Američki časopis hvali Plenkovića

"Najvažnija uloga Hrvatske je ona koju igra na Balkanu, gdje se direktno sukobljava s Rusijom. Za tu lidersku poziciju Zagreba ključno je da bosansko-hercegovačkim Hrvatima izostane podrška u njihovim namjerama stvaranja trećeg entiteta u BiH“, piše ''Foreign Affairs''.

Bosna i Hercegovina 28.07.2017 | 07:35
Američki časopis hvali Plenkovića
Poznati američki časopis ''Foreign Affairs'' objavio je tekst američke analitičarke Dagmar Skrpec iz State Departmenta pod naslovom “Hrvatska, Rusija i velika balkanska igra” u kojoj se argumentuje zašto Zapad treba Zagreb ako želi zadržati svoj uticaj u regiji.

U tekstu se tvrdi kako je umjerena  Vlada RH najbolji saveznik Zapada protiv ruske ekspanzije u regiji, a pemijer Andrej Plenković predstavljen je kao velika politička nada i umjereni političar kojem o glavi rade ekstremisti iz vlastite stranke.

Zanimljivo je i da se ističe kako je Plenkovićeva Vlada izabrala politiku nemiješanja kada je riječ  o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, sa kojima su nacionalisti iz Hrvatske u prošlosti uspostavljali veze. 

U tekstu se navodi da je Plenković, nakon koalicije sa Mostom, formirao još umjereniju koaliciju s liberalnim HNS-om, te u stranci odbranio svoju lidersku poziciju za koju mu najveću prijetnju predstavlja desno krilo HDZ-a predvođeno donedavnim ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom. 

F.A. piše i da je najvažnija uloga Hrvatske ona koju igra na Balkanu, gdje se direktno sukobljava s Rusijom.

„Za tu lidersku poziciju Zagreba ključno je da bosansko-hercegovačkim Hrvatima izostane podrška u njihovim namjerama stvaranja trećeg entiteta u BiH“, piše ''Foreign Affairs''. 

Dalje se navodi da Plenkovićeva vlada vodi novu antirusku spoljnu politiku, čiji je cilj regiju odmaknuti od Kremlja, a kao jedan od primjera navodi se to što je u vezi ''Agrokora'' odbacio ruske prijedloge rješavanja krize.

''Foreign Affairs'' zaključuje da bi gubitak vlasti “umjerenog Plenkovića nesumnjivo bio loš za regiju i Zapad”, te hrvatskog premijera pozicionira kao ključnog američkog igrača na Balkanu, i to ponajviše u borbi protiv ruskog uticaja.

U tekstu se navodi i kako Rusija u BIH planira da “zaobilazi“ Savjet ministara i izgradi gasovod u RS, te da Vladimir Putin kroz finansijsku podršku ohrabruje Milorada Dodika u nastojanjima za secesiju.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Plemeniti

28.07.2017 06:09

"Umjereni Plenković" je valjda taj što dodatno potpiruje diskriminaciju ono malo reostalih Srba u HR. Možda je zato umjeren što ih ne želi protjerati preko noći nego lagano. Možda je i zato umjeren što je uvjeren da će pre ili posle Srbi sami otići. Glavom bez obzira. Možda je umjeren što toleriše ustaške pozdrave i oživljavanje ustaštva u toj banana državici. A da je bitan Americi u kojoj je tek svaki 1250. građanin je čuo za tu pavelićevsko-brozovsko-tuđmanovsku zaostavštinu - dajte molim vas!

ODGOVORITE
Name

Milojko

28.07.2017 07:11

Sve se slažem što si nabrojao, ali tom istom Plenkoviću Srbi iz Hrvatske, na čelu sa Pupocem, su partneri u vladi.

Name

Паралела

30.07.2017 18:50

Тако су сатанисти са десне стране Тибра подржавали свог бискупа, па га послије прогласише за "блаженог".

Name

df

28.07.2017 06:12

Casopis i novinari hvale Plenkija!! svaka cast na zapazanju ! nisu se uhvatili u tom casopisu protjeranih Srba, srusenih kuca i imanja, trenutnog izivljavanja od starne hrvatskih vlasti nad Srbima...ma hajde

ODGOVORITE
Name

svako dobije nagradu za svoj rad

28.07.2017 07:31

Pohvalio je i dodika i dobio nagradu na crnoj listi,sta je problem.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.07.2017 11:54

Hitno da se javi Pandurevićki da je Dodik ruski, a ne hrvatski špijun! Da se žene ne bruka.

ODGOVORITE