Analiza - Partizan 17/18: Zna se - Evropa, titula i Kup!

U Humsku su stigli trener Miroslav Đukić, igrači Nemanja Miletić, Danilo Pantić i Sejduba Suma. Otišao samo Nikola Milenković. I to govori o ambicijama srpskog prvaka, one se ne menjaju.

Fudbal 21.07.2017 | 23:30
Analiza - Partizan 17/18: Zna se - Evropa, titula i Kup!
Partizan je spreman!

Šampion Srbije i pobednik nacionalnog Kupa u novu sezonu ulazi sa ciljevima koji se, kada su domaća takmičenja u pitanju, ne razlikuju od onih zacrtanih godinama unazad, osim što će "parni valjak" u sezoni pred nama braniti trofeje na oba fronta.

Ali...

Partizanova prva želja, od koje će mnogo toga zavisiti u nastavku sezone, je da se obezbedi jesen u Evropi. Ona je prošle godine izmakla i to je osetila klupska kasa. Crno-beli će priliku da osiguraju grupnu fazu imati već u narednih desetak dana u dvomeču sa favorizovanim Olimpijakosom, a ako se misija protiv prvaka Grčke završi neuspešno, Partizan čeka popravni u plej-ofu za Ligu Evrope.

Za Beograđane je i dalje prvi cilj - Liga šampiona. Plasman u evropsku elitu bukvalno bi rasterao sve olujne oblake nad Humskom ulicom i klub uveo u mirnu i finansijski bezbrižnu sezonu.

O tome s kakvim je ambicijama "valjak" ušao u novu sezonu govori i tim, odnosno pojačanja koja su stigla ovog leta. Najveća promena desila se neposredno po završetku poslednje takmičarske utakmice i pobede nad Crvenom zvezdom u finalu Kupa.

Doduše, neplanirana...

Iznenadna odluka trenera Marka Nikolića da se preseli u Mađarsku na klupu Videotona, primorala je čelnike kluba da brzo reaguju. Posle nekoliko dana traganja, rešenje su pronašli u Miroslavu Đukiću, stručnjaku iza koga je u poslednjoj deceniji uglavnom rad u zapadnoj Evropi, pre svega u Španiji i Belgiji.

Đukić je pre poslednjeg poziva iz Humske nekoliko puta već odbijao crno-bele, ali su se ovog leta ambicije trenera i kluba poklopile. Navijačima je obećan ofanzivni Partizana, kome će orjentacija, bez obzira na ime rivala, uvek biti ka protivničkoj polovini i golu.

Kako je obećano iz kancelarija na Partizanovom stadionu - tim je ostao na okupu i dok se operacija "evropska jesen" na završi, ne bi trebalo očekivati odlaske, baren ne glavnih fudbalera iz šampionskog tima.

Partizan je napustio samo Nikola Milenković. Ponuda Fiorentine od pet miliona evra za mladog štopera jednostavno nije mogla ni smela da se odbije, pa je zadnja linija crno-bele odbrane ostala bez izuzetno perspektivnog igrača.

Međutim...

Stub odbrane Bojan Ostojić je produžio ugovor, a pored Lazara Ćirkovića, koji je dobio šansu u prvim utakmicama, iz Belgije je stigao da popuni upražnjeno mesto centralnog beka Nemanja Miletić, igrač koji jednako kvalitetno može da odgovori zahtevima trenera i na desnom beku. I zamenik kapitena Miroslav Vulićević je produžio ugovor, tako da je konkurencija uz desnu aut liniju još više pojačana.

Leva strana Partizanove odbrane poverena je starosedeocu Nemanji Miletiću, dok je, za sada, Mohamed el Moniru u drugom planu.

Partizan je ovog leta vratio Danila Pantića. Učenik čuvene škole iz Humske, sada fudbaler Čelsija, sigurno može da unapredi igru šampiona u veznom redu i koristiće svaku priliku koja mu se ukaže za dokazivanje.

A u sredini je, ipak, najjača konkurencija!

Pored Pantića, počevši od igrača bližih defanzivi, treneru Miroslavu Đukiću na raspolaganju su Everton Luiz, Marko Jevtović, Nebojša Kosović, Marko Janković, Petar Đuričković, Saša Marjanović, Nemanja Mihajlović, Saša Ilić, Leonardo, Alen Stevanović...

Sada im se priključio i Sejdubu Suma, poslednje i najveće pojačanje Partizana ovog leta. Fudbaler iz Gvineje stigao je za rekordnu sumu novca (1.650.000 evra) i od njega se očekuje da napad srpskog šampiona učini izrazito ubojitijim, boljim od onog koji je bio prošle sezone, kada su Uroš Đurđević i Leonardo da Souza zajedno postigli 48 golova u Superligi (po 24).

Mladoženja Đurđević i Leandro Tavamba nalaze se u prvom planu stručnog štaba kada su napadači u pitanju, dok će Đorđe Jovanović strpljivo čekati priliku, a tu je i Vladimir Đilas.

Filip Kljajić se vratio posle nezgodne povrede na kraju prošle sezone i odbranama u Podgorici prigrlio "jedinicu". Nemanja Stevanović i Marko Jovičić su druga i treća opacija.

Odlazaka će sigurno biti do kraja leta, ali ne pre nego što situacija sa Evropom bude jasna. Partizan je sačuvao šampionski tim, složio kockice, a sada je sve na stručnom štabu, da ukomponuje i naštima "parni valjak" za nove pobede i trofeje...

Serija crno-belih bez poraza još nije završena i ona traje od 20. avgusta prošle godine, računajući sva takmičenja, 39 utakmica!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar