Умро Туђманов блиски сарадник

У Загребу је јутрос након дуге и тешке болести умро бивши предсједник Владе Хрватске Хрвоје Шаринић (82). Блиски сарадник првог хрватског предсједника Фрање Туђмана у политику је ушао крајем осамдесетих, а од 1992. до 1993. био је и предсједник Владе, а потом и предсједник Савјета за националну безбједност.

Регион 21.07.2017 | 17:23
Умро Туђманов блиски сарадник
Јавност га памти и као шефа преговарачког тима са РСК и учесника Туђманових преговора са Слободаном Милошевићем, а потом је водио Комисију за односе с УНПРОФОР-ом.

У два наврата био је и шеф кабинета Фрање Туђмана, након чије смрти с Матом Гранићем и Весном Шкаре Ожболт оснива странку Демократски центар (ДЦ) и полако нестаје с хрватске политичке сцене.

Првог хрватског предсједника Фрању Туђмана је својевремено оцијенио као комплексну личност. Постојала су, рекао је, два Туђмана.

“Један Туђман историчар и други Туђман државник. Као историчар је био директан и позната је његова изјава да је Босна историјски апсурд, али као државник је знао да то не може проћи у Европи. И шта је направио? Први је признао савремену Босну. Све то доказује да је имао размишљања о Босни и о подјели Босне, али је као прагматичар знао да то не може проћи”, говорио је Шаринић.

Извор: Јутарњи.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СР БиХ

22.07.2017 07:24

Подјелили би они Босну и све би било ок за сва времена него нико неће онај трећи дио где су Муслимани а Европа неда чисто Муслиманску државу у Европи и зато инсистирају на цјеловитој БиХ.Дјелови БиХ са Муслиманском већином лице на Техеран,све висе је умотаних зена и дјевојака а то није БиХ,тога није прије било него исламске земље то финансирају да оне то носе а ово је Европа и БиХ у којој имају три народа али без умотавања и инсистирања на нечему сто није никада било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцо

22.07.2017 21:24

лака му земља ко опцински ваљак,био је дбар цово,ј...му ма...р,запрпај говно,ко и газду му.

ОДГОВОРИТЕ