Jedina kuća spašena od vatre

Hrvatska se prethodnih dana suočavala sa strahovitim požarima na primorju, a u centar pažnje je došla kuća Dalmatinca Nikše Barbarića, koja je jedina ostala netaknuta usred ogromne vatrene stihije.

Region 22.07.2017 | 08:38
Jedina kuća spašena od vatre
Kako je ovaj komadić nekadašnjih vinograda podzidanih kamenim mejama ostao pošteđen paklene sudbine?

Kad se stihija smirila, kad su ostale samo priče na jednu te istu temu koja je obeležila ovu godinu na splitskom području, vlasnik Nikša Barbarić (59) otkriva kako je njegova kuća preživela vatrenu stihiju, piše Slobodna Dalmacija.

"Šta sam napravio? Ništa posebno. Dvadesetak dana pre požara sve sam dobro pokosio, ništa drugo... A kako s mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja crta odbrane prema Žrnovnici.

Tu smo čekali s vatrogascima , koji su morali da odu kad je postalo očito da se vatra približava svim okolnim naseljima.
Kad smo videli da se približava buktinja, poslužili smo se starim trikom - preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenom frontu i odmah je ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu.

Ali spaljeno mi je okolo dve hiljade kvadrata, to se nije dalo braniti. Nakon požara 2011. izraslo je more mladih borića koji gore kao benzin", opisao je Nikša jednostavna rešenja koja su spasila ovu parcelu.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari / 0

Ostavite komentar