Беванда против царинске уније

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да подржава Транспортну заједницу, али не и царинску унију на Балкану.

Босна и Херцеговина 21.07.2017 | 09:24
Беванда против царинске уније
Беванда сматра да БиХ ни у ком случају не треба бити у царинској унији јер би то било супротно утврђеним начелима и опредјељењима европског пута БиХ.

"Нама је потребна заједничка европска, а не само регионална перспектива", рекао је Беванда за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Министар финансија БиХ упозорио је да механизам координације који је, како каже, донесен тешком муком, уз компромис и труд свих, те потписан као обавеза, у доста ствари не функционише.

Беванда је оцијенио да поједини људи, једноставно, не могу прихватити оно што је прихваћено, потписано и обавезујуће.

"Што се прије вратимо у те оквире, почнемо примјењивати оно што је механизам координације, а ријеч је о техничким правилима, вратићемо се на европски пут и имати много мање неразумијевања у вези са свим темама", сматра Беванда.

Инцијативу о формирању царинске уније на балкану покренуо је бивши премијер, а садашњи предсједник Србије Александар Вучић.

До сада из Бих су бии позитивни сигнали за формирање царинске уније на Балкану.

(БН/Срна)
 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лала

21.07.2017 07:52

ХДЗ и СНДС су против свега сто има напредка. Беванда ХДЗ је против јер би Хрватска која је у ЕУ онда изгубила тржиште . Бесцаринска зона би искључила ХР и Хрватска би изгубила много ако би до тога дошло . Сви остали би имали бенефит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

21.07.2017 10:44

Ја мислим да је овај пута Беванда у праву. Немамо ми потребу да склапамо било какве односе са другима сем са ЕУ. Наас је јос само 3 милиона так да треба бити прагматицан. Транспортна унија Ок...да возаци не цекају на границама ал све друго је на дугом стапу.

Name

Драган

21.07.2017 07:54

Скраћена Југославија, са придодатом Албанијом, то је највише што ће земље Западног Балкана видети од европских интеграција. Та унија ће имати неке повластице у односима са ЕУ, али никад пуноправно чланство. Ко је у ЕУ ушао, ушао је... Врата ће бити закључана дуго времена. Ердоган је то схватио, а ови наши мали, балкански фирерчићи, још увек пецају наивне причом о уласкуу ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

21.07.2017 08:28

И ја тако мислим. А ови кра-де-зеовци све раде у бијелим рукавицама. Има да униште све око себе.

Name

Ре Драган

21.07.2017 08:34

ЕУ мора да заокружи простор и да се територијално повезе са Грчком. Али ова унија би била јако добра као психолошки фактор да се једном смире ратне и хушкачке тензије и да се окрене јединој правој ствари а то је економија и бољи зивот људи на Балкану. Све остало је дубиоза.

Name

Дејо

21.07.2017 09:25

Па јесте то тако ако се гледа црно-бијело.АЛи сам статус кандидата доноси многе бенефиције, отварање нових фондова, у финансијском смислу је итекако корисно.Стависе тај статус кандидата ти даје доста бенефиција, а пуно мање одговорности према правилима ЕУ, сто и није тако лосе.И кад би било мало мудрости код насих политицара, та ситуација би се могла лијепо искористити.Али ово није нацин,ХДЗ разумијем засто то ради,ипак се ту гледа позиција Загреба.Али код СНСД-а је цисто политиканство,посто оцигледно не прати Београд који је иницијатор ове прице.