Критике за БиХ због тероризма

БиХ и даље нема капацитете за темељне истраге и процесуирање случајева тероризма и терориста, већина поступака који су спроведени је довела до осуђујућих пресуда, али су казне неадекватне, ово је суштина годишњег извјештаја о тероризму који је објавио амерички Стејт департмент.

Босна и Херцеговина 20.07.2017 | 22:47
Критике за БиХ због тероризма
Према том извјештају, истовремено, недостаје координације и сарадње институција, што је резултат личних, политичких и институционалног ривалитета између агенција за спровођење закона и државног тужилаштва.

Иако се истиче да је БиХ као чланица Глобалне коалиције за борбу против тероризма веома кооперативан партнер у борби против тероризма, истакнуто је да су насилна исламистичка екстремна идеологија и регионалне националистичко-екстремистичке групе и даље потенцијални извори насилног екстремизма у БиХ.

"Одређени број бх. грађана је боравио у Сирији и Ираку, подржавајући Исламску државу, али законски и друштвени напори су довели до тога да је тај број мањи у односу на прошлу годину, а истовремено је смањен и број страних терориста. Бх. званични и медијски извори процјењују да је око 300 бх. грађана отпутовало пут Ирака и Сирије од 2013. године, а да их се око 50 вратило. Бх. званичници тврде да није било значајног протока терориста ка Сирији и Ираку током 2016. године", наводи се у извјештају.

Наводе да Гранична полиција има услове за смјештај у притвор на самим граничним прелазима, али такође наводе да постоје значајни пропусти у граничној безбједности због нејасноћа да ли се пасоши скенирају на свим званичним тачкама улаза у БиХ.

Наведено је да је БиХ чланица Комитета за евалуацију мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма, као и Радне групе за финансијске мјере у борби против прања новца. Наводе да главне вјерске заједнице у БиХ и даље настављају да сарађују у склопу Међурелигијског савјета са циљем промовисања толеранције и супротстављања нетрпељивости и насилном екстремизму унутар својих заједница.

"Када је ријеч о иступима јавних личности које представљају вјерске заједнице, онда реис Кавазовић наставља да указује на 'погрешне интерпретације ислама', којима се противи, а које воде ка екстремистичком насиљу. Исламска заједница је направила велики искорак и значајан напредак у борби против потенцијално екстремистичких интерпретација ислама. Фебруара 2016. године реис Кавазовић је позвао све чланове селефијске заједнице, параџемате да се приклоне Исламској заједници или да се суоче са законским посљедицама. Према посљедњим подацима, чак 90 одсто тзв. параџемата је признало Исламску заједницу, која сада активно надгледа своје заједнице и поставља имаме", истакнуто је у извјештају.

Наводе да су бх. кривични закон и законски оквир у суштини усклађени са стандардима борбе против тероризма УН-а и ЕУ.

"БиХ је чланица ОЕБС-а и домаћин је ОЕБС подручне мисије, која помаже БиХ властима у развоју стратегије за борбу против тероризма. Такође, БиХ је чланица Савјета Европе, у Сарајеву се налази и сједиште Вијећа за регионалну сарадњу, а БиХ је уједно и земља кандидат за чланство у НАТО-у", наведено је у документу.

Такође, наводе да бх. агенције за спровођење закона редовно сарађују са америчким и европским агенцијама посебно када је ријеч о истрагама против тероризма.

"ИНТЕРПОЛ има канцеларију у Сарајеву која добро сарађује са свим агенцијама за спровођење закона широм земље, и ове агенције имају директан приступ ИНТЕРПОЛ-овој бази података.

БиХ је учествовала у бројним програмима за борбу против тероризма које је организовао УН, али и ОЕБС", закључују они.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

21.07.2017 06:08

Министар Мектић треба да се мање бави естрадним иступима, а више својим послом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бави се

21.07.2017 10:11

Бави се.Неки дан реце да код нас нема тероризма.А кад он казе цјела мултиетхницка царсхија вјерхује.Ха ха ха.