Rehabilitacija NDH i oficira

Županijski sud u Zagrebu rehabilitovao Filipa Lukasa, glavnog propagandistu vođe zločinačke NDH. Stručnjaci tvrde da će sledeći biti i sam Ante Pavelić!

Region 23.07.2017 | 21:36
Rehabilitacija NDH i oficira
Županijski sud u Zagrebu rehabilitovao je juče i Filipa Lukasa, ratnog predsednika Matice hrvatske u vreme zločinačke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i glavnog propagandistu zločinca Anta Pavelića!

Lukas je, naime, bio portparol ustaškog režima i lično je pisao govore Paveliću. Zbog toga je pobegao iz Hrvatske, a onda je osuđen na smrtnu kaznu. U presudi koju je Županijski sud juče poništio piše da je Lukas proglašen krivim zbog veličanja NDH i ustaštva, kao i omalovažavanja narodno-oslobodilačke borbe.

Rehabilitovali i Stepinca

Podsetimo, Županijski sud u Zagrebu je u julu 2016. u celosti poništio presudu iz 1946. prema kojoj je kardinal Alojzije Stepinac osuđen na 16 godina robije zbog pokatoličavanja Srba i saradnje s ustaškom NDH i Antom Pavelićem. Ovu skandaloznu odluku Hrvati pokušavaju da iskoriste u nameri da se dokazani zločinac proglasi za katoličkog sveca. O tome treba da odluči mešovita katoličko-pravoslavna komisija, kojoj je na inicijativu pape Franje povereno da razmotri Stepinčevu ulogu tokom Drugog svetskog rata.

Ova skandalozna sudska odluka, ubeđeni su stručnjaci, predstavlja uvod u rehabilitaciju samog Anta Pavelića i njegove zločinačke NDH! Evropski zvaničnici, koji su ćutali i kad je isti sud poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu kojom je bio osuđen na 16 godina zatvora zbog nasilnog pokatoličavanja Srba, ni ovog puta nisu osudili veličanje ustaštva u Zagrebu!?!

Prestroga kazna

U obrazloženju odluke Županijskog suda, koji je do sada nekoliko puta odbijao da prihvati Lukasovu rehabilitaciju, sada se navodi da krivično delo za koje je osuđen nije dovoljno "teško" za smrtnu kaznu!?!

Propagiranje ustaškog režima nije dovoljno teško kazneno delo za izricanje smrtne kazne. Proces koji je vođen protiv Lukasa nije bio po standardima nezavisnog suda, piše u obrazloženju sudske odluke.

Milorad Pupovac, predsednik SNV u hrvatskom Saboru, kaže za Informer da je to veoma opasno.



''Sudska rehabilitacija Filipa Lukasa opasan je postupak kojim se potencijalno otvara put za rehabilitaciju ne samo onih koji su podržavali kvislinški i zločinački režim Ante Pavelića, već i vrednosti i ideja tog režima. To je opasno u svakom pogledu'', naglašava Pupovac.

Miodrag Linta, šef Saveza Srba u regionu, ističe da je nova odluka hrvatskog pravosuđa skandalozna.

''Sve to ima funkciju da doprinese procesu rehabilitacije visokih zvaničnika NDH, a time i ustaškog pokreta, koji se tobože borio protiv beogradskog centralizma i nije bio zločinački ni nacifašistički. Hrvatska danas je u suštini naslednica zloglasne NDH, kao dela Jugoslavije, koja je nastala 1945. godine na temelju ogromnih srpskih žrtava. Hrvatski narod nije spreman da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću. To od njega ne traži čak ni Evropska unija, koja prećutno toleriše obnovu i rehabilitaciju ustaštva'', podvlači Linta.

To nije kraj

Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centra "Veritas", veruje da Hrvati nisu završili s rehabilitacijama.

''Prošle godine u ovom vreme isti ovaj sud poništio je presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog navodno nefer i nepoštenog suđenja. Dakle, i tada su u prvi plan stavljeni isti razlozi koji se i sada navode u Lukasovom slučaju. Očigledno je da kada se točak zakotrlja, teško ga je zaustaviti'', zaključuje Štrbac.

Činjenice

* Okružni narodni sud u Zagrebu osudio je 21. decembra 1945. Filipa Lukasa u odsustvu na smrtnu kaznu

* Kao glavni argument citiran je izveštaj sa zasedanja Matice hrvatske iz 1941, prema kom je Lukas izrekao nekoliko hvalospeva na račun ustaškog pokreta i NDH

* Lukas je, kako stoji u prvoj tački presude, doslovce izjavio: Hrvatski narod u borbi za nezavisnost prineo je beskrajne žrtve. Međutim, najveći i odlučni završni uspeh treba pripisati poglavniku dr Anti Paveliću. Matica može biti ponosna, za vreme nasilnog vladanja srpske vlasti vršila je muževno dužnost i izgrađivala hrvatsku kulturnu samobitnost.

* Ovaj govor Lukas je završio poklikom: Neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi ostvaritelj nove Hrvatske dr Ante Pavelić!

* Umro je 26. juna 1958. godine u Rimu

Izvor: Informer

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Kurajber

23.07.2017 20:58

Na ja,jucer Draza sutra Ante pa gdje se stigne.Fuj,fuj,fuj.

ODGOVORITE
Name

Миле

24.07.2017 04:44

Не могу се поредити Дража и Павелић !

Name

Ustah ja

23.07.2017 21:21

Zločinačka neoustaška vlast će tehabilitovati sve. U to budite ubijeđeni. Zlikovci u njihovim redovima su se okuražili otkako su ušli u EU. U tu Evropu koja je zaokupljena vlastitim problemima uvukla se banana državica, koja baštini sve ustaške i nacističke tekovine. U Briselu to ne vide a Zagrebu favorizovanje ustaštva , očigledno dobro ide...

ODGOVORITE
Name

Ma ja

23.07.2017 21:40

Ma ja kad je 1991 receno povampireno ustastvo vi ste lupetali austrougarske otrcane fraze o velikoj Srbiji.Eto vam sad Ante Pavelica na tronu pa vi i dalje lupetajte o Srbiji.

Name

Ato

24.07.2017 06:28

Znas kako kazu: Ko se maca hvata od toga i nastrada. Jedan nationalizam podgrijava drugi.

ODGOVORITE
Name

podrinjac

24.07.2017 06:55

A srbima smeta kada treba rehabilitovati Drazu.Legalnog oficira Kraljevine Jugoslavije.Trudili su se svim silama da postreljaju sve sto se nszvalo četnikom a da njih nije bilo ne bi u bosni bilo srpskog uveta.Svi Hrvati su ustase i očistili su hrvatsku od srba.Normalno da ce svoje koljače proglasiti svecima.Srbe u BiH stalno hapse i sudi im se za izmisljene zločine anase političare to uopste ne interesuje.Ljudi dobijaju dugogodisnje robije jer se pojave lazni svjedoci.Eto moji srbi pa se opet bunite ako se opere čast nekog srpskog patriote.

ODGOVORITE
Name

007

24.07.2017 08:58

Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide

ODGOVORITE
Name

Hm

24.07.2017 14:04

Obzirom sta se desava od pada berlinskog zida, pitam se da li je 1945-te- porazeni fasizam preuzeo ponovo neke drzave evrope? Da li se tocak istorije bas vrti u krug. Da li potrebno polomiti sve paoke na njemu.

ODGOVORITE