Našao bombu i odnio je kući

Skoro 400 stanovnika sela Vurberk na sjevero-istoku Slovenije, biće evakuisani kako bi se razmontirala neeksplodirana bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Region 24.07.2017 | 08:32
Našao bombu i odnio je kući
Kako se navodi, bombu je otkrio jedan mještanin, dok se sa djecom igrao traženja blaga u blizini zamka Vurberk, prenosi agencija STA.

On je, umjesto da je odmah o tome obavijestio zvaničnike, otkopao bombu i prebacio je kamionom u dvorište svoje kuće, koja se nalazi nedaleko od seoske crkve, i tek tada je pozvao policiju.

"S obzirom na vrstu bombe, on je imao dosta sreće. Sve je moglo da se završi veoma loše. S obzirom na to da je bomba uklonjena sa lokacije na koju je pala tokom bombardovanja i da se s njom rukovalo kako nije trebalo, novonastale promjene mogle bi da prouzrokuju nekontrolisanu eksploziju", izjavio je novinarima Igor Boh iz Jedinice za neeksplodirana sredstva.

Drugi otežavajući faktor jeste da je to prva bomba tog tipa pronađena u Sloveniji, rekao je on i objasnio da bomba ima hemijsko paljenje, a da je u sličnim slučajevima u inostranstvu prilikom demontaže bilo povrijeđenih.

Porodica mještanina koji je otkrio bombu već je evakuisana, čitava oblast je u radijusu od 300 metara zatvorena, a pristup crkvi i zamku blokirali su policajci i vatrogasci.

Operacija deaktiviranja bombe biće veoma zahtjevna, a pretpostavlja se da će biti izvedena u utorak, kada se evakuiše oblast u radijusu od jednog kilometra, odnosno kada se evakuiše oko 400 stanovnika.

Zvaničnici su kazali da ukoliko se sve bude odvijalo po planu, cijela operacija će biti završena za nekoliko sati.

Muškarac koji je otkrio bombu, mogao bi da bude optužen za ometanje javnog reda i osuđen na kaznu do pet godina zatvora.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

24.07.2017 15:10

Ovom idiotu treba uzeti decu, dok ih nije pobio! Koliki kreten čovek mora da bude pa da iskopa bombu i doveze je u svoje dvorište?!

ODGOVORITE