Нашао бомбу и однио је кући

Скоро 400 становника села Вурберк на сјеверо-истоку Словеније, биће евакуисани како би се размонтирала неексплодирана бомба заостала из Другог свјетског рата.

Регион 24.07.2017 | 08:32
Нашао бомбу и однио је кући
Како се наводи, бомбу је открио један мјештанин, док се са дјецом играо тражења блага у близини замка Вурберк, преноси агенција СТА.

Он је, умјесто да је одмах о томе обавијестио званичнике, откопао бомбу и пребацио је камионом у двориште своје куће, која се налази недалеко од сеоске цркве, и тек тада је позвао полицију.

"С обзиром на врсту бомбе, он је имао доста среће. Све је могло да се заврши веома лоше. С обзиром на то да је бомба уклоњена са локације на коју је пала током бомбардовања и да се с њом руковало како није требало, новонастале промјене могле би да проузрокују неконтролисану експлозију", изјавио је новинарима Игор Бох из Јединице за неексплодирана средства.

Други отежавајући фактор јесте да је то прва бомба тог типа пронађена у Словенији, рекао је он и објаснио да бомба има хемијско паљење, а да је у сличним случајевима у иностранству приликом демонтаже било повријеђених.

Породица мјештанина који је открио бомбу већ је евакуисана, читава област је у радијусу од 300 метара затворена, а приступ цркви и замку блокирали су полицајци и ватрогасци.

Операција деактивирања бомбе биће веома захтјевна, а претпоставља се да ће бити изведена у уторак, када се евакуише област у радијусу од једног километра, односно када се евакуише око 400 становника.

Званичници су казали да уколико се све буде одвијало по плану, цијела операција ће бити завршена за неколико сати.

Мушкарац који је открио бомбу, могао би да буде оптужен за ометање јавног реда и осуђен на казну до пет година затвора.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

24.07.2017 15:10

Овом идиоту треба узети децу, док их није побио! Колики кретен човек мора да буде па да ископа бомбу и довезе је у своје двориште?!

ОДГОВОРИТЕ