Једина кућа спашена од ватре

Хрватска се претходних дана суочавала са страховитим пожарима на приморју, а у центар пажње је дошла кућа Далматинца Никше Барбарића, која је једина остала нетакнута усред огромне ватрене стихије.

Регион 22.07.2017 | 08:38
Једина кућа спашена од ватре
Како је овај комадић некадашњих винограда подзиданих каменим мејама остао поштеђен паклене судбине?

Кад се стихија смирила, кад су остале само приче на једну те исту тему која је обележила ову годину на сплитском подручју, власник Никша Барбарић (59) открива како је његова кућа преживела ватрену стихију, пише Слободна Далмација.

"Шта сам направио? Ништа посебно. Двадесетак дана пре пожара све сам добро покосио, ништа друго... А како с мојом парцелом завршава пут према истоку Вилара, тако је ту била и задња црта одбране према Жрновници.

Ту смо чекали с ватрогасцима , који су морали да оду кад је постало очито да се ватра приближава свим околним насељима.
Кад смо видели да се приближава буктиња, послужили смо се старим триком - превентивно смо запалили једно три метра траве према ватреном фронту и одмах је угасили, тако је пожар прескочио ову ограду.

Али спаљено ми је около две хиљаде квадрата, то се није дало бранити. Након пожара 2011. израсло је море младих борића који горе као бензин", описао је Никша једноставна решења која су спасила ову парцелу.

Извор: Слободна Далмација

Коментари / 0

Оставите коментар