СП: Деси се и то - Хрвати оставише Србе без злата!

Ватерполо репрезентација Србије поражена је од селекције Хрватске 12:11(1:1, 4:4, 4:4, 3:2) у полуфиналу Светског првенства у Будимпешти.  Морало је и то да се деси, али није морало против њих - Хрвати скинули светску круну Србима! После велике борбе екипа Дејана Савића у Будимпешти поражена са 12:11.

Остали спортови 27.07.2017 | 23:24
СП: Деси се и то - Хрвати оставише Србе без злата!
У великој борби два тима, "Баракуде" су у завршници биле боље и тако заслужено прошла у финале, где ће играти са Мађарском која је била боља од Грчке.

У финалу пре финала, виђена је велика борба две селекције, а Србија је константно била у вођству, док су изабраници Ивице Туцка нон-стоп дисали за вратом нашима.

Андрија Прлаиновић био је најрасположенији на утакмици, пошто је постигао чак шест од 11 голова, али на крају није имао среће и само неколико секунди пре краја меча замало шутирао поред гола.

Од старта утакмице Србија је диктирала темпо, а после гола Стефана Митровића успели смо да поведемо са 3:1. Ипак, оно што је обележило ову утакмицу је то, што је Хрватска увек имала спреман одговор.

"Делфини" нису успели да сломе отпор ривала током меча, а руку на срце нису имали ни пуно прилика. Чим би Прлаиновић или Пјетловић постигли гол, на другој страни је следио инстант одговор.

На полувреме се отишло са резултатом 5:5, а посебно расположен у саставу "Баракуда" био је њихов најискуснији играч – Сандро Сукно.

У другом полувремену у базену је виђена пресликана слика – Србија је погађала, а Хрватска све то у стопу пратила.

Можда и један од најважнијих тренутака меча десио се у финишу треће четвртине. Наши су водили са 9:8, а судије су виделе фаул за петерац на само секунду до краја четвртине.

Противници су то реализовали и тако поново "убили" морал нашој селекцији. У последњих осам минута, Хрвати су преузели ствари у своје руке.

Приликом резултата 10:10, "Баракуде" су успеле да дођу до првог вођства на утакмици.

Србија од тога није успела да се опорави, па је на крају поражена са 12:11 и тако неће бити у могућности да бранити титулу освојену у Алматију.

Морало је и то да се деси једном после четири године апсолутне доминације. Српски ватерполисти остали су без титуле светског првака после пораза од Хрватске са 12:11 (1:1, 4:4, 4:4, 3:2) у полуфиналу шампионата у Будимпешти. 

Ово ће бити прво такмичење од Светског првенства у Барселони 2013. године да српски ватерполисти неће освојити златну медаљу.

Сада им престоји дуел у суботу за треће место и бронзану медаљу против селекције Грчке.

А противник Хрватске у финалу, с обзиром на то где се игра првенство, биће најтежи могући - Мађарска, која је претходно била боља од Грчке.

Хрватска је очигледно извукла бројне поуке из прошлогодишњег пораза у финалу Олимпијских игара у Рио де Жанеиру. Додуше, била је ово утакмица у којој је Србија добре три четвртине водила и диктирала темпо.

А Андрија Прлаиновић био је тај који је сигурном игром утеривао хрватским ривалима страх у кости. Давао је голове из различитих позиција као од шале. На крају је стигао до бројке од шест погодака.

Ипак, овај пут хрватски ватерполисти, за разлику од неких претходних међусобних окршаја нису упадали у нервозу када се ломила утакмица и када су јурили резултат. 

Хрвати су први пут на мечу повели тек минута пре краја утакмице. Анте Вукичевић је погодио за 11:10, а касније је прецизан био и Маро Јоковић. Испоставило се да је то било довољно за тријумф и пласман у финале.

Имали су, додуше, српски ватерполисти још једну прилику пет секунди пре краја, Прлаиновић је одлично шутирао, али овај пут голман Марко Бијач је врхунски интервенисао. 

Једна од најбољих екипа које је ова земља имала, али и ватерполо о усвојој скоро 150 година дугој историји, није више шампион свега.

Низ од десет такмичења са којих су "делфини" Дејана Савића враћали само и искључиво златне медаље поклопио се са крајем низа од седам година без пораза од великиих ривалиа, ватерполистиа Хрватске.

У полуфиналу ФИНА светског првенства у воденим спортовима у Будимпешти, на подељеном пливалишту "Алфред Хајош" , "баракуде" су неприкосновеној ватерполо репрезентацији Србије нанеле болан, али заслужен пораз.

После 1.454 дана, Србија је изгубила ватерполо утакмицу у којој се одлучивало о медаљама:

На крају: Србија - Хрватска 11:12 (1:1, 4:4, 4:4, 2:3)!

"Делфини", који од вечерас остају "само" олимпијски и европски прваци, као и освајачи ФИНА светске лиге, бориће се у суботу од 15 часова са Грчком за бронзу, док ће се за упражњени трон исте вечери "тући" наше западне и северне комшије.

У јулској предигри једног од ватерполо "класика", Мађарска је потопила Грчку и потом дочекала ривала којег тешко да је очекивала пре почетка турнира.

Андрија Прлаиновић одиграо је симултанку са шест погодака, уз неколико кључних додавања и одличних одбрана, али се тактика хрватског селектора Ивице Туцака да "сви могу да дају гол осим најбољег играча света, Филипа Филиповића", испоставила као кобна по наш тим, који први пут од Светског првенства у Барселони 2013. није имао решења за противнички напад са играчем више (а, било их је итекако).

Прлаиновићевим головима и асистенцијом повели смо 3:1, али је Сандро Сукно одговорио у свом стилу и повео "баракуде" брзо до 3:3, после чега је наш тим СЕДАМ пута стизао до вођства и, одокативно, имао предност непун минут до резултата 10:10. Како би Срби постигли гол, тако би у следећем нападу Хрвати изједначили, све док се у другој половини четврте четвртине улоге нису замениле.

Када је Анте Вукићевић погодио за 10:11, што је било прво вођство комшија у овом полуфиналу спуштених гардова, било је очигледно да се "делфини" неће лако снаћи у ситуацији у коју их, без претеривања, годинама нико није довео.

Ровити Душан Мандић понудио нам је излаз са дна базена голом за 11:11, у утакмици у којој је његов наступ био под знаком питања, али су "баракуде" имале последњу реч - Марко Јоковић искористио је играча више за 11:12, а у наредна три напада, од којих су два била махнита у бегу од последњег судијског звиждука, Савићев тим није успео да пронађе продужетке.

Овај пораз, колико год био болан јер долази од великог ривала, свакако није смак света, а субота и меч са Грчком свакако је добра прилика за нову медаљу.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Фото: Старспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драшко

27.07.2017 21:40

Пресудио је непостојећи петерац на крају ИИИ четвртине и искључења играча. То је створило ситуацију да Хрвати равноправно удју у ИВ четвртину. Мали поклон од судија за Хрватаску и домаћина Мађарску. Да није тог спорног тренутка било свака част Хрватима на добијеном мечу.

ОДГОВОРИТЕ