SP: Desi se i to - Hrvati ostaviše Srbe bez zlata!

Vaterpolo reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Hrvatske 12:11(1:1, 4:4, 4:4, 3:2) u polufinalu Svetskog prvenstva u Budimpešti.  Moralo je i to da se desi, ali nije moralo protiv njih - Hrvati skinuli svetsku krunu Srbima! Posle velike borbe ekipa Dejana Savića u Budimpešti poražena sa 12:11.

Ostali sportovi 27.07.2017 | 23:24
SP: Desi se i to - Hrvati ostaviše Srbe bez zlata!
U velikoj borbi dva tima, "Barakude" su u završnici bile bolje i tako zasluženo prošla u finale, gde će igrati sa Mađarskom koja je bila bolja od Grčke.

U finalu pre finala, viđena je velika borba dve selekcije, a Srbija je konstantno bila u vođstvu, dok su izabranici Ivice Tucka non-stop disali za vratom našima.

Andrija Prlainović bio je najraspoloženiji na utakmici, pošto je postigao čak šest od 11 golova, ali na kraju nije imao sreće i samo nekoliko sekundi pre kraja meča zamalo šutirao pored gola.

Od starta utakmice Srbija je diktirala tempo, a posle gola Stefana Mitrovića uspeli smo da povedemo sa 3:1. Ipak, ono što je obeležilo ovu utakmicu je to, što je Hrvatska uvek imala spreman odgovor.

"Delfini" nisu uspeli da slome otpor rivala tokom meča, a ruku na srce nisu imali ni puno prilika. Čim bi Prlainović ili Pjetlović postigli gol, na drugoj strani je sledio instant odgovor.

Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 5:5, a posebno raspoložen u sastavu "Barakuda" bio je njihov najiskusniji igrač – Sandro Sukno.

U drugom poluvremenu u bazenu je viđena preslikana slika – Srbija je pogađala, a Hrvatska sve to u stopu pratila.

Možda i jedan od najvažnijih trenutaka meča desio se u finišu treće četvrtine. Naši su vodili sa 9:8, a sudije su videle faul za peterac na samo sekundu do kraja četvrtine.

Protivnici su to realizovali i tako ponovo "ubili" moral našoj selekciji. U poslednjih osam minuta, Hrvati su preuzeli stvari u svoje ruke.

Prilikom rezultata 10:10, "Barakude" su uspele da dođu do prvog vođstva na utakmici.

Srbija od toga nije uspela da se oporavi, pa je na kraju poražena sa 12:11 i tako neće biti u mogućnosti da braniti titulu osvojenu u Almatiju.

Moralo je i to da se desi jednom posle četiri godine apsolutne dominacije. Srpski vaterpolisti ostali su bez titule svetskog prvaka posle poraza od Hrvatske sa 12:11 (1:1, 4:4, 4:4, 3:2) u polufinalu šampionata u Budimpešti. 

Ovo će biti prvo takmičenje od Svetskog prvenstva u Barseloni 2013. godine da srpski vaterpolisti neće osvojiti zlatnu medalju.

Sada im prestoji duel u subotu za treće mesto i bronzanu medalju protiv selekcije Grčke.

A protivnik Hrvatske u finalu, s obzirom na to gde se igra prvenstvo, biće najteži mogući - Mađarska, koja je prethodno bila bolja od Grčke.

Hrvatska je očigledno izvukla brojne pouke iz prošlogodišnjeg poraza u finalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Doduše, bila je ovo utakmica u kojoj je Srbija dobre tri četvrtine vodila i diktirala tempo.

A Andrija Prlainović bio je taj koji je sigurnom igrom uterivao hrvatskim rivalima strah u kosti. Davao je golove iz različitih pozicija kao od šale. Na kraju je stigao do brojke od šest pogodaka.

Ipak, ovaj put hrvatski vaterpolisti, za razliku od nekih prethodnih međusobnih okršaja nisu upadali u nervozu kada se lomila utakmica i kada su jurili rezultat. 

Hrvati su prvi put na meču poveli tek minuta pre kraja utakmice. Ante Vukičević je pogodio za 11:10, a kasnije je precizan bio i Maro Joković. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno za trijumf i plasman u finale.

Imali su, doduše, srpski vaterpolisti još jednu priliku pet sekundi pre kraja, Prlainović je odlično šutirao, ali ovaj put golman Marko Bijač je vrhunski intervenisao. 

Jedna od najboljih ekipa koje je ova zemlja imala, ali i vaterpolo o usvojoj skoro 150 godina dugoj istoriji, nije više šampion svega.

Niz od deset takmičenja sa kojih su "delfini" Dejana Savića vraćali samo i isključivo zlatne medalje poklopio se sa krajem niza od sedam godina bez poraza od velikiih rivalia, vaterpolistia Hrvatske.

U polufinalu FINA svetskog prvenstva u vodenim sportovima u Budimpešti, na podeljenom plivalištu "Alfred Hajoš" , "barakude" su neprikosnovenoj vaterpolo reprezentaciji Srbije nanele bolan, ali zaslužen poraz.

Posle 1.454 dana, Srbija je izgubila vaterpolo utakmicu u kojoj se odlučivalo o medaljama:

Na kraju: Srbija - Hrvatska 11:12 (1:1, 4:4, 4:4, 2:3)!

"Delfini", koji od večeras ostaju "samo" olimpijski i evropski prvaci, kao i osvajači FINA svetske lige, boriće se u subotu od 15 časova sa Grčkom za bronzu, dok će se za upražnjeni tron iste večeri "tući" naše zapadne i severne komšije.

U julskoj predigri jednog od vaterpolo "klasika", Mađarska je potopila Grčku i potom dočekala rivala kojeg teško da je očekivala pre početka turnira.

Andrija Prlainović odigrao je simultanku sa šest pogodaka, uz nekoliko ključnih dodavanja i odličnih odbrana, ali se taktika hrvatskog selektora Ivice Tucaka da "svi mogu da daju gol osim najboljeg igrača sveta, Filipa Filipovića", ispostavila kao kobna po naš tim, koji prvi put od Svetskog prvenstva u Barseloni 2013. nije imao rešenja za protivnički napad sa igračem više (a, bilo ih je itekako).

Prlainovićevim golovima i asistencijom poveli smo 3:1, ali je Sandro Sukno odgovorio u svom stilu i poveo "barakude" brzo do 3:3, posle čega je naš tim SEDAM puta stizao do vođstva i, odokativno, imao prednost nepun minut do rezultata 10:10. Kako bi Srbi postigli gol, tako bi u sledećem napadu Hrvati izjednačili, sve dok se u drugoj polovini četvrte četvrtine uloge nisu zamenile.

Kada je Ante Vukićević pogodio za 10:11, što je bilo prvo vođstvo komšija u ovom polufinalu spuštenih gardova, bilo je očigledno da se "delfini" neće lako snaći u situaciji u koju ih, bez preterivanja, godinama niko nije doveo.

Roviti Dušan Mandić ponudio nam je izlaz sa dna bazena golom za 11:11, u utakmici u kojoj je njegov nastup bio pod znakom pitanja, ali su "barakude" imale poslednju reč - Marko Joković iskoristio je igrača više za 11:12, a u naredna tri napada, od kojih su dva bila mahnita u begu od poslednjeg sudijskog zvižduka, Savićev tim nije uspeo da pronađe produžetke.

Ovaj poraz, koliko god bio bolan jer dolazi od velikog rivala, svakako nije smak sveta, a subota i meč sa Grčkom svakako je dobra prilika za novu medalju.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Foto: Starsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Draško

27.07.2017 21:40

Presudio je nepostojeći peterac na kraju III četvrtine i isključenja igrača. To je stvorilo situaciju da Hrvati ravnopravno udju u IV četvrtinu. Mali poklon od sudija za Hrvatasku i domaćina Mađarsku. Da nije tog spornog trenutka bilo svaka čast Hrvatima na dobijenom meču.

ODGOVORITE