Амерички часопис хвали Пленковића

"Најважнија улога Хрватске је она коју игра на Балкану, гдје се директно сукобљава с Русијом. За ту лидерску позицију Загреба кључно је да босанско-херцеговачким Хрватима изостане подршка у њиховим намјерама стварања трећег ентитета у БиХ“, пише ''Фореигн Аффаирс''.

Босна и Херцеговина 28.07.2017 | 07:35
Амерички часопис хвали Пленковића
Познати амерички часопис ''Фореигн Аффаирс'' објавио је текст америчке аналитичарке Дагмар Скрпец из Стате Департмента под насловом “Хрватска, Русија и велика балканска игра” у којој се аргументује зашто Запад треба Загреб ако жели задржати свој утицај у регији.

У тексту се тврди како је умјерена  Влада РХ најбољи савезник Запада против руске експанзије у регији, а пемијер Андреј Пленковић представљен је као велика политичка нада и умјерени политичар којем о глави раде екстремисти из властите странке.

Занимљиво је и да се истиче како је Пленковићева Влада изабрала политику немијешања када је ријеч  о положају Хрвата у Босни и Херцеговини, са којима су националисти из Хрватске у прошлости успостављали везе. 

У тексту се наводи да је Пленковић, након коалиције са Мостом, формирао још умјеренију коалицију с либералним ХНС-ом, те у странци одбранио своју лидерску позицију за коју му највећу пријетњу представља десно крило ХДЗ-а предвођено донедавним министром вањских послова Давором Ивом Стиером. 

Ф.А. пише и да је најважнија улога Хрватске она коју игра на Балкану, гдје се директно сукобљава с Русијом.

„За ту лидерску позицију Загреба кључно је да босанско-херцеговачким Хрватима изостане подршка у њиховим намјерама стварања трећег ентитета у БиХ“, пише ''Фореигн Аффаирс''. 

Даље се наводи да Пленковићева влада води нову антируску спољну политику, чији је циљ регију одмакнути од Кремља, а као један од примјера наводи се то што је у вези ''Агрокора'' одбацио руске приједлоге рјешавања кризе.

''Фореигн Аффаирс'' закључује да би губитак власти “умјереног Пленковића несумњиво био лош за регију и Запад”, те хрватског премијера позиционира као кључног америчког играча на Балкану, и то понајвише у борби против руског утицаја.

У тексту се наводи и како Русија у БИХ планира да “заобилази“ Савјет министара и изгради гасовод у РС, те да Владимир Путин кроз финансијску подршку охрабрује Милорада Додика у настојањима за сецесију.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Племенити

28.07.2017 06:09

"Умјерени Пленковић" је ваљда тај што додатно потпирује дискриминацију оно мало реосталих Срба у ХР. Можда је зато умјерен што их не жели протјерати преко ноћи него лагано. Можда је и зато умјерен што је увјерен да ће пре или после Срби сами отићи. Главом без обзира. Можда је умјерен што толерише усташке поздраве и оживљавање усташтва у тој банана државици. А да је битан Америци у којој је тек сваки 1250. грађанин је чуо за ту павелићевско-брозовско-туђмановску заоставштину - дајте молим вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

28.07.2017 07:11

Све се слажем што си набројао, али том истом Пленковићу Срби из Хрватске, на челу са Пупоцем, су партнери у влади.

Name

Паралела

30.07.2017 18:50

Тако су сатанисти са десне стране Тибра подржавали свог бискупа, па га послије прогласише за "блаженог".

Name

дф

28.07.2017 06:12

Цасопис и новинари хвале Пленкија!! свака цаст на запазању ! нису се ухватили у том цасопису протјераних Срба, срусених куца и имања, тренутног изивљавања од старне хрватских власти над Србима...ма хајде

ОДГОВОРИТЕ
Name

свако добије награду за свој рад

28.07.2017 07:31

Похвалио је и додика и добио награду на црној листи,ста је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.07.2017 11:54

Хитно да се јави Пандуревићки да је Додик руски, а не хрватски шпијун! Да се жене не брука.

ОДГОВОРИТЕ