Kritike za BiH zbog terorizma

BiH i dalje nema kapacitete za temeljne istrage i procesuiranje slučajeva terorizma i terorista, većina postupaka koji su sprovedeni je dovela do osuđujućih presuda, ali su kazne neadekvatne, ovo je suština godišnjeg izvještaja o terorizmu koji je objavio američki Stejt department.

Bosna i Hercegovina 20.07.2017 | 22:47
Kritike za BiH zbog terorizma
Prema tom izvještaju, istovremeno, nedostaje koordinacije i saradnje institucija, što je rezultat ličnih, političkih i institucionalnog rivaliteta između agencija za sprovođenje zakona i državnog tužilaštva.

Iako se ističe da je BiH kao članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma veoma kooperativan partner u borbi protiv terorizma, istaknuto je da su nasilna islamistička ekstremna ideologija i regionalne nacionalističko-ekstremističke grupe i dalje potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH.

"Određeni broj bh. građana je boravio u Siriji i Iraku, podržavajući Islamsku državu, ali zakonski i društveni napori su doveli do toga da je taj broj manji u odnosu na prošlu godinu, a istovremeno je smanjen i broj stranih terorista. Bh. zvanični i medijski izvori procjenjuju da je oko 300 bh. građana otputovalo put Iraka i Sirije od 2013. godine, a da ih se oko 50 vratilo. Bh. zvaničnici tvrde da nije bilo značajnog protoka terorista ka Siriji i Iraku tokom 2016. godine", navodi se u izvještaju.

Navode da Granična policija ima uslove za smještaj u pritvor na samim graničnim prelazima, ali takođe navode da postoje značajni propusti u graničnoj bezbjednosti zbog nejasnoća da li se pasoši skeniraju na svim zvaničnim tačkama ulaza u BiH.

Navedeno je da je BiH članica Komiteta za evaluaciju mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kao i Radne grupe za finansijske mjere u borbi protiv pranja novca. Navode da glavne vjerske zajednice u BiH i dalje nastavljaju da sarađuju u sklopu Međureligijskog savjeta sa ciljem promovisanja tolerancije i suprotstavljanja netrpeljivosti i nasilnom ekstremizmu unutar svojih zajednica.

"Kada je riječ o istupima javnih ličnosti koje predstavljaju vjerske zajednice, onda reis Kavazović nastavlja da ukazuje na 'pogrešne interpretacije islama', kojima se protivi, a koje vode ka ekstremističkom nasilju. Islamska zajednica je napravila veliki iskorak i značajan napredak u borbi protiv potencijalno ekstremističkih interpretacija islama. Februara 2016. godine reis Kavazović je pozvao sve članove selefijske zajednice, paradžemate da se priklone Islamskoj zajednici ili da se suoče sa zakonskim posljedicama. Prema posljednjim podacima, čak 90 odsto tzv. paradžemata je priznalo Islamsku zajednicu, koja sada aktivno nadgleda svoje zajednice i postavlja imame", istaknuto je u izvještaju.

Navode da su bh. krivični zakon i zakonski okvir u suštini usklađeni sa standardima borbe protiv terorizma UN-a i EU.

"BiH je članica OEBS-a i domaćin je OEBS područne misije, koja pomaže BiH vlastima u razvoju strategije za borbu protiv terorizma. Takođe, BiH je članica Savjeta Evrope, u Sarajevu se nalazi i sjedište Vijeća za regionalnu saradnju, a BiH je ujedno i zemlja kandidat za članstvo u NATO-u", navedeno je u dokumentu.

Takođe, navode da bh. agencije za sprovođenje zakona redovno sarađuju sa američkim i evropskim agencijama posebno kada je riječ o istragama protiv terorizma.

"INTERPOL ima kancelariju u Sarajevu koja dobro sarađuje sa svim agencijama za sprovođenje zakona širom zemlje, i ove agencije imaju direktan pristup INTERPOL-ovoj bazi podataka.

BiH je učestvovala u brojnim programima za borbu protiv terorizma koje je organizovao UN, ali i OEBS", zaključuju oni.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

21.07.2017 06:08

Ministar Mektić treba da se manje bavi estradnim istupima, a više svojim poslom.

ODGOVORITE
Name

Bavi se

21.07.2017 10:11

Bavi se.Neki dan rece da kod nas nema terorizma.A kad on kaze cjela multiethnicka carshija vjerhuje.Ha ha ha.