Bevanda protiv carinske unije

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da podržava Transportnu zajednicu, ali ne i carinsku uniju na Balkanu.

Bosna i Hercegovina 21.07.2017 | 09:24
Bevanda protiv carinske unije
Bevanda smatra da BiH ni u kom slučaju ne treba biti u carinskoj uniji jer bi to bilo suprotno utvrđenim načelima i opredjeljenjima evropskog puta BiH.

"Nama je potrebna zajednička evropska, a ne samo regionalna perspektiva", rekao je Bevanda za "Večernji list" izdanje za BiH.

Ministar finansija BiH upozorio je da mehanizam koordinacije koji je, kako kaže, donesen teškom mukom, uz kompromis i trud svih, te potpisan kao obaveza, u dosta stvari ne funkcioniše.

Bevanda je ocijenio da pojedini ljudi, jednostavno, ne mogu prihvatiti ono što je prihvaćeno, potpisano i obavezujuće.

"Što se prije vratimo u te okvire, počnemo primjenjivati ono što je mehanizam koordinacije, a riječ je o tehničkim pravilima, vratićemo se na evropski put i imati mnogo manje nerazumijevanja u vezi sa svim temama", smatra Bevanda.

Incijativu o formiranju carinske unije na balkanu pokrenuo je bivši premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Do sada iz Bih su bii pozitivni signali za formiranje carinske unije na Balkanu.

(BN/Srna)
 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Lala

21.07.2017 07:52

HDZ i SNDS su protiv svega sto ima napredka. Bevanda HDZ je protiv jer bi Hrvatska koja je u EU onda izgubila tržište . Bescarinska zona bi isključila HR i Hrvatska bi izgubila mnogo ako bi do toga došlo . Svi ostali bi imali benefit.

ODGOVORITE
Name

Kiki

21.07.2017 10:44

Ja mislim da je ovaj puta Bevanda u pravu. Nemamo mi potrebu da sklapamo bilo kakve odnose sa drugima sem sa EU. Naas je jos samo 3 miliona tak da treba biti pragmatican. Transportna unija Ok...da vozaci ne cekaju na granicama al sve drugo je na dugom stapu.

Name

Dragan

21.07.2017 07:54

Skraćena Jugoslavija, sa pridodatom Albanijom, to je najviše što će zemlje Zapadnog Balkana videti od evropskih integracija. Ta unija će imati neke povlastice u odnosima sa EU, ali nikad punopravno članstvo. Ko je u EU ušao, ušao je... Vrata će biti zaključana dugo vremena. Erdogan je to shvatio, a ovi naši mali, balkanski firerčići, još uvek pecaju naivne pričom o ulaskuu EU.

ODGOVORITE
Name

Geography

21.07.2017 08:28

I ja tako mislim. A ovi kra-de-zeovci sve rade u bijelim rukavicama. Ima da unište sve oko sebe.

Name

Re Dragan

21.07.2017 08:34

EU mora da zaokruži prostor i da se teritorijalno poveze sa Grčkom. Ali ova unija bi bila jako dobra kao psihološki faktor da se jednom smire ratne i huškačke tenzije i da se okrene jedinoj pravoj stvari a to je ekonomija i bolji zivot ljudi na Balkanu. Sve ostalo je dubioza.

Name

Dejo

21.07.2017 09:25

Pa jeste to tako ako se gleda crno-bijelo.ALi sam status kandidata donosi mnoge beneficije, otvaranje novih fondova, u finansijskom smislu je itekako korisno.Stavise taj status kandidata ti daje dosta beneficija, a puno manje odgovornosti prema pravilima EU, sto i nije tako lose.I kad bi bilo malo mudrosti kod nasih politicara, ta situacija bi se mogla lijepo iskoristiti.Ali ovo nije nacin,HDZ razumijem zasto to radi,ipak se tu gleda pozicija Zagreba.Ali kod SNSD-a je cisto politikanstvo,posto ocigledno ne prati Beograd koji je inicijator ove price.