Рехабилитација НДХ и официра

Жупанијски суд у Загребу рехабилитовао Филипа Лукаса, главног пропагандисту вође злочиначке НДХ. Стручњаци тврде да ће следећи бити и сам Анте Павелић!

Регион 23.07.2017 | 21:36
Рехабилитација НДХ и официра
Жупанијски суд у Загребу рехабилитовао је јуче и Филипа Лукаса, ратног председника Матице хрватске у време злочиначке Независне Државе Хрватске (НДХ) и главног пропагандисту злочинца Анта Павелића!

Лукас је, наиме, био портпарол усташког режима и лично је писао говоре Павелићу. Због тога је побегао из Хрватске, а онда је осуђен на смртну казну. У пресуди коју је Жупанијски суд јуче поништио пише да је Лукас проглашен кривим због величања НДХ и усташтва, као и омаловажавања народно-ослободилачке борбе.

Рехабилитовали и Степинца

Подсетимо, Жупанијски суд у Загребу је у јулу 2016. у целости поништио пресуду из 1946. према којој је кардинал Алојзије Степинац осуђен на 16 година робије због покатоличавања Срба и сарадње с усташком НДХ и Антом Павелићем. Ову скандалозну одлуку Хрвати покушавају да искористе у намери да се доказани злочинац прогласи за католичког свеца. О томе треба да одлучи мешовита католичко-православна комисија, којој је на иницијативу папе Фрање поверено да размотри Степинчеву улогу током Другог светског рата.

Ова скандалозна судска одлука, убеђени су стручњаци, представља увод у рехабилитацију самог Анта Павелића и његове злочиначке НДХ! Европски званичници, који су ћутали и кад је исти суд поништио пресуду кардиналу Алојзију Степинцу којом је био осуђен на 16 година затвора због насилног покатоличавања Срба, ни овог пута нису осудили величање усташтва у Загребу!?!

Престрога казна

У образложењу одлуке Жупанијског суда, који је до сада неколико пута одбијао да прихвати Лукасову рехабилитацију, сада се наводи да кривично дело за које је осуђен није довољно "тешко" за смртну казну!?!

Пропагирање усташког режима није довољно тешко казнено дело за изрицање смртне казне. Процес који је вођен против Лукаса није био по стандардима независног суда, пише у образложењу судске одлуке.

Милорад Пуповац, председник СНВ у хрватском Сабору, каже за Информер да је то веома опасно.



''Судска рехабилитација Филипа Лукаса опасан је поступак којим се потенцијално отвара пут за рехабилитацију не само оних који су подржавали квислиншки и злочиначки режим Анте Павелића, већ и вредности и идеја тог режима. То је опасно у сваком погледу'', наглашава Пуповац.

Миодраг Линта, шеф Савеза Срба у региону, истиче да је нова одлука хрватског правосуђа скандалозна.

''Све то има функцију да допринесе процесу рехабилитације високих званичника НДХ, а тиме и усташког покрета, који се тобоже борио против београдског централизма и није био злочиначки ни нацифашистички. Хрватска данас је у суштини наследница злогласне НДХ, као дела Југославије, која је настала 1945. године на темељу огромних српских жртава. Хрватски народ није спреман да се суочи са својом злочиначком прошлошћу. То од њега не тражи чак ни Европска унија, која прећутно толерише обнову и рехабилитацију усташтва'', подвлачи Линта.

То није крај

Саво Штрбац, директор документационог центра "Веритас", верује да Хрвати нису завршили с рехабилитацијама.

''Прошле године у овом време исти овај суд поништио је пресуду кардиналу Алојзију Степинцу због наводно нефер и непоштеног суђења. Дакле, и тада су у први план стављени исти разлози који се и сада наводе у Лукасовом случају. Очигледно је да када се точак закотрља, тешко га је зауставити'', закључује Штрбац.

Чињенице

* Окружни народни суд у Загребу осудио је 21. децембра 1945. Филипа Лукаса у одсуству на смртну казну

* Као главни аргумент цитиран је извештај са заседања Матице хрватске из 1941, према ком је Лукас изрекао неколико хвалоспева на рачун усташког покрета и НДХ

* Лукас је, како стоји у првој тачки пресуде, дословце изјавио: Хрватски народ у борби за независност принео је бескрајне жртве. Међутим, највећи и одлучни завршни успех треба приписати поглавнику др Анти Павелићу. Матица може бити поносна, за време насилног владања српске власти вршила је мужевно дужност и изграђивала хрватску културну самобитност.

* Овај говор Лукас је завршио покликом: Нека Бог испуни поглавникове и наше жеље и нека живи остваритељ нове Хрватске др Анте Павелић!

* Умро је 26. јуна 1958. године у Риму

Извор: Информер

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Курајбер

23.07.2017 20:58

На ја,јуцер Драза сутра Анте па гдје се стигне.Фуј,фуј,фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.07.2017 04:44

Не могу се поредити Дража и Павелић !

Name

Устах ја

23.07.2017 21:21

Злочиначка неоусташка власт ће техабилитовати све. У то будите убијеђени. Зликовци у њиховим редовима су се окуражили откако су ушли у ЕУ. У ту Европу која је заокупљена властитим проблемима увукла се банана државица, која баштини све усташке и нацистичке тековине. У Бриселу то не виде а Загребу фаворизовање усташтва , очигледно добро иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

23.07.2017 21:40

Ма ја кад је 1991 рецено повампирено устаство ви сте лупетали аустроугарске отрцане фразе о великој Србији.Ето вам сад Анте Павелица на трону па ви и даље лупетајте о Србији.

Name

Ато

24.07.2017 06:28

Знас како казу: Ко се маца хвата од тога и настрада. Један натионализам подгријава други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

24.07.2017 06:55

А србима смета када треба рехабилитовати Дразу.Легалног официра Краљевине Југославије.Трудили су се свим силама да пострељају све сто се нсзвало четником а да њих није било не би у босни било српског увета.Сви Хрвати су устасе и очистили су хрватску од срба.Нормално да це своје кољаче прогласити свецима.Србе у БиХ стално хапсе и суди им се за измисљене злочине анасе политичаре то уопсте не интересује.Људи добијају дугогодисње робије јер се појаве лазни свједоци.Ето моји срби па се опет буните ако се опере част неког српског патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.07.2017 08:58

Хрвати су најхрабрији народ на свету не зато сто се ницега не боје, него зато сто се ницега не стиде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

24.07.2017 14:04

Обзиром ста се десава од пада берлинског зида, питам се да ли је 1945-те- поразени фасизам преузео поново неке дрзаве европе? Да ли се тоцак историје бас врти у круг. Да ли потребно поломити све паоке на њему.

ОДГОВОРИТЕ