Везивање застава увод у сукоб

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Младен Босић актуелну политичку ситуацију, у којој владају стални конфликти политичких лидера, назвао је трагедијом и комедијом. По њему политика се своди на манипулацију јавношћу, гдје се актери увезују с циљем продубљивања политичке кризе у БиХ.

Босна и Херцеговина 20.07.2017 | 19:39
Везивање застава увод у сукоб
"Примјер за то је везивања застава СНСД-а и ХДЗ-а", казао је Босић у програму телевизије Н1. Босић је нагласио да онај ко води политику прекрајања граница, он носи ризик да уведе цијели народ у белај. "Не знам да су се игдје границе прекрајале без рата", рекао је Босић.

"Али то је наша реалност. Ту се ради о политици приказивања заштите националних интереса, односно заштите РС од оних који желе да јој отму ингеренције. То постане комично, као што је било око Транспортне заједнице. Све земље су прихватиле Уговор и нема разлога да се то не заврши. Паре су на чекању, али политички интерес је изнад тога. Када имате политичара који треба бирати да ли ће изгубити на рејтингу или ће добити изборе зависно коју опцију потегне, овдашњи политичари ће изабрати опцију добијања избора. Ово је манипулција и психолошка игра", рекао је Босић, наводећи да се код нас политика своди на манипулацију јавношћу.

"Та игра је комплексна. Међутим сада се ствари распетљавају на нови начин у убрзаном темпу. Примјер за то је везивања застава СНСД-а и ХДЗ-а. То је нови моменат. Та сарадња је постојала и раније, али не на овакав начин", прокоментарисао је Босић.

На питање шта може бити циљ "коалиције Додика и Човића", Босић је одговорио да је циљ продубљивање политичке кризе у БиХ да би се дошло до партикуларних интереса те двије стране, наводећи да ти има још актера, не само Додик и Човић.

Босић сматра да Милорад Додик све ради искључиво из личних интереса и останка на власти.



"Ово је прича која се односи на изборе 2018. године. Актери се увезују. Мислим да ће на крају остати двије стране, једна која жели већу и дубљу кризу у БиХ, а друга која би жељела да кренемо напријед као друштво. Логично ми је то што ради Човић. Жели наметнути питања и промијенити Дејтонски споразум да би Хрвати добили другачији статус и измјенили границе и територију. Додик живи на политичкој кризи, конфликту и сијању страха. Додик би могао "улетити", а остали да нађу интерес", казао је Босић.

По њему, Додик по сваку цијену жели сачувати власт, јер би се у противном отвориле многе ствари. 

"Њему је јасно да не само политичка каријера зависи да ли држи власт или не. Постоји много ствари које би се отвориле његовим силаском с власти. Мора урадити све, по цијену конфликта, реторике и опасних тензија, на осјећају страха да остане ту".

Босић је однос Бакира Изетбеговића и Милорада Додика назвао "игром у континуитету".

"Не знам да ли је Додик назвао Изетбеговића да му се захвали за кривичну пријаву. То је нови терен за њихово надмудривање. Евидентно је да се то ради наизмјенично, да један другом набацују лопте. Они то раде инстиктивно, тако да не мислим да је у питању неки усмени или писани договор. Они знају да од тога извлаче политичку корист. Драстичан примјер је око Дана РС и цијели тај процес. И данас имамо посљедице подизања апелације око укидања Дана РС од стране Бакира Изетбеговића. Сада је стигла одлука Суда БиХ о одбацивању оптужнице Тужилаштва БиХ", рекао је Босић.

Он истиче да таква манипулација даје резултат и политички бенефит актерима који дижу тензије.

"Све ово је већ виђено. Очекујем да те лопте буду све јаче сервиране како се ближе избори. Губитак власти за неке значи много више од обичног силаска с власти."

Босић је казао да је Савез за промјене ушао у власт с договором да неће играти такве игре.

"Грађани одлучују о својој судбини, а кукају како не ваља власт, како идемо низбрдо и како је велика незапосленост. Грађани који кукају или нису изашли на изборе или су гласали за оне који су у власти. Грађани су на неки начин политички необразовани јер не могу да се одупру поменутој манипулацији. Наш циљ треба бити да их едукујемо да почну размишљати шта је њихов лични интерес", изјавио је Босић.

Упитан да ли грађани Републике Српске могу очекивати нови референдум, Босић је рекао да је то сада отворено као тема након рефрендум о Дану РС.

"Не видим зашто они који су организовали овај референдум не би направили нови на другу тему. Сада је само питање могу ли по други пут изманипулисати грађане", одговорио је Босић.

Што се тиче европске перспективе, Босић је рекао да је та прича поприлићно излизана, јер се не види стварни напредак нити жеља.

Казао је да не види шта би могла бити алтернатива уласку у ЕУ.

"То је мантра коју сви политичари спомињу као основни циљ. Али једно је жеља, а друго реалност. Питање је да ли ЕУ има могућност и вољу да прими БиХ и остале земље. ЕУ када одлучи да некога прими, као 2004. године када су примали, онда ће то учинити. Регион ће бити пакован у пакет као прелазна фаза ка ЕУ. Када ће то бити, то је велико питање", сматра Босић, додајући да у Србији питају ЕУ који је временски период напредовања.

"Они су најдаље отишли у испуњавању услова. Ако народ не осјети крај, ако се прича излиже, онда немате мотивацију да то радите. Овдје је ситуација увијек таква да не знамо на шта ће изаћи, на добро или зло", мишљења је Босић.

БН телевизија

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Босицу

20.07.2017 18:15

Рата није било у бивсој Цехословацкој, па ни Совјетском савезу је ли довољно. А заставе су везали хрвати са муслиманима, па сад нек везу мало и са нама, јер се другације неце ослободити исламске дрзаве. А и ми се мозда огребемо од њих јер Ватикан неце дозволити њихово униставање у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

20.07.2017 18:52

Ниси ти довољно интелигентан да схватиш ста овај човјек прича ,зато и живимо овако како живимо.

Name

референдум

20.07.2017 19:23

Па није било прекрајања граница ни у цескословацкој ни у ссср-у него само раздвајање једних од других

Name

Босанац

20.07.2017 19:24

За годину нећемо имати шта да једемо, тачка!

Name

ре Босицу

20.07.2017 21:00

Плитак си ти да схватис ко је коме пријатељ.Бас це Ватикан прузити такав вид помоци да би се и ми огребали.Ниси ти зелен друзе,него презелен.

Name

075

21.07.2017 06:26

Да не цитирамо Андрића, по ко зна који пут… Или, да га, ипак, цитирамо и, као мантру, понављамо сваки дан: Дођу (дошла су, почетком 1990-их), тако, времена, када памет зашути (када је памет зашутала), будала проговори (будала проговорила), а фукара се обогати (а, фукара се обогатила). Међутим, позната је и неминовна једна друга истина, једнако вриједна: све што има почетак – има и крај.

Name

само их везте и добро усите

21.07.2017 09:36

Е онда срби тразите спас у Јасеновцу код хрвата,кад су вам тако слатки.

Name

пајдо

21.07.2017 09:37

Ти си устаса сто то писес ниси србин сигурно.

Name

Марко

20.07.2017 18:18

Свака цаст. То је права истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

20.07.2017 19:07

Је на сцени везивање застава ХДЗ и СНСД значи у праву сам што нисам се задржао у крајини . све је јасно какве су намјере .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.07.2017 19:30

Вријеме це показати да је ово једини нормалан и цестит политицар! Само це требати времена да се отријезнимо! Надам се да неце бити касно!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

20.07.2017 20:24

Ниста и никог никад не негирајуци, питање: по цему то Вукота Говедарица није постен цовјек и политицар?

Name

Мико

21.07.2017 05:06

Босиц је цијењен као цовјек у Брцком од свих и то говори о њему као политицару.

Name

Милос

20.07.2017 19:30

Ријетко нормалан цовјек.Прави реалиста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хајде више ..

20.07.2017 19:30

Па шта смо чекали оволико ... Само молим вас, овог пута без потписивања икаквог примирја или било чега ... рат па нек једни овладају а други у избјегличке колоне ... Бар нек неко оствари своје циљеве ... Ово је више постало толико одвратно да није нормално !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

20.07.2017 19:36

Босић је паметно објаснио стање на политичкој сцени. Ко разумије разумије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

20.07.2017 20:02

Босиц је реалан политицар И стета сто нема висе такви.

Name

мунира

20.07.2017 20:44

Босиц је прави човјек

Name

Босиц је постен цовјек

21.07.2017 09:42

Стета сто срби то неразунију,негласају за цовјека који би повратио сву порадену имовину и криминалу стао у крај,надати се да це следеци избори бити коректни и градјани паметнији.

Name

Реалитиц

20.07.2017 20:29

Ако се зарати, непада ми напамет да ратујем. Нек ратује додиков, зељков, тегелтијин син. Ја гледам гдје бус за њемацку, аустрију, свицарску. Нек им дјеца ратују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

20.07.2017 20:50

И ја нецу да ратујем.Сви Босњаци це побјеци за Њемацку ,нико није луд да изгине за ову наказу БИХ нек Сефер Халиловиц и Бакир носе пуске

Name

ре

21.07.2017 03:58

Ко нек запуца сви це мо поново за пуске....знам ја нас ј...о ти нас...

Name

Милан

20.07.2017 20:36

Мислим да Цовиц Додик Радонциц играју прљаву игру а Бакир све то посматра смијем се кладити да це их Бакир преко Ердогана све поваљати ,Русима треба Турска а не Додик и РС ,опасна игра !

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

21.07.2017 06:30

@ Милан Дјеломично сте по мом мишљењу у праву, ови "наши лидери" се не питају ништа, ЕУ гријеши што неће да "усиса" БиХ у ЕУ (као Румунију и Бугарску) јер један терористички напад у БиХ већих размјера (мислим на жртве) је моментални рат, БиХ је као "темпирана бомба" са сатним механизмом који "откуцава", нажалост!!

Name

мир

20.07.2017 21:10

Сејтан је у тој хрватској застави ко год сњима везе црно му се писе,; Нијемци, Муслимани, Албанци и да ненабрајам даље. Сиктер сотоно Устаска

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас тако

20.07.2017 21:32

Јес, јес.. Ронхилу це се то везање обити од главу! Знају они доле на крају ноз у ледја забити!!! Да смо богдом ми босње са србима свезали заставе, све би данас друкције изгледало

Name

Истина!

20.07.2017 21:18

Босиц је цовијек демократа,патриота,родољуб,цовијек високих моралних нацела,примјер скандинавских политицара,он би донио просперитет не само србима него и хрватима и босњацима!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

20.07.2017 21:44

ПУСТИ БОСИЋУ БУДАЛЕ НЕКА СЕ ЉУБЕ ЈЕР ЋЕ УБРЗО ДА СЕ ХВАТАЈУ ЗА ВРАТОВЕ П.П.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

21.07.2017 05:05

Ко год је са Хрватима везао заставу најебо је опасна игра Дудука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

21.07.2017 05:42

Са ким Цовиц заставу повезе тај је најебо, то ти исто додје кад анаконда узме неког у загрљај смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуниша Рачић

21.07.2017 06:05

Браво Боске, разголитио си покварену политику снсд-а. Комунисти су одувијек сарађивали са усташама. Заједно су побили српски народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

свенск

21.07.2017 07:32

Пуше к.... нека им дјеца ратују.

Name

Лала

21.07.2017 07:45

Ко је коме увалио језик ? Додик Цовицу засигурно не! Прије це бити обратно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

21.07.2017 07:53

Босић је у праву за везивање застава са ХДЗ-ом. Може се примјетити и да се Додик нечега баш препао па је и Бакира позвао у помоћ да га погура неком као фол тужбом или апелацијом. Бакир је Додиково посљедње уточиште и њега зове да му помогне када му баш загусти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаћим

22.07.2017 16:38

Браво !!!!

ОДГОВОРИТЕ