Без акциза нема европског новца

Док не буде усвојен закон о акцизама, БиХ неће добити новац за четири инфраструктурна пројекта договорена у Трсту, чак и ако буде потписан уговор о Транспортној заједници југоисточне Европе, како се очекује, у септембру.

Босна и Херцеговина 28.07.2017 | 07:18
Без акциза нема европског новца
Наиме, из Делегације ЕУ су јуче јасно одговорили да док се не ријеше акцизе, нема ништа од европског новца за пројекте који су нам одобрени на самиту западног Балкана и ЕУ у Трсту прије двије седмице.

"У овај пакет су укључена и четири пројекта које је поднијела БиХ за које је ЕУ издвојила укупно 46 милиона евра. Ова четири пројекта ће бити реализовна тек када се ријеше отворена питања везана за фискални простор, укључујући и усвајање закона о акцизама, те када БиХ потпише уговор о Транспортној заједници", наведено је из Делегације ЕУ.

Подсјећамо, ради се о пројектима укупне вриједности око 250 милиона евра, а дио од 46 милиона евра је грант ЕУ, док ћемо се за остатак задужити код Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке. И управо у томе лежи суштина проблема за финансирање инфраструктурних пројеката.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, казао је да је проблем у томе што је БиХ достигла лимите у задуживању и да због тога не може очекивати било какве кредите од ЕБРД-а, Свјетске банке и других кредитора.

"То практично значи да ми у Трсту можемо добити пројекте које смо кандидовали, али без акциза ћемо имати проблем због кредитног задуживања", рекао је Шаровић уочи одласка у Трст.

У Делегацији ЕУ сматрају да уговор о Транспортној заједници представља важан корак ка унапређењу инфраструктуре и квалитетнијих услуга транспорта широм региона.

"У коначници, тиме ће се такође побољшати свакодневни живот грађана ових земаља. Коначно, овај уговор ће помоћи земљама западног Балкана да ускладе своје домаће законе о транспорту са законима у ЕУ, чиме ће ојачати сусједске односе, промовисати прекограничну сарадњу и приближити се ЕУ", истакли су они.

Подсјетили су да је Европска комисија у Трсту најавила значајан пакет од седам пројеката повезивања, у укупној вриједности од 194 милиона евра бесповратних средстава, те 500 милиона евра инвестиција за суфинансирање седам нових регионалних пројеката за побољшање транспортних и енергетских веза унутар западног Балкана и са ЕУ.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ су такође потврдили да је у складу с писмом које је Јоханес Хан, европски комесар за проширење, послао БиХ очекивано да се прије кредитирања пројеката ријеши проблем акциза. С обзиром на то да су акцизе услов за аранжман с ММФ-ом, неколико упућених саговорника је рекло да се због огромног притиска ЕУ на власти у БиХ може очекивати да ће акцизе бити усвојене у септембру, али да то не значи да ће бити испуњени сви услови за продужени аранжман с ММФ-ом.

Подсјећања ради, осим акциза, потребно је остварити мјерљив и неповратан напредак на обављању дубинске анализе за "БХ Телецом" и "ХТ Еронет", али и одговорити на питања која је Недим Илахи, шеф Мисије ММФ-а за БиХ, поставио властима у БиХ о томе зашто су у глобалном фискалном оквиру 2018 - 2020. занемарили инвестиције на уштрб јавне потрошње.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Реалитиц

28.07.2017 05:21

Нема бољитка овдје док су лопови на власти. Нема напретка све док су дезертери на власти. Једино је боље отици вани, него радити код насих робовласника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.07.2017 08:31

Није толики проблем Закон о акцизама колико је то што политичко-тајкунска "елита" огули буџет и раднике...претворили су нас у робовласничко друштво.

Name

Искрено

28.07.2017 05:30

Да видимо како це банкрот ентитет без лове из ЕУ собзиром да је Бајин приватни ентитет финансијски на издисају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2017 06:30

Хаха

Name

Зоки

28.07.2017 05:40

Ако је услов гулење сиротиње и повецање Акциза и намета на градјане БиХ да би добили кредит од ММФа,онда нам он нетреба.Градјани о тако од тог кредита неце имати вајде,заврсице у дзеповима владајуце олиргархије за њихове потребе,а на крају тај кредит це врацати Градјани БиХ.Боље би им било то сто просе и моле по свијету за неку цркавицу,да сједну заједно и направе план изласка из економске кризе и запосљавање младих кони це својим тадом стварати капитал и подизати привреду.Њима треба кредит и повецање Акциза за распиривање националне мрзње медју Народима БиХ како би добили опет изборе и остали на власти,а избјегли оно сто их неминовно цека ако падну,а то је ЦОРКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

28.07.2017 06:06

@ Зоки Једино што ме радује, да не урекнем, што нас је све више на свим "странама" у БиХ који размишљамо на исти, нормални, начин! Вама угодан викенд желим из Тузле!

Name

Доста

28.07.2017 05:44

Акцизе треба дати на референдум, па да народ казе ста мисли. Доста је висе да власт одлуцује колико завуци руку у дзеп градјана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

28.07.2017 05:50

Ако се повецају акцизе, треба такодје увести смртну казну за проневјере будзетског новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

28.07.2017 05:57

Тако је, без акциза нема демократије. Сто се мора, мора се. На европски систем вриједности морамо пресалтати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дића

28.07.2017 05:58

И нетребанам више европски новац доста превара и уцјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

КККККККК

28.07.2017 06:00

САМО тако мозе пукнут Милетва анархија

ОДГОВОРИТЕ