Bez akciza nema evropskog novca

Dok ne bude usvojen zakon o akcizama, BiH neće dobiti novac za četiri infrastrukturna projekta dogovorena u Trstu, čak i ako bude potpisan ugovor o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, kako se očekuje, u septembru.

Bosna i Hercegovina 28.07.2017 | 07:18
Bez akciza nema evropskog novca
Naime, iz Delegacije EU su juče jasno odgovorili da dok se ne riješe akcize, nema ništa od evropskog novca za projekte koji su nam odobreni na samitu zapadnog Balkana i EU u Trstu prije dvije sedmice.

"U ovaj paket su uključena i četiri projekta koje je podnijela BiH za koje je EU izdvojila ukupno 46 miliona evra. Ova četiri projekta će biti realizovna tek kada se riješe otvorena pitanja vezana za fiskalni prostor, uključujući i usvajanje zakona o akcizama, te kada BiH potpiše ugovor o Transportnoj zajednici", navedeno je iz Delegacije EU.

Podsjećamo, radi se o projektima ukupne vrijednosti oko 250 miliona evra, a dio od 46 miliona evra je grant EU, dok ćemo se za ostatak zadužiti kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. I upravo u tome leži suština problema za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da je problem u tome što je BiH dostigla limite u zaduživanju i da zbog toga ne može očekivati bilo kakve kredite od EBRD-a, Svjetske banke i drugih kreditora.

"To praktično znači da mi u Trstu možemo dobiti projekte koje smo kandidovali, ali bez akciza ćemo imati problem zbog kreditnog zaduživanja", rekao je Šarović uoči odlaska u Trst.

U Delegaciji EU smatraju da ugovor o Transportnoj zajednici predstavlja važan korak ka unapređenju infrastrukture i kvalitetnijih usluga transporta širom regiona.

"U konačnici, time će se takođe poboljšati svakodnevni život građana ovih zemalja. Konačno, ovaj ugovor će pomoći zemljama zapadnog Balkana da usklade svoje domaće zakone o transportu sa zakonima u EU, čime će ojačati susjedske odnose, promovisati prekograničnu saradnju i približiti se EU", istakli su oni.

Podsjetili su da je Evropska komisija u Trstu najavila značajan paket od sedam projekata povezivanja, u ukupnoj vrijednosti od 194 miliona evra bespovratnih sredstava, te 500 miliona evra investicija za sufinansiranje sedam novih regionalnih projekata za poboljšanje transportnih i energetskih veza unutar zapadnog Balkana i sa EU.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH su takođe potvrdili da je u skladu s pismom koje je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, poslao BiH očekivano da se prije kreditiranja projekata riješi problem akciza. S obzirom na to da su akcize uslov za aranžman s MMF-om, nekoliko upućenih sagovornika je reklo da se zbog ogromnog pritiska EU na vlasti u BiH može očekivati da će akcize biti usvojene u septembru, ali da to ne znači da će biti ispunjeni svi uslovi za produženi aranžman s MMF-om.

Podsjećanja radi, osim akciza, potrebno je ostvariti mjerljiv i nepovratan napredak na obavljanju dubinske analize za "BH Telecom" i "HT Eronet", ali i odgovoriti na pitanja koja je Nedim Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, postavio vlastima u BiH o tome zašto su u globalnom fiskalnom okviru 2018 - 2020. zanemarili investicije na uštrb javne potrošnje.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Realitic

28.07.2017 05:21

Nema boljitka ovdje dok su lopovi na vlasti. Nema napretka sve dok su dezerteri na vlasti. Jedino je bolje otici vani, nego raditi kod nasih robovlasnika.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.07.2017 08:31

Nije toliki problem Zakon o akcizama koliko je to što političko-tajkunska "elita" oguli budžet i radnike...pretvorili su nas u robovlasničko društvo.

Name

Iskreno

28.07.2017 05:30

Da vidimo kako ce bankrot entitet bez love iz EU sobzirom da je Bajin privatni entitet finansijski na izdisaju.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2017 06:30

Haha

Name

Zoki

28.07.2017 05:40

Ako je uslov gulenje sirotinje i povecanje Akciza i nameta na gradjane BiH da bi dobili kredit od MMFa,onda nam on netreba.Gradjani o tako od tog kredita nece imati vajde,zavrsice u dzepovima vladajuce olirgarhije za njihove potrebe,a na kraju taj kredit ce vracati Gradjani BiH.Bolje bi im bilo to sto prose i mole po svijetu za neku crkavicu,da sjednu zajedno i naprave plan izlaska iz ekonomske krize i zaposljavanje mladih koni ce svojim tadom stvarati kapital i podizati privredu.Njima treba kredit i povecanje Akciza za raspirivanje nacionalne mrznje medju Narodima BiH kako bi dobili opet izbore i ostali na vlasti,a izbjegli ono sto ih neminovno ceka ako padnu,a to je CORKA.

ODGOVORITE
Name

075

28.07.2017 06:06

@ Zoki Jedino što me raduje, da ne ureknem, što nas je sve više na svim "stranama" u BiH koji razmišljamo na isti, normalni, način! Vama ugodan vikend želim iz Tuzle!

Name

Dosta

28.07.2017 05:44

Akcize treba dati na referendum, pa da narod kaze sta misli. Dosta je vise da vlast odlucuje koliko zavuci ruku u dzep gradjana!!!

ODGOVORITE
Name

modricanin

28.07.2017 05:50

Ako se povecaju akcize, treba takodje uvesti smrtnu kaznu za pronevjere budzetskog novca.

ODGOVORITE
Name

razumio

28.07.2017 05:57

Tako je, bez akciza nema demokratije. Sto se mora, mora se. Na evropski sistem vrijednosti moramo presaltati.

ODGOVORITE
Name

Дића

28.07.2017 05:58

И нетребанам више европски новац доста превара и уцјена

ODGOVORITE
Name

KKKKKKKK

28.07.2017 06:00

SAMO tako moze puknut Miletva anarhija

ODGOVORITE