Umro Tuđmanov bliski saradnik

U Zagrebu je jutros nakon duge i teške bolesti umro bivši predsjednik Vlade Hrvatske Hrvoje Šarinić (82). Bliski saradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u politiku je ušao krajem osamdesetih, a od 1992. do 1993. bio je i predsjednik Vlade, a potom i predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Region 21.07.2017 | 17:23
Umro Tuđmanov bliski saradnik
Javnost ga pamti i kao šefa pregovaračkog tima sa RSK i učesnika Tuđmanovih pregovora sa Slobodanom Miloševićem, a potom je vodio Komisiju za odnose s UNPROFOR-om.

U dva navrata bio je i šef kabineta Franje Tuđmana, nakon čije smrti s Matom Granićem i Vesnom Škare Ožbolt osniva stranku Demokratski centar (DC) i polako nestaje s hrvatske političke scene.

Prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana je svojevremeno ocijenio kao kompleksnu ličnost. Postojala su, rekao je, dva Tuđmana.

“Jedan Tuđman istoričar i drugi Tuđman državnik. Kao istoričar je bio direktan i poznata je njegova izjava da je Bosna istorijski apsurd, ali kao državnik je znao da to ne može proći u Evropi. I šta je napravio? Prvi je priznao savremenu Bosnu. Sve to dokazuje da je imao razmišljanja o Bosni i o podjeli Bosne, ali je kao pragmatičar znao da to ne može proći”, govorio je Šarinić.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SR BiH

22.07.2017 07:24

Podjelili bi oni Bosnu i sve bi bilo ok za sva vremena nego niko neće onaj treći dio gde su Muslimani a Evropa neda čisto Muslimansku državu u Evropi i zato insistiraju na cjelovitoj BiH.Djelovi BiH sa Muslimanskom većinom lice na Teheran,sve vise je umotanih zena i djevojaka a to nije BiH,toga nije prije bilo nego islamske zemlje to finansiraju da one to nose a ovo je Evropa i BiH u kojoj imaju tri naroda ali bez umotavanja i insistiranja na nečemu sto nije nikada bilo.

ODGOVORITE
Name

Herco

22.07.2017 21:24

laka mu zemlja ko opcinski valjak,bio je dbar covo,j...mu ma...r,zaprpaj govno,ko i gazdu mu.

ODGOVORITE