Анализа - Партизан 17/18: Зна се - Европа, титула и Куп!

У Хумску су стигли тренер Мирослав Ђукић, играчи Немања Милетић, Данило Пантић и Сејдуба Сума. Отишао само Никола Миленковић. И то говори о амбицијама српског првака, оне се не мењају.

Фудбал 21.07.2017 | 23:30
Анализа - Партизан 17/18: Зна се - Европа, титула и Куп!
Партизан је спреман!

Шампион Србије и победник националног Купа у нову сезону улази са циљевима који се, када су домаћа такмичења у питању, не разликују од оних зацртаних годинама уназад, осим што ће "парни ваљак" у сезони пред нама бранити трофеје на оба фронта.

Али...

Партизанова прва жеља, од које ће много тога зависити у наставку сезоне, је да се обезбеди јесен у Европи. Она је прошле године измакла и то је осетила клупска каса. Црно-бели ће прилику да осигурају групну фазу имати већ у наредних десетак дана у двомечу са фаворизованим Олимпијакосом, а ако се мисија против првака Грчке заврши неуспешно, Партизан чека поправни у плеј-офу за Лигу Европе.

За Београђане је и даље први циљ - Лига шампиона. Пласман у европску елиту буквално би растерао све олујне облаке над Хумском улицом и клуб увео у мирну и финансијски безбрижну сезону.

О томе с каквим је амбицијама "ваљак" ушао у нову сезону говори и тим, односно појачања која су стигла овог лета. Највећа промена десила се непосредно по завршетку последње такмичарске утакмице и победе над Црвеном звездом у финалу Купа.

Додуше, непланирана...

Изненадна одлука тренера Марка Николића да се пресели у Мађарску на клупу Видеотона, приморала је челнике клуба да брзо реагују. После неколико дана трагања, решење су пронашли у Мирославу Ђукићу, стручњаку иза кога је у последњој деценији углавном рад у западној Европи, пре свега у Шпанији и Белгији.

Ђукић је пре последњег позива из Хумске неколико пута већ одбијао црно-беле, али су се овог лета амбиције тренера и клуба поклопиле. Навијачима је обећан офанзивни Партизана, коме ће орјентација, без обзира на име ривала, увек бити ка противничкој половини и голу.

Како је обећано из канцеларија на Партизановом стадиону - тим је остао на окупу и док се операција "европска јесен" на заврши, не би требало очекивати одласке, барен не главних фудбалера из шампионског тима.

Партизан је напустио само Никола Миленковић. Понуда Фиорентине од пет милиона евра за младог штопера једноставно није могла ни смела да се одбије, па је задња линија црно-беле одбране остала без изузетно перспективног играча.

Међутим...

Стуб одбране Бојан Остојић је продужио уговор, а поред Лазара Ћирковића, који је добио шансу у првим утакмицама, из Белгије је стигао да попуни упражњено место централног бека Немања Милетић, играч који једнако квалитетно може да одговори захтевима тренера и на десном беку. И заменик капитена Мирослав Вулићевић је продужио уговор, тако да је конкуренција уз десну аут линију још више појачана.

Лева страна Партизанове одбране поверена је староседеоцу Немањи Милетићу, док је, за сада, Мохамед ел Мониру у другом плану.

Партизан је овог лета вратио Данила Пантића. Ученик чувене школе из Хумске, сада фудбалер Челсија, сигурно може да унапреди игру шампиона у везном реду и користиће сваку прилику која му се укаже за доказивање.

А у средини је, ипак, најјача конкуренција!

Поред Пантића, почевши од играча ближих дефанзиви, тренеру Мирославу Ђукићу на располагању су Евертон Луиз, Марко Јевтовић, Небојша Косовић, Марко Јанковић, Петар Ђуричковић, Саша Марјановић, Немања Михајловић, Саша Илић, Леонардо, Ален Стевановић...

Сада им се прикључио и Сејдубу Сума, последње и највеће појачање Партизана овог лета. Фудбалер из Гвинеје стигао је за рекордну суму новца (1.650.000 евра) и од њега се очекује да напад српског шампиона учини изразито убојитијим, бољим од оног који је био прошле сезоне, када су Урош Ђурђевић и Леонардо да Соуза заједно постигли 48 голова у Суперлиги (по 24).

Младожења Ђурђевић и Леандро Тавамба налазе се у првом плану стручног штаба када су нападачи у питању, док ће Ђорђе Јовановић стрпљиво чекати прилику, а ту је и Владимир Ђилас.

Филип Кљајић се вратио после незгодне повреде на крају прошле сезоне и одбранама у Подгорици пригрлио "јединицу". Немања Стевановић и Марко Јовичић су друга и трећа опација.

Одлазака ће сигурно бити до краја лета, али не пре него што ситуација са Европом буде јасна. Партизан је сачувао шампионски тим, сложио коцкице, а сада је све на стручном штабу, да укомпонује и наштима "парни ваљак" за нове победе и трофеје...

Серија црно-белих без пораза још није завршена и она траје од 20. августа прошле године, рачунајући сва такмичења, 39 утакмица!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар