti.Nisam siguran kojoj vi kategoriji ovih nesretnika pripadate.

ODGOVORITE
Name

Milan

30.07.2017 10:29

Upravo tako

Name

Mitar M.

30.07.2017 10:33

G. Plavsic. Ipak za Vas nije politika. Vi ste se trebali drzati biologije. Koliko se sjecam prije poslednjeg rata ste bili najpriznatiji naucinik iz BiH u svijetu. Steta, ostacete upamceni kao los politicar.

ODGOVORITE
Name

Svetislav

30.07.2017 10:38

Nisam bio ljubitelj komunistickog rezima ali YU se ne bi raspala da SLO i HR nisu bili u toj zajednici. Slovenci vole demokratiju a Hrvati su jako pobozni. Za njih je Socijalizam otrov.

ODGOVORITE
Name

Spasila RS

30.07.2017 10:56

Postovanje gospodji Plavsic! Malo ko zna da gospodja Plavsic nije prihvatila duznost predsjednika RS,RS bi bola ukinuta,odnosno utopljena u unitarnu Bi H.U to vrijeme Radovan je odstranjen uz Holbrukova lazna obecanja.Kolo preuzima kriminogena grupa na celu sa Kraisnikom i kalinicem, desava se najveci kriminal i narucena ubistva pocev od Srdjana Lnezevica pa redom,Inace dejton je americki projekat i nisu htjeli da se proglasi nespjrlim,Znajuci za to krecu u tkz. demokratske procese. Prvi kome je ponudjen manfst bio je Ivanic,ali nije imao hrabrodt pa je zatom mandat dat Dodolu,koji jos i fanas jase! Gospodja Plavsic je imala plemenite namjere ali su je lopovi zloupotrebili i satanizovali lao stp su Kalinic,Kraisnik i drugi.

ODGOVORITE
Name

Hm

30.07.2017 12:20

Naravno da su i tada valdali otudjeni centri moći i da je Alija morao biti predsjednik, da bi se ušlo u rat, jer rat je nekome rat, a nekome brat.

ODGOVORITE
Name

Jedt

30.07.2017 15:48

Sve istina, a ko ne zeli da vjeruje dio je tima. Puno jos Kljujica cuci u ovim narodima. Svi su oni sklonili u SAD djecu, a zatim krenuli u odradu posla

ODGOVORITE
Name

baja manji knjinjđa

30.07.2017 18:44

UMRI BABA, OSLOBODI SOBU

ODGOVORITE
Name

4- S

30.07.2017 20:01

Srbi su nesto slicno imali 1941 godine,nevjerovatno da su ponovo nasjeli.

ODGOVORITE
Name

Амир Чамџић

30.07.2017 21:05

Срби су јако неповерљиви у политици и према православцима а камоли према муслиманима.То је одговор зашто су прихватили и изгласали Алију Изетбеговића као политичког непријатеља а не Фикрета Абдића, јер у правилу сваки муслиман им је сумњив који показује српску националну идеју у себи, па радије бирају непријатеља јер с њим су начисто а са овим другим су збуњени, баш као што је у своје време православни поп рекао Мустафи Мулалићу да би волио да је отишао са Хрватима, него што га сада његово присуство збуњује у штабу Драже Михаиловића. Свестан сам колико сутра ни мене као национално свесног Србина не би подржали као што нису ни Абдића, јер не верују да муслиман може бити искрен у српству, а може, ја сам искрен у српству а време ће показати. Амин.

ODGOVORITE
Name

ana

31.07.2017 22:47

Od kada se Amire nisi oglasio. Ja vjerujem u tvoje srpstvo i muslimansku vjeroispovjest, ali ne vjerujem Kusturici koji se ko bajagi pokrštavao, jer je njegovo srpstvo i pravoslavlje proizvod ekonomske koristi i enormnog bogaćenja.

Name

galeb

30.07.2017 22:29

Boih se sada boga i zla koje si pocinila kroz placku ,kriminal i nacionalizam ako si bila takva kako pricas sto nisi pobjegla od tih kriminalaca,plackasa i nacionalista kao sto su mnogi cestiti i posteni srbi a ides u hram da iskajes grehove mnogi su i srbskoj crkvi i dan dans ako je srbska crkva postena trebala rasciniti i protjerati u zatvore ali to crkva nije uradila niti ima namjeru nego velica njih i njihova djela pa neka svako razmisli dokle je crkva dosla kojemu bogu ona vjeruje vjerovatno bogu kriminala,placke i nacionalizma to je jedini bog danasnjice u koga srbska crkva vjeruje.

ODGOVORITE
Name

vaga

30.07.2017 23:11

Tako je to kad se biolog hoce baviti politikom i voditi drzavu. Iza biologa smo dobili traktoristu. Taj ne zna ugasiti traktor, a ratno profiterstvo ne spaaa u ratne zlocine. Ali prodaja robe neprijatelju je veleizdaja. Nakon izbora 2018-te i formiranja nove vlasti, to ce se uzeti u obzir i takvi ce morati odgovarati za veleizdaju.

ODGOVORITE
Name

rokky

31.07.2017 06:21

Sve je režirano, tačno. Ali film još traje.... Gospođa ne spominje sadašnje epizode, nego nam prepričava prošle. To mi sami znamo gospođo Plavšić.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

31.07.2017 07:12

Nije bilo rezirano, logika je kod Kljujica u glavi vlada dok si se ti zanijela guslarskim pricama. Ono sto je jako bitno je to da priznajes da ste Aliji izabrali vi na mjesto Predsjednika jer je bio nepoznat u narodu i nije imao harizmu kao Babo. Da ste usli i rat sa Babom na celu drzave sve bi drugacije bilo jer Babo je ima Krajini iza ledja.

ODGOVORITE
Name

Re Bosnjak

31.07.2017 21:52

Nije to baš tako jednostavno kako misliš. Devedestih je srušen svjetski poredak, a Rusi se riješili istočne Evrope, pa u dogovoru sa Nijemcima priznaše Sloveniju i Hrvatsku. JNA kao članica NATO pakta htjela intervenisati i dobila dozvolu od SAD ali Rusi nisu dozvolili. I onda uvale oružje u BiH i poče krvopoliće. I dođoše Amerikanci u sve bivše YU republike, zamijeniše JNA i to je danas prostor u kome živimo. Osta im Srbija bez Kosova i to treba još da riješe.

Name

Gavro

31.07.2017 11:51

Jadnica jadna,,pravo nevinašce.Fuuuuj.

ODGOVORITE
Name

Pale

31.07.2017 12:40

U pravu si, Gavro. Kad se sjetim one večeri kada je izašla na Pale, odmah je počela pjeniti o srpstvu i srbovanju, i da nas treba pola da pogine, ona druga polovina će imati državu, i da će mo u njoj uživati. Eto kako uživamo, mi bez posla, a ona u metropolu. Pa se posle pokajala, i na kraju dobila stančinu preko puta Hrama Svetoga Save. Eto, ko nas je sve vodio. Dobro smo prošli. Jad i tuga.

Name

Re Pale

31.07.2017 19:05

Da zbilja.. Kad toliko voli RS, bori se i gine za nju i narod koji tu živi, zašto ne ostade sa tim narodom u toj toliko voljenoj RS..??!! Već ode u BG. Kao i mnogi rodoljubi, borci bez premca i mane, što odoše. Stvoriše RS i odoše u BG.

Name

Bakica

31.07.2017 16:24

Fina neka bakica. Odradila posao, Dodika postavila, otišla u Hag, priznala da je kriva, vratila se i sad malo u crkvu.

ODGOVORITE
Name

re

31.07.2017 18:10

Ahaaa, OSEČAM SE KRIVOM

Name

Milan iz Doboja

31.07.2017 16:30

Zalosno je reći ali ovi politicari su 25 godina tu i sve su unistili, ovo sto se kotrlja nekako to je samo uz pomoc dijaspore. A i tu je skori kraj...

ODGOVORITE
Name

Onda je odjednom došla naredba,  

31.07.2017 19:01

Čija naredba? Ko je naredio? Pa recite više....

ODGOVORITE
Name

Xy

31.07.2017 20:49

Dragi moji bošnjaci. Vi uporno u nekakvom svom svijetu živite. Ljudi vam uporno pokušavaju dokazati da je rat režiran od velikih moćnika, kao i svaki rat do danas. Ali vi uporno o nekakvim krivcima iz ex Juge i BIH. Bacite pogled malo dalje pa ćete shvatiti šta je suština.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

01.08.2017 07:09

Ja nekako ne mogu sazvakati teoriju da su neke glavonje iz usa i eu mogli natjerati mog komsiju srbina da mi zapali kuću,da su mogli natjerat srbe na opsadu gradova,etničko čišćenje ,ratne zločine,prekrajanje granica i tako to.u to mogu vjerovati samo oni koji nemogu sazvakati da se rat desio zato što su domaći nacionalisti došli na vlast.

Name

Dva crna gavrana

31.07.2017 21:57

Čitajući sve ovo, kao i njene druge izjave, čovjek ne može a da se ne zapita kako se politikom može baviti neko ko stvari oko sebe, ljude, odnose i svijet uopšte, gleda kroz crno bijele naočale. Bez ijedne nijanse sive, a o koloru da se i ne govori. Zato i ne čudi ona strašna grozomorna, javno na skupštini izgovorena rečenica: Ako od 12 miliona Srba u ratu izgine pola, ostaće ih ipak šest miliona.

ODGOVORITE